Sony Alpha camera’s vanaf 2014 zonder spiegel?

Sony is op het gebied van hoogwaardige camera’s behoorlijk innovatief. Op dat punt valt dit merk positief op in vergelijking met de meer conservatievere lijnen van bijvoorbeeld Nikon en Canon (denk aan de vroege adoptie van gps, de transparante spiegel, etc.). Ze voeren twee productlijnen met verwisselbare lenzen; de E- en de A-mount. De E-mount is bekend van de systeemcamera’s, zoals de NEX-serie (New E-mount eXperience) en sommige top-end videocamera’s, terwijl de A-mount een erfenis is van de overname van Minolta. Minolta introduceerde in 1985 deze bajonetsluiting als ‘s werelds eerste autofocus system. De A-mount wordt toegepast op de gehele alpha-serie, dus inclusief de laatste generaties met de SLT-technologie (half doorlaatbare spiegels).

Nieuwe A-mount camera van SonyNieuwe A-mount camera van Sony zonder spiegel?

Mounts

Hoewel de E-mount een volledige set van compactere camera’s dan de DSLR’s vertegenwoordigt met APS-C en in de nabije toekomst FF-sensoren, zal Sony de A-mount niet snel loslaten. Er zijn immers veel meer objectieven te verkrijgen met deze mount (zowel van Sony als van “third parties”).

Samensmelting Alpha en NEX?

Nog niet zolang geleden maakte Sony Rumors bekend dat de opvolger van de A77 en van het FF-model, die gepland waren voor de komende zomer, werden uitgesteld. Nu komt SonyAlpha Rumors met het bericht dat vanaf begin 2014 alleen nog Sony Alpha’s gemaakt worden zonder spiegel en de later dit jaar geplande SLT-A58, waarschijnlijk de laatste DSLR met spiegel zal zijn.
De rumor krijgt de code SR4 mee (SR: Sony Rumor; 1: waarschijnlijk vals tot 5: waarschijnlijk zeker waar) en niet SR5 omdat in het lopende jaar Sony nog altijd plannen kan bijstellen. Ook is het nog niet volledig zeker of ook de FF-camera in deze nieuwe aanpak meegaat en het dan uitsluitend beperkt zou blijven tot de APS-C camera’s.

Opbouw sensor sensor A-mount camera's zonder spiegel.Sensor Sony A-mout camera’s zonder spiegel?

Einde SLT camera’s?

De nieuwe camera blijft dan qua omvang lijken op de huidige DSLR, maar neemt afscheid van de 1/3 stop lichtverlies door de half doorlaatbare spiegel. Sony Rumors verwacht dat de nieuwe camera’s een fikse upgrade worden ten opzichte van de huidige generatie.

Er staat veel op touw bij Sony. De opvolger van de NEX 7 zal naar verwachting verscheept worden in oktober; in 2014 krijgen we de spiegelloze A-mount camera’s en in het midden van 2014 wordt de eerste FF NEX camera verwacht. Daarenboven is de er volgens één van de beste bronnen van SonyRumors goedkeuring gegeven aan de ontwikkeling van een A-E hybride bridge camera. Hoe die laatste camera gaat werken is nog onbekend, maar hij schijnt beide typeobjectieven aan te kunnen. De verwachting is dat deze eind 2014, tijdens de Photokina, vrijgegeven wordt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *