Sony DSC-RX100 review: ultieme compactcamera

Eerder dit jaar publiceerden we een preview van de Sony RX100, of voluit Cyber-shot DSC-RX100. Deze camera wekte om meerdere redenen onze belangstelling, niet in de laatste plaats omdat Sony een relatief grote sensor in een kleine body wist te plaatsen. Ook maakte het gewag van een relatief lichtsterke lens, met een maximale diafragma-opening van F/1.8. Inmiddels wist een sample ons testlab te bereiken en na de nodige tijd met de RX100 doorgebracht te hebben, zijn we er zeer over te spreken. Lees verder voor onze bevindingen in detail.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Doorgaans staan compactcamera’s niet bekend om hun goede prestaties in slechte lichtomstandigheden. Onder andere Sony is sinds enige jaren hard aan het werk om daarin verandering te brengen. In 2009 introduceerde het de Exmor R sensor in de WX1 en TX1 camera’s, een zogenaamde ‘backlit CMOS sensor’ waarbij de sensordraden hoger in de sensor verwerkt zijn, ten einde zo meer licht te kunnen registreren. Deze leverde in slechte lichtomstandigheden duidelijk betere resultaten op dan de tot dan toe gangbare CCD sensors die de norm waren in compactcamera’s. Inmiddels zien we steeds meer fabrikanten dit type sensor gebruiken.

Daarnaast voegde Sony opnamemodi toe die foto’s bij weinig licht meer kans van slagen gaven, zoals een waarbij een reeks foto’s tot één geheel werd samengevoegd en een waarbij altijd een extra foto werd genomen om bewegingsonscherpte te voorkomen. Hiervoor was en is de Bionz beeldverwerkingsprocessor van het merk verantwoordelijk.

De Cyber-shot DSC-RX100 is de laatste stand van zaken in deze ontwikkeling, waarbij Sony feitelijk voordelen van systeemcamera’s probeert te reproduceren voor en op te nemen in compactcamera’s. De RX100 biedt een resolutie van 20 megapixels, wat ook anno 2012 veel is voor een compactcamera, maar gebruikt dan ook een zogenaamde 1″-sensor, vergelijkbaar met de CX-sensor in de eerder op Technyx gerecenseerde 1-serie van Nikon, de V1 en J1 systeemcamera’s. De enige qua sensor vergelijkbare compact camera is de Canon GX 1, maar die heeft een nog grotere sensor en daarbij behorende aanzienlijk grotere afmetingen.

De RX100 heeft weliswaar een forse, enigszins uitstekende lens, maar heeft nog altijd zeer bescheiden dimensies: ongeveer 10 x 6 x 3,5 cm. Daarmee past hij in de meeste broekzakken en handtassen. Sony belooft echter mede door toepassing van een F/1.8 lens (in groothoekstand) een beeldkwaliteit die voor een compactcamera van een andere orde is dan je gewend bent van deze klasse camera’s. Of dat ook zo is, lees je op de volgende pagina’s.

Body

De Sony DSC-RX100 heeft een aluminium body en weegt 240 gram. Het uiterlijk is zeer strak, met afgeronde hoeken aan de zijkanten en bijna naadloos in het ontwerp geïntegreerde bedieningselementen. Het enige uitstekende deel is de lens, die 1,2 cm diep is in uitgeschakelde stand, maar ingeschakeld ruim 4,5 cm naar voren komt. Het maximale diafragma is F/1.8 in groothoekstand en F/4.9 in telestand. Het zoombereik loopt van 28-100 mm (35 mm equivalent) wat neerkomt op een bescheiden 3,6x optische zoom.

Rond de lens is een draaiwiel ingebouwd, waarmee diverse functies bediend kunnen worden, afhankelijk van de stand waarin de camera staat. Een flitser is ingebouwd en komt verticaal omhoog wanneer nodig, tenzij je de camera instrueert geheel niet te flitsen.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

De achterzijde wordt gedomineerd door het 3 inch grote beeldscherm. Sony heeft een eigen ‘White Magic’ LCD toegepast, waarin elke pixel een extra witte beeldpunt heeft naast de traditionele rode ,groene en blauwe. Vandaar dat her en der melding wordt gemaakt van ‘1,2 miljoen dots’: er zitten 1.228.800 subpixels in het scherm, maar effectief zijn het gewoon 640×480 beeldpunten. Het voordeel van de witte subpixel is dat het scherm aanmerkelijk helderder is dan andere, wat het beter bruikbaar maakt bij direct invallend daglicht. Dat is doorgaans een zwak punt van compactcamera’s, die tegenwoordig zelden nog een optische zoeker bieden. Het scherm van de RX100 is zonder meer uitstekend, met een kleurweergave die eerder overmatig neutraal is dan oververzadigd.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Verder aan de achterkant zien we een flinke hoeveelheid bedieningselementen. Het zijn er nog niet zoveel als bij de recent besproken Samsung ex2f, maar Sony heeft toch maar liefst zes knoppen en een draai/klikwiel op de achterzijde weten te plaatsen. Tel daarbij op een modus-selectiewiel aan de bovenzijde en het draaiwiel rond de lens, en duidelijk is dat je veel functies kan bedienen zonder een menu te hoeven bekijken. Dat is aantrekkelijk voor gevorderde gebruikers, die ook zullen waarderen dat in het menu de functie gewijzigd kan worden van een aantal knoppen. Eveneens prettig is de aparte opnameknop voor filmopnames.

De keerzijde van de vele bedieningselementen is dat de camera vasthouden enige finesse vereist. Voor de duim is aan de achterzijde een klein deel vrijgelaten, met een wat ruwere textuur voor extra grip. Aan de voorzijde is dat afwezig, wat de camera een strak voorkomen geeft, maar niet helpt bij het stabiel vasthouden. Toch is het risico dat je per ongeluk een knop aan de achterkant indrukt met de muis van je hand relatief klein, de knoppen vallen net onder de schaduw van je duim. Bezitters van een Canon PowerShot S100 zullen de indeling in ieder geval behoorlijk snel onder de knie hebben: die is namelijk vrijwel identiek.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

De Sony Cyber-shot DSC-RX100 biedt meer dan genoeg functies om vrijwel ieder denkbaar scenario het hoofd te bieden. Er zijn twee automatische standen: iA (“intelligent Auto”) en iA+. Die laatste past een aantal van de complexere opnamemodi automatisch toe, wanneer de omstandigheden daartoe nopen. Zo kan deze bij het fotograferen zonder flits in slechte lichtomstandigheden zelf de ‘low light’ stand toepassen, waarbij een aantal foto’s snel na elkaar wordt gemaakt en het resultaat een composiet is waarin de belichtingsinformatie van meerdere foto’s op de scherpste van de set wordt toegepast. Die functie werkt een stuk beter dan die in de WX1, die natuurlijk alweer drie jaar oud is. Het is duidelijk dat Sony’s Bionz videoprocessor in de loop der jaren alleen maar slimmer is geworden.

Naast foto’s met een maximale resolutie van 20 megapixels neemt de RX100 video op in resoluties tot 1080p 50p met een bitrate van 24 mbit/s.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Wie weg wil van de automatische stand heeft volledige P/A/S/M modi tot zijn beschikking, inclusief handmatig scherpstellen indien gewenst, met het draaiwiel rond de lens. Liefhebbers van deze modi zullen wellicht ook waarderen dat de RX100 bestanden niet alleen als Jpeg, maar ook als Raw-bestand kan wegschrijven, eventueel tegelijkertijd. Nog een overeenkomst met systeemcamera’s dus, al is deze mogelijkheid op een compactcamera uiteraard niet uniek voor de RX100.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Vermeldenswaard is de aanwezigheid van de mogelijkheid HDR-opnames te maken, direct vanuit de camera. Daarvoor zijn diverse instellingen beschikbaar, die alleen vanuit de P/A/S/M modi opgeroepen kunnen worden. Dat geldt ook voor de ‘creatieve filters’ van de Foto-effect functie, waarvan een groot aantal voorhanden is. Deze zijn enigszins vergelijkbaar met de bekende Instagram-filters, maar het zijn er meer en ze zijn gevarieerder, met meer mogelijkheden. Zo kan je foto’s maken waarbij alle kleuren op één na weggefilterd zijn (‘color splash’), of met een tilt-shift effect en nog veel meer.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Eigenlijk is er maar één functie die we missen op de RX100 en dat is Wi-Fi. Zeker gezien de vele creatieve opties én het feit dat deze camera onder vrijwel alle omstandigheden (technische) geslaagde foto’s weet te produceren, missen we eigelijk de mogelijkheid om die foto’s ook snel te delen.

Iedere lens heeft altijd tot op zeker hoogte last van lensvervorming, wat het beeld ofwel een tikkeltje opgeblazen maakt (barrel distortion) ofwel een beetje ineengeknepen (pincushion distortion). Dit resulteert in foto’s waarbij objecten die recht horen te zijn (bijvoorbeeld de muren van een gebouw) uiteindelijk een beetje krom zijn. Bij een theoretisch perfecte lens zijn alle rechte lijnen altijd recht, zowel volledig ingezoomd als volledig uitgezoomd.  Wij meten de lensvervorming zowel op beide uiteinden van het zoombereik van de camera, als ook precies halverwege. In alle gevallen geldt: hoe lager hoe beter.

Beeldkwaliteit

Zichtbaar is dat de vervorming van de lens van de Sony DSC-RX100 zeer beperkt is, zelfs helemaal ingezoomd. Op zich hadden we gezien het beperkte zoombereik ook niet al te veel vervorming verwacht, maar de lens van de RX100 is duidelijk beter in dit opzicht dan die van de EX2F. Hoe hoger de ingestelde ISO-waarde van een camera, hoe lichtgevoeliger deze wordt. De foto’s worden helderder, maar tegelijkertijd wordt ook de ruis groter. Wij meten de door de camera geproduceerde ruis op de laagst mogelijke ISO-waarde, als ook (indien mogelijk) bij ISO 200, 400, 800, 1600, en zo verder tot het maximum.

chart (31) chart (30)

Naast de grafieken met de ruisniveaus per ISO-waarde vergelijken we in het lijndiagram ook de recent geteste EX2F van Samsung en de eveneens besproken G5 systeemcamera van Panasonic om een indruk te krijgen van hoe de RX100 zich verhoudt tot een rechtstreekse concurrent en een (iets) duurder, minder compact alternatief. Tot en met ISO-800 is de ruis acceptabel. Vanaf ISO-1600 wordt de ruis storender en ISO-3200 zouden we alleen gebruiken voor situaties waarin kwaliteit minder belangrijk is. Toch valt het resultaat ons nog alles mee – de RX100 doet het hier vergelijkbaar met de G5, die een aanzienlijk grotere sensor heeft.

Ook in het dagelijks gebruik valt op hoe goed de resultaten zonder flits bij weinig licht zijn. De low-light composietmodus levert soms wat bewegingsonscherpte op bij bewegende objecten, maar in P/A/S/M modi zijn ook zonder die truc nog zeer bruikbare resultaten te behalen, zonder dat nadeel.

Testfoto’s

Op deze pagina staan enkele praktijkfoto’s, gemaakt met de RX100. Kees Krick ging ermee op pad in Amsterdam in combinatie met een Gorillapod (en gebruik van handmatige instellingen), terwijl reviewer David van Dantzig hem eerder deze maand uittestte tijdens een concert van de Black Keys in de Ziggo Dome (in de automatische stand, vanaf enige afstand tot het podium). Helemaal onderaan staat ook nog een korte video, gemaakt tijdens het Amsterdam Light Festival.

Omgeving Amsterdam
Sony RX100 test Sony RX100 test Sony RX100 test Sony RX100 test Sony RX100 test Sony RX100 test Sony RX100 test
Praktijkfoto’s Black Keys concert (auto-stand) 
DSC01523 DSC01409 Sony DSC-RX100 Black Keys Ziggo Dome December 3 2012 Sony DSC-RX100 Black Keys Ziggo Dome December 3 2012

Video

Ten slotte nog een korte video gemaakt tijdens het Amsterdam Light Festival met de RX100. Deze toont de kwaliteit die je kunt verwachten als je er ‘s avonds onder donkere omstandigheden mee gaat filmen.

Conclusie

De Sony Cyber-shot DSC-RX100 is zonder twijfel de beste compactcamera die we in handen hebben gehad en, durven we wel te stellen, die momenteel op de markt is. Natuurlijk, er zijn modellen met nog meer instelmogelijkheden en functies. Natuurlijk, de RX100 heeft geen articulerend scherm, geen flitsschoen, geen conversielensbevestiging, geen microfooningang. Hij biedt de functies die hij heeft en meer niet.

Echter, daarmee is de RX100 meer dan voldoende toegerust. Het mooie van deze camera is, dat je hem overal mee naartoe kan nemen en in de meest beroerde lichtomstandigheden nog uitstekende opnames kan maken. Ook bij fel tegenlicht of juist bij heel weinig licht slaagt de RX100 waar andere camera’s falen of veel handmatig instelwerk vereisen. Voor wie de volautomatische stand wil laten voor wat het is, biedt deze camera nog altijd meer dan voldoende instelmogelijkheden, inclusief opties het knoppenspel naar je eigen hand te zetten. Daarbij is de mogelijkheid in RAW weg te schrijven een welkome mogelijkheid om ook in nabewerking de controle te behouden.

Wie juist de andere kant op wil en de ‘nabewerking’ ook in de camera wil doen, bij voorkeur zelfs tijdens de opname, heeft aan de RX100 ook de juiste camera, met een keur aan filters en trucs waar een “serieuze fotograaf” wellicht de neus voor ophaalt, maar waar getuige de belangstelling voor apps met vergelijkbare werking voldoende mensen wel voor warm lopen. Daarmee is de DSC-RX100 zowel de ideale camera voor ‘erbij’ voor wie doorgaans met een SLR aan de hand loopt, als dat het de perfecte ‘point & shoot’ camera is voor wie vooral gewoon heel mooie foto’s wenst.

Ondanks dat we bij Technyx regelmatig (veel) duurdere en krachtigere camera’s ter test hebben, moeten we bekennen van de RX100 maar moeilijk afscheid te kunnen nemen: het is echt zo’n camera die de essentie van het leuke van fotograferen weet over te brengen. Daarmee is ook het aspect waar we het meeste moeite mee hebben van de RX100, de prijs, nog te verdragen. In deze prijsklasse zijn er high-end compactcamera’s met vergelijkbare of zelfs meer mogelijkheden, eveneens uitstekende camera’s. Maar geen van die modellen is zo moeiteloos en zo vergeeflijk in het dagelijks gebruik als deze Sony.

fotovideonu-aanraderkopie

Pluspunten

 • Lichtsterke lens
 • Relatief grote 1″ sensor
 • Zeer helder, scherp LCD
 • Stevige constructie
 • Handmatige instelmogelijkheid (P/A/S/M)
 • In-camera HDR en panorama
 • Uitstekende prestaties bij weinig licht
 • Zeer veel creatieve en scènefuncties

Minpunten

 • Geen kantelbaar scherm
 • Geen flitsschoen
 • Geen wifi
 • Hoge prijs

{AWARD-FV-GOLD}
Sony DSC-RX100

Sony Cyber-shot DSC-RX100 Black

Zie ook onze praktijktest ‘Sony RX100 versus spiegelreflex

Deel dit

5 antwoorden op “Sony DSC-RX100 review: ultieme compactcamera”

 1. Top site, dank voor alle reviews! Deze is ook erg duidelijk.

  De keuze is voor mij deze Sony of een Nikon V1/J3: welke is het beste qua beeldkwaliteit?

  1. We hebben ze destijds niet 1-op-1 vergeleken. Het verschil in beeldkwaliteit ontloopt elkaar waarschijnlijk niet veel, met een kleine voorsprong voor Sony. Het is vooral het praktische nut: de Sony past in je jaszak of zelfs broekzak. Dat is met de Nikon’s lastiger, maar daarvan kun je wel weer de lenzen wisselen. De Nikon 1 J4 en V3 hebben trouwens een meer compacte kitlens gekregen (zie de voorpagina): http://technyx.nl/nikon-1-j4-systeemcamera-nog-sneller-en-compacter/ plus http://technyx.nl/de-nikon-1-v3-en-v2-vergeleken/

 2. Alle hier genoemde minpunten (m.u.v. de prijs) zijn bij de rx100ii niet meer aanwezig. Die is voorzien van een hotshoe zodat er een externe flitser of microfoon op kan worden geschoven, heeft wifi en een kantelbaar display. Een toptoestel.

 3. Mijn exemplaar begaf het na 1,5 jaar en amper 7.000 foto’s: controlewieltje defect. Sony wil niet instaan voor de reparatiekosten van deze fabricagefout. Conclusie: slechte bouwkwaliteit en dienst na verkoop. Het is brol, niet waardig om als semi-pro te worden gecatalogeerd. Het is niet mijn eerste DSC met zo’n defect. Nooit meer Sony! Canon is wel pro en betrouwbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *