Sony Exmor RS: ‘stacked’ sensor met witte pixels

Sony heeft een nieuwe productietechniek voor CMOS-beeldsensors ontwikkeld, waarbij de lichtgevoelige pixel en de bijbehorende circuits op elkaar liggen in plaats van naast elkaar. Dit maakt het mogelijk om het lichtgevoelige oppervlak te vergroten voor betere signaal/ruisprestaties, meer pixels op hetzelfde oppervlak te zetten, of de sensors zonder kwaliteitsverlies kleiner te maken.

Daarnaast wordt de lichtgevoeligheid nog eens vergroot door de toevoeging van ‘witte’ pixels. Dit zijn pixels zonder kleurfilter, die dus al het licht opnemen in plaats van alleen rood, groen of blauw.

Net als ‘back side illuminated’ sensors zijn de voordelen het grootst bij kleine sensors, omdat het lichtgevoelige oppervlak daar nog relatief klein is. De techniek wordt dan ook eerst gebruikt om sensors in smartphones en tablets te verbeteren, maar in een later stadium zullen we hem ongetwijfeld ook in compactcamera’s terugzien.


De eerste sensors en cameramodules voor smartphones en tablets.
Links een 1/3.06″ model, midden en rechts 1/4″ modellen.

Vanaf oktober 2012 zal de levering van verschillende sensors en cameramodules geleidelijk op gang komen. Het zal dus niet lang duren voor we de nieuwe sensors in consumentenproducten tegenkomen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *