Sony Carl Zeiss Sonnar E f1.8 24mm ZA lens review

Ik heb het genoegen gehad om de Zeiss 24 mm te kunnen testen op mijn Sony Alpha A6000 camera. Ik heb deze camera in de zomer van 2014 gekocht samen met de Sony 16-50mm Powerzoom kitlens als vervanging van mijn Nikon D7000 spiegelreflex. Na enige tijd actief gebruik kwam ik tot de conclusie dat de kitlens mij te veel beperkte. Ja, het is een heerlijk compact lensje en met de ingebouwde beeldcorrectie van de Sony E-mount toestellen is hij zeker in staat tot prima (JPEG-) resultaten. Ik miste echter het ‘Wauw’ effect, en ik had het gevoel dat de geweldige sensor van de A6000 tekort gedaan werd door de lens. Op zoek naar een vervanger heb ik verschillende opties overwogen. Ik wilde in ieder geval een wat grote diafragma zodat ik wat meer controle kreeg over mijn scherptediepte, en graag wat scherper. Zoom was optioneel, een niet al te lange prime was een optie. Na lang zoeken en twijfelen heb ik gekozen voor de Zeiss 24 mm.

sony24-18

Ik heb de Zeiss 24 mm tweedehands kunnen kopen. Daarmee kom je ook meteen bij het grootste nadeel van de lens, de prijs: zo’n 850 euro kost deze lens nieuw. Niet bepaald goedkoop voor een vaste lens, en dan ook nog zonder beeldstabilisatie! Mijn exemplaar was in perfecte staat, maar miste wel de zonnekap. 24 mm komt op een APS-C toestel zoals de NEX en Alpha toestellen (m.u.v. de A7-serie) overeen met 36 mm in Full frame termen. Standaard groothoek dus.

Op het toestel

De lens balanceert mooi op de A6000, niet te groot en het gewicht valt erg mee. Wel is de lens beduidend langer dan de 16-50mm kitlens, in en broekzak paste de A6000 sowieso al niet, maar met de Zeiss 24mm valt de jaszak (met uitzondering van enkele overmaatse exemplaren) ook af. Door het lage gewicht van de combinatie is een polsband een prima optie. Als ik op stap ga met als primair doel fotograferen draag ik mijn A6000 vrijwel altijd met mijn DSPTCH-polsband.

Uiterlijk

Ik vind het een mooie lens, met zijn eenvoudige ontwerp en mooie materialen. De lens is gemaakt van stevig metaal, met een rubber coating op de zoomring. De lens voelt aan als een premium product, passend bij de prijs (maar alle Sony E-mount lenzen voelen premium / mooi gemaakt aan). Verder weinig poespas, alleen een mooi blauw Zeiss-logo aan de linkerkant van de lens, zodat iedereen goed kan zien dat je een dure lens op je toestel hebt zitten.

Focus en gebruik

De lens is geschikt voor gebruik in combinatie met het geavanceerde focussysteem van de A6000, dus zowel PDAF (Phase Detection Auto Focus), als CDAF (Contrast Detection Auto Focus) wordt gebruikt voor een snelle en trefzekere focus. Wellicht mede door de relatief grote groothoek stelt de lens bijzonder snel scherp, nog een tandje sneller dan de kitlens.

DSC01623-04-oktober-2014-6000-x-4000

Indien je zelf wilt gaan scherpstellen wordt je geholpen door de soepele focusring. De ring zit niet rechtstreeks verbonden met het mechanisme maar je focust via Focus-By-Wire. Je draait dus aan een digitaal aangestuurde ring die het focusmechanisme vervolgens voor je in gang zet. Is dat een nadeel? Niet echt, het focussen gaat soepel en snel zat en een snelle slinger aan de ring leidt tot een grotere stap dan een kleine correctie. Na enige gewenning vond ik het prima werken. Verder wordt je natuurlijk geholpen door de focus-peaking van de A6000. Zodra je de camera op Manual Focus zet wordt direct het centrum van het beeld vergroot als je aan de focusring komt, daardoor kun je erg makkelijk scherpstellen. Met mijn spiegelreflexen stelde ik nooit handmatig scherp, in het relatief beperkte beeld dat je via de optische zoeker bij een dergelijke camera hebt vond ik het altijd moeilijk om het focuspunt precies daar te leggen waar ik het wilde hebben. Dat probleem heb je bij deze toestellen zeker niet!

Zoals beschreven beschikt deze lens niet over optische beeld stabilisatie (OSS in Sony-taal). Is dat een bezwaar? Ja en Nee. Meestal kun je door het grote diafragma de sluitertijden kort genoeg houden om bewegingsonscherpte te voorkomen, zeker in combinatie met de relatief korte brandpuntsafstand. Als het erg donker wordt moet je zonder OSS wel wat bewuster omgaan met je toestel, netjes stabiliseren en even een seconde meer tijd nemen voor je een foto maakt. De auto-ISO van Sony houdt meestal een sluitertijd van 1/60e aan als minimum, zonder OSS moet je in staat zijn om een scherp plaatje te schieten mits je er een beetje je best voor doet.

Scherpstellen kun je met deze lens tot op 16 cm van je voorwerp (gemeten vanaf de sensor in je toestel, dus niet vanaf de voorkant van de lens). In de praktijk kun je daarmee nog tot erg dicht op je voorwerp komen, en heb je een soort pseudo-macro met een 1:4 vergroting. Als je dan in de nabewerking nog een beetje cropt krijg je erg mooie resultaten.

DSC01583-03-oktober-2014-6000-x-4000

Resultaten

Dit is natuurlijk waar het om gaat. Onderstaand een selectie van de foto’s die ik met deze lens heb geschoten. De meeste zijn RAW geschoten en daarna licht of zwaarder bewerkt in Lightroom 5. Zoals je kunt zijn de foto’s mooi scherp, en is het contrast uitstekend. De scherpte is uiteraard in het centrum van het plaatje het beste, maar ook de randen zijn zeer acceptabel. CA (paarse verkleuring bij hoge contrasten) is beperkt, in sommige extreme situaties komt het wel eens voor. In Lightroom is dat echter een makkelijk te corrigeren probleem.

De Bokeh (onscherpte) van de lens is naar mijn idee mooi. Redelijk zacht en niet te veel afleidend, waardoor je je voorwerp mooi van de achtergrond los kunt trekken.

Conclusie

Is dit de ideale lens voor je E-mount toestel? 24 mm is voor mij een van de weinige primes die ik als ‘walk-around’ zou kunnen gebruiken. Wijd genoeg voor het fotograferen van landschappen of architectuur, maar niet te wijd voor een portret (met enig beleid). De scherpte en het contrast zijn geweldig, hiermee zet je een enorme stap t.o.v. de kitlens. Door het grote maximale diafragma heb je in eens een scala aan mogelijkheden voor fotografie in moeilijk lichtomstandigheden en kun je spelen met de scherptediepte. De enige nadelen? Geen beeldstabilisatie betekent dat je met beleid moet knippen bij weinig licht. En dan die prijs… Ja de lens is het zeker waard, maar het blijft een bak geld voor een lens zonder zoom.

Geschreven door Rick Roeven

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *