Sony introduceert eerste fullframe NEX-VG900E videocamera

Naast de gisteren geïntroduceerde topmodellen, de Sony A99 en de NEX-6, zouden we bijna vergeten dat er nog ander groot nieuws was op videogebied. Zoals bekend timmert Sony hard aan de weg met een flink aan de weg met diverse videocamera met verwisselbare lenzen, gebaseerd op de lijn van NEX systeemcamera’s. Maar ditmaals was er toch wel groter nieuws dan normaal. Allereerst heeft Sony een nieuwe betaalbare NEX videocamera aangekondigd, de NEX-VG30E voor een relatief betaalbare adviesprijs van € 1800. Maar daarnaast is ‘s wereld eerste videocamera met een fullframe sensor aangekondigd. de NEX-VG900E.

Fullframe videocamera

De NEX-VG900E bouwt voort op de ingezette koers van de NEX videocamera, maar dan dus met een zeer grote sensor. Dat heeft positeve gevolgen voor de beeldkwaliteit, het dynamisch bereik, ruis op hoge ISO’s en natuurlijk de scherptediepte. Deze videocamera moet hiermee een duidelijk en beter alternatief zijn dan fullframe spiegelreflexcamera, zoals de Nikon D800 en Canon 5D Mark II/III, die tot nu toe veel voor filmwerk werden ingezet. Sony – èn concurrenten als Panasonic en Canon – hadden wel concurrerrende videocamera’s in dit prijssegment, maar deze waren tot nu toe altijd gebaseerd op een APS-C sensor. Met deze fullframe sensor, die gebaseerd is op dezelfde 24,3 megapixel sensor van de A99, biedt Sony alle voordelen van een fullframe spiegelreflex, met de traditionele voordelen van een echte filmcamera. Een videocamera houdt immers beter vast dan een spiegelreflex als het om filmen gaat, zonder dat je daar allerlei accessoires voor nodig hebt.

Specificaties

De NEX-VG900E is dus uitgerust met een Exmor CMOS sensor met 24,3 megapixels. Hij kan opnemen in Full HD (1080p) met 50p, 25 en 24p. De camera is uitgerust met een XGA OLED EVF (door Sony Tru-Finder genoemd). Hij heeft een’Quad Capsule Spatial Array’ microfoon voor stereo- èn 5.1-kanaalsgeluid. De camera biedt een zogenaamde ‘seesaw’ zoomhendel om eenvoudig te kunnen zoomen en kan uiteraard volledig handmatig worden ingesteld. Naast filmen kan de camera ook foto’s maken (van 24 megapixels), al dan niet in RAW-formaat. De camera heeft een E-mount vatting. Dat is opvallend, want tot nu toe werd deze exclusief gebruikt voor NEX-camera’s met een APS-C sensor. De E-mount vatting is echter groot genoeg voor een fullframe sensor (betekent dit wellicht dat we ooit nog een fullframe NEX zullen zien?). Er zullen dus speciale lenzen verschijnen voor dit model en lenzenmakers als Carl Zeiss zullen hun lensvatting waarschijnlijk aanpassen. Het is ook mogelijk om Alpha lenzen te gebruiken op de VG900E, maar daarvoor is dan wel de LA-EA3 adapter nodig. De camera kan overigens ook overweg met bestaande E-mount lenzen en schakelt dan automatisch over naar de APS-C crop-modus.

Prijs en beschikbaarheid

De NEX-VG900E met fullframe sensor heeft een adviesprijs van € 3.300 voor alleen de body en is beschikbaar vanaf november 2012. De APS-C NEX-VG30EH heeft een adviesprijs van € 1.800 voor alleen de body en € 2.700 in combinatie met de E PZ 18-200mm. Deze is beschikbaar vanaf december 2012..

PERSBERICHT

Sony introduceert eerste 35 mm fullframe Handycam

NEX-VG900E Full HD camcorder met verwisselbaar objectief

 • Exmor CMOS-sensor met 24,3 effectieve megapixels
 • Compatibel met fullframe A-objectieven via meegeleverde adapter
 • Full HD 50p/25p/24p filmopname
 • Uitgebreide handmatige controle en ‘seesaw’-zoomhendel
 • Quad Capsule Spatial Array-microfoon voor stereo- en 5.1-kanaalsgeluid
 • XGA OLED Tru-Finder met hoog contrast
 • XtraFine LCD-touchscreen van 7,5 cm

Badhoevedorp 12 september 2012 – Sony introduceert de nieuwe Handycam NEX-VG900E Full HD camcorder met verwisselbare E-mount objectieven. Videomakers beschikken zo over alle voordelen van een fullframe-sensor. Daarnaast komt Sony met de Handycam NEX-VG30E.  Dit is de opvolger van de succesvolle NEX-VG20E en beschikt over dezelfde APS-C-beeldsensor als zijn voorganger.

Handycam NEX-VG900E

Deze Handycam met 35 mm sensor biedt een uitzonderlijke beeldkwaliteit, veel creatieve mogelijkheden en benut het artistieke potentieel van de verwisselbare objectieven van Sony en Carl Zeiss volledig.

Met een resolutie van 24,3 effectieve megapixels is de door Sony ontwikkelde Exmor CMOS-sensor in de NEX-VG900E tot 40 keer groter dan zijn tegenhanger binnen de gewone consumentencamcorders. Verder is deze sensor meer dan twee keer zo groot als de APS-C-sensor in de andere Handycam-modellen met verwisselbare objectieven.

Naast het feit dat deze Handycam de gebruiker toelaat ‘bokeh’-effecten (vervaging) te creëren dankzij het toenemende aantal Alpha-objectieven, garandeert de hoge gevoeligheid ervan ook bijzonder scherpe beelden met weinig ruis. De grote sensor geeft moeiteloos de fijnste toongradaties weer, zodat veeleisende fotografen hun creatieve ideeen kunnen realiseren.

Dankzij de nieuwe sensor kan de NEX-VG900E ook fullframe foto’s met 24,0 effectieve megapixels vastleggen, de kwaliteit die je verwacht van een professionele spiegelreflexcamera. Foto’s zijn vast te leggen in RAW-formaat, zodat de gebruiker de volledige vrijheid heeft in het nabewerken van foto’s.

Met Cinema Tone Gamma en Cinema Tone Colour, functies die de kleurverloopeffecten nauwkeurig onder controle houden, zijn video’s te maken in de 25p/24p-modus. Of de gebruiker kiest voor 50p-opname in AVCHD-versie 2.0. Er zijn veel creatieve mogelijkheden dankzij de verschillende Picture Effect-modi. Zo zijn makkelijk ‘in-camera’-effecten te realiseren voor zowel HD-videomateriaal als foto’s.

Een ‘seesaw’-hendel helpt de gebruiker snel en eenvoudig in te zoomen tijdens het filmen. Bij de compatibele E-Mount-objectieven met ingebouwde zoomdrive controleert de hendel de optische zoom; bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand bedient hij elektronische zoom.

Zodra een DT-objectief met E-Mount of A-Mount wordt bevestigd, schakelt de NEX-VG900E automatisch over van fullframe-bediening naar APS-C-modus. Hierdoor kunnen gebruikers ook optimaal gebruikmaken van hun collectie DT-objectieven die eigenlijk vooral bedoeld zijn voor camera’s met een kleinere APS-C-beeldsensor.

Bij de camcorder wordt ook de LA-EA3 adapter geleverd, zodat fotografen ook fullframe DSLR-objectieven met A-mount kunnen gebruiken.

Er is een ruim aanbod bedieningsopties en handmatige instellingen: diafragmaprioriteit, sluitertijdprioriteit of handmatige belichting zijn allemaal te selecteren, de witbalans is handmatig in te stellen in functie van de vereisten van iedere scène. Aanpassingen aan iris, sluitertijd en signaalversterking zijn makkelijk uitvoerbaar via direct bereikbare toetsen. Een accurate, handmatige scherpstelling wordt ondersteund door de professionele peakingweergave en een vergrotingsknop bovenop de handgreep.

De XGA OLED Tru-Finder garandeert  details, contrast en natuurgetrouwe kleurweergave. Naast de Tru-Finder is de Handycam ook uitgerust met een verstelbaar XtraFine LCD-touchscreen, voorzien van Sony’s technologie voor sterk contrasterende beelden met diepe zwarttinten.

Deze NEX-VG900E garandeert kwalitatief hoogstaand geluid als een belangrijk onderdeel van de HD-video-ervaring. Een Quad Capsule Spatial Array-microfoon is voorzien van vier omnidirectionele microfoonunits die makkelijk kunnen overschakelen naar stereo-opname of 5.1-kanaals surround sound. De opnameniveaus zijn aanpasbaar, waarbij de geluidsniveaumeter op het lcd-scherm voor accurate visuele informatie zorgt. Verder is er ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon, zodat je het geluid tijdens de opname meteen kunt controleren.

De nieuwe Multi Interface Shoe zorgt voor de nodige compatibiliteit voor de accessoires, inclusief de optionele XLR-K1M adapterkit die een monorichtmicrofoon en XLR-aansluitingen van professionele kwaliteit toevoegt.

Handycam NEX-VG30EH/VG30E

De Handycam NEX-VG30E, de opvolger van de veelgeprezen NEX-VG20E, biedt verschillende professionele verbeteringen zoals bij de NEX-VG900E. Met een resolutie van 16,1 effectieve megapixels verzekert de Exmor APS HD CMOS-sensor van deze nieuwe camcorder een uitstekende beeldkwaliteit bij gebruik van de beschikbare E-Mount objectieven.

Net als de NEX-VG900E laat ook deze Handycamtoe om vloeiend, filmisch Full HD-videomateriaal vast te leggen tegen framesnelheden van 50p, 25p of 24p, ondersteund door een ruim aanbod Picture Effect-modi.

De NEX-VG30E is net als de NEX-VG900E uitgerust met dezelfde XGA OLED Tru-Finder, een groot aantal handmatige bedieningen en de ‘seesaw’-zoomhendel.

De NEX-VG30EH wordt geleverd als een kit, inclusief het nieuwe E PZ 18-200 mm F3.5-6.3 OSS Power Zoomobjectief dat een veelzijdig bereik heeft van groothoek tot en met telefoto. Naast de snelle en stille scherpstelling en de Optical SteadyShot beeldstabilisatie heeft dit objectief op zijn behuizing ook een bijkomende ‘seesaw’-hendel waarmee je vloeiend en professioneel kan inzoomen tegen instelbare snelheden..

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Features

NEX-VG900E

NEX-VG30EH / NEX-VG30E

Type

Interchangeable Lens Digital HD Video Camera Recorder

Lens Compatibility

Sony E-mount lens system. Can also use A-mount lenses with supplied mount adaptor LA-EA3

Sony E-mount lens system. Can also use A-mount lenses with optional mount adaptor LA-EA2

Image Sensor

35mm Full-Frame Exmor HD CMOS sensor (35.8 x 23.9mm)

Exmor APS HD CMOS sensor (23.5 x 15.6mm)

Processor

BIONZ™ image processor

Effective resolution

Approx. 24.3 megapixels (3:2 Still)
Approx. 20.3 megapixels (16.9 movie)

Approx. 16.1 megapixels (3:2 Still)
Approx. 13.6 megapixels (16.9 movie)

Video format

HD: MPEG4-AVC/H.264 AVCHD™ ver.2.0 format compatible
SD: MPEG2-PS

Movie Recording Rate (Average Bit Rate/VBR)

HD: PS Approx.28Mbps/ FX Approx.24Mbps/ FH Approx.17Mbps/ HQ Approx.9Mbps/ LP Approx.5Mbps
SD: HQ Approx. 9Mbps

Video mode

HD:1920×1080/50p, 25p, 24p, 50i (FX,FH), 1440×1080/50i (HQ,LP)
SD:720×576/50i

Audio format

Dolby® Digital 5.1ch, Dolby® Digital 5.1 Creator
Dolby® Digital 2ch stereo

Viewfinder

Swivel OLED EVF 1.3cm (0.5-type) with approx. 2359k dots
With 100% field of view and diopter adjustment; colour temp. adjustment

LCD

7.5cm (3.0-type) Xtra Fine LCD 270-degree swivel display with touch panel operation; brightness control; real-time display of exposure compensation & WB; histogram; grid on/off

Focusing system

Manual focus; with autofocus (AF) available under the following conditions:
Both contrast AF and focal plane phase detection AF are available during standby mode of 24p and still image mode when using LA-EA3 mount adaptor (NB: some lenses do not support phase detection AF)
Phase detection AF is available when using LA-EA2 mount adaptor
Contrast AF is available when using E-mount lenses

Manual focus, contrast AF

Exposure system

99-segment metering from image sensor with multi-segment and touch spot modes;
Metering sensitivity – 2 to 17EV ( at ISO 100 conversion with F1.4 lens); Exposure settings: Auto, Flexible Spot (touch panel) and Manual (dial)

63-segment metering from image sensor with multi-segment and touch spot modes;
Metering sensitivity 0 to 20EV ( at ISO 100 conversion with F2.8 lens); Exposure settings: Auto, Flexible Spot (touch panel) and Manual (dial)

White Balance modes

Auto/One push/Outdoor/Indoor/WB Temp + B-A/G-M adjustment for respective modes

Minimum illumination

8 lux (1/50 Shutter Speed F3.5)

9 lux (1/50 Shutter Speed F3.5)

Manual exposure assist

Zebra pattern display

Digital zoom

X2.0, with power zoom control and zoom lever (variable / fixed max. 32 steps)

Shutter speed auto control range (sec.)

1/48-1/10000 (movie 24p), 1/50-1/10000 (movie other), 30s-1/8000 (still)

1/48-1/4000 (movie 24p),
1/50-1/4000 (movie other), 30s-1/4000 (still)

Picture Effects

Movie and still photos: Posterisation, Pop Colour, Retro Photo, Partial Colour, High Contrast Monochrome, Toy Camera
Still only: Soft Focus, Miniature

Other features

Audio Level Display; Cinema Tone Gamma™, Cinema Tone Colour™; Assignable dial; Face Detection; Date/Time Stamp; D-Range Optimiser; One-touch Disc Burn; Mono speaker

Interfaces

Media card slot; component/composite video out/S-Video out; HDMI (mini); USB mini-AB/USB 2.0 Hi-speed (mass-storage/MTP) (Read only); headphone output (stereo mini-jack); mic input (stereo mini-jack); Multi Interface Shoe; DC in; remote terminal (integrated into A/V remote terminal); A/V remote terminal

Dimensions (W x H x D)

Approx. 105 mm × 130 mm × 223 mm (including supplied battery / excluding mount adapter LA-EA3)

Approx. 91 mm × 130 mm × 223 mm (including supplied battery)

Weight

Approx. 825g (main unit)
Approx. 1030g (with supplied NP-FV70 battery)

Approx. 650g (main unit)
Approx. 1420g (with supplied Lens* and NP-FV70 battery)
*NEX-VG30EH only

Supplied accessories

Rechargeable battery NP-FV70; AC adaptor; component AV cable; AV connecting cable; USB cable; body cap; battery cover; wind screen; large eye cup; CD-ROM application software; remote commander
NEX-VG900E only: lens mount adaptor LA-EA3 ()
NEX-VG30EH only: Zoom Lens(E PZ 18-200mm F3.5-6.3 OSS); Lens hood; Lens front cap; Lens rear cap

Deel dit

Eén antwoord op “Sony introduceert eerste fullframe NEX-VG900E videocamera”

 1. Beste,

  Graag had ik willen navragen of er een mogelijkheid bestaat om timelapse videos te maken met de NEX VG900E van Sony.
  En dit zonder extra materiaal aan te kopen?

  mvg,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *