Sony Alpha A99 preview – Sony’s top DSLR

Sony introduceert de full-frame camera Alpha 99

 • ‘Translucent Mirror’-technologie en nieuwe full-frame Exmor CMOS-sensor met 24,3 effectieve megapixels
 • Dual AF-systeem en professionele videofuncties
 • ‘s Werelds eerste fullframe camera met Dual AF-systeem met 19 sensoren + 102 AF-punten en een nieuwe functie om het AF-bereik te regelen
 • ISO 50-25600 met bijzonder laag ruisniveau
 • Geavanceerde Full HD 50p filmopname met continue AF en professionele audiofuncties
 • XGA OLED Tru-Finder met 100% framedekking
 • Stevig en lichte, weersbestendige behuizing in magnesiumlegering en met nieuwe Quick Navi Pro-interface

Badhoevedorp 12 september 2012 – Sony introduceert de Alpha 99m de opvolger van de a 900 reflexcamera. De Alpha (a)99, is de eerste ‘Translucent Mirror’-camera van Sony met een fullframe 35 mm beeldsensor. Deze Alpha 99 is een solide camera die nieuwe mogelijkheden biedt qua beeldvorming, creatieve opties, ergonomie en betrouwbaarheid. Zo voldoet deze aan de strenge eisen van de gevorderde amateur en professionele fotografen.

Krachtige en snelle beeldverwerking

De Alpha 99 combineert de recent ontwikkelde fullframe Exmor CMOS-sensor met 24,3 effectieve megapixels met een sterk geavanceerde BIONZ beeldverwerkingsprocessor. Deze krachtige sensor/processorcombinatie garandeert ongekende beeldvormingsprestaties voor zowel foto- als video-opnames.

Het vermogen van de fullframesensor wordt geoptimaliseerd met een nieuw ontwikkelde multi-segment optische ‘low pass’-filter. Samen met een nieuwe LSI verwerkt de BIONZ-processor grote hoeveelheden beeldsignaalgegevens van de Exmor CMOS-sensor tegen zeer hoge snelheden. En daar komt nog een krachtig nieuw algoritme voor gebiedsspecifieke ruisonderdrukking bij, wat uiteindelijk resulteert in 14-bits RAW-output, met een ruime gradatie en nauwelijks ruis.

De nieuwe BIONZ-processor verbetert het gevoeligheidsbereik (in de ‘uitgebreide gevoeligheid’-modus) van ISO 50 tot een maximum van ISO 25600 – een bereik van 9 stops. Dankzij dit verwerkingsvermogen kan de Alpha 99 bovendien een hele reeks beelden in volledige resolutie vastleggen tegen een snelheid van 6 frames per seconde, of 10 fps in de telezoom hogesnelheidsopnamemodus.

Voor het eerst wordt het AF-systeem bestaande uit 19 punten met 11 kruissensoren aangevuld met een AF-sensor voor meerpunts brandpuntsvlak fasedetectie. Deze aanvullende AF-sensor met maar liefst 102 AF-punten bedekt de beeldsensor. Dankzij de ‘Translucent Mirror’-technologie laat dit Dual AF-systeem een ultrasnelle en accurate automatische scherpstelling toe, waarbij zelfs de scherpstellingsfocus behouden blijft als het onderwerp het 19-punts AF-kader verlaat.

De Alpha 99 bezit ook een geavanceerde AF-D continue autofocusmodus die bijzonder efficiënt is bij bewegende objecten. Het 19-punts AF-systeem levert betrouwbare informatie over de dieptescherpstelling, gecombineerd met de 102-punts AF-sensor weet hij moeiteloos om te gaan met onderwerpen die het brandpuntsvlak doorkruisen. De nieuwe AF-D-modus wordt vanaf de introductie ondersteund bij de volgende objectieven: SAL2470Z, SAL2875, SAL50F14, SAL300F28G2, SAL70400G en SAL500F4G. Via nieuwe firmware-updates worden in de toekomst nog meer objectieven ondersteund.

Gebruikers kunnen zelf het bereik van het AF-systeem instellen. Deze intelligente functie verbetert de bediening bijvoorbeeld wanneer de gebruiker door een hek wil scherpstellen op sportscènes op grotere afstand.

Speciaal gemaakt voor video- en filmmakers

De Alpha 99 erft het ‘bioscoop-DNA’ afkomstig uit de door Sony al ontwikkelde professionele filmcamera’s en camcorders. Het vermogen en de gevoeligheid van de fullframesensor worden aangevuld met geavanceerde functies die geoptimaliseerd zijn voor professionele videoproductie.

De Alpha 99 ondersteunt de professionele filmmaker door een fullframe Full HD 50p/25p (schakelbaar naar 60p/24p) video-opnamefunctie aan te bieden die voldoet aan de AVCHD-specificaties versie 2.0. Net als bij de Alpha 77 omvat ook deze camera een Full-time Continuous AF Movie-modus waarmee bewegende objecten vloeiend en non-stop zijn te volgen. Andere verbeteringen met het oog op filmopnames zijn de realtime Full HD video-output via HDMI, alsook de continu ‘dual-card’ opnamemogelijkheid waarbij beide mediaslots van de camera gebruikt worden.

Om je filmervaring nog aangenamer te maken, staat er een geruisloze multi-controller vooraan op de body. Deze laat toe om snel en geruisloos diverse instellingen aan te passen, zoals belichtingscompensatie, ISO-gevoeligheid en metingmethode, de sluitertijd, het diafragma en de geluidsopnameniveaus. In de nieuwe VG-C99AM verticale handgreep passen tot twee batterijen (en één in de body) waardoor de gebruiksduur wordt verdrievoudigd. Het is zelfs mogelijk om ‘on the fly’ de batterij te vervangen zonder de filmopname te onderbreken.

Naast een weergave van het geluidsniveau en de mogelijkheid om de geluidsopnameniveaus aan te passen, is er nu ook een hoofdtelefoonaansluiting zodat de opnames goed zijn te volgen. De optionele XLR-K1M adapterkit voegt een mono richtmicrofoon van hoge kwaliteit en professionele XLR-aansluitingen toe voor een betrouwbare geluidsopname.

Gebruikscomfort zonder compromissen

Via de XGA OLED Tru-Finder krijg je een gedetailleerd zicht op het onderwerp, met 100 procent framedekking in een uitzonderlijke helderheid, contrast en resolutie.

De beeldhoek wordt automatisch geconverteerd voor de opname en weergave van het beeld zowel in de zoeker als op het scherm, ongeacht of je een DT-objectief – geoptimaliseerd voor camera’s met een APS-C-sensor – of een fullframe objectief gebruikt.

Naast de Tru-Finder biedt deze camera ook een in drie richtingen kantelbaar XtraFine LCD-scherm met 1.229.000 pixels (VGA-equivalent) met WhiteMagic-technologie, om de helderheid van het scherm bij buitenopnames te optimaliseren.

Ondanks de vele professionele kwaliteiten is de Alpha 99 toch ‘s werelds lichtste1 digitale 35 mm fullframecamera met verwisselbare objectieven. Zijn beperkte gewicht van nauwelijks 733 g (zonder objectief en batterij) werd mogelijk dankzij de ‘Translucent Mirror’-technologie, terwijl de stevige magnesiumlegering van de behuizing bijdraagt tot zijn solide en tevens lichte design.

Weerbestendige dichtingen beschermen het toestel tegen stof en vocht, terwijl de bedieningselementen en knoppen verstevigd zijn om jarenlang elke opdracht te kunnen uitvoeren. De levensduur en betrouwbaarheid van de camera worden nog eens benadrukt door een nieuw sluiterblok, dat gedurende ongeveer 200.000 cycli is getest.

Ook de ergonomie van de camera is onder handen genomen. Bij de verbeteringen hoort onder andere een nieuw ontwikkelde greep en verschillende vormen schakelaars en knoppen zodat het toestel intuïtief met de vingertoppen is te bedienen. Verder is er ook een nieuwe vergrendeling voor de belichtingsmodusknop, die voorkomt dat er ongewild aan de knop wordt gedraaid.

Na dienst te hebben gedaan bij de Alpha700 en Alpha900 is de Quick Navi Pro-interface ook toegevoegd, zodat je snel met één hand toegang krijgt tot de opnameparameters.

Voor een betere studioworkflow werd de bediening op afstand via pc voorzien. Enkele van de ondersteunde functies zijn het overschakelen tussen foto- en filmopname en de automatische overdracht van foto’s van de camera naar een pc.

Ontworpen voor professionals: nieuw objectief en accessoires

De ultieme fullframe mogelijkheden van de a 99 behaal je met de ideale combinatie met het nieuwe 300 mm F2.8 G SSM II (SAL300F28G2) objectief. Dit heldere supertelefoto-objectief werd ontworpen voor veeleisende sport- en natuuropnames, en biedt ten opzichte van het vorige model niet alleen een sterk verbeterd optisch ontwerp, maar ook een groter gebruikscomfort. De door Sony ontwikkelde Nano AR Coating op het objectief verzekert minder schittering en beeldschaduwen, een verbeterd contrast met zuiver zwarte tinten. Het nieuwe LSI besturingscircuit biedt een snellere en accuratere automatische scherpstelling en verbeterde AF-tracking. Dankzij zijn stof- en vochtbestendige design is dit objectief het ideale gereedschap voor buitenopnames onder de slechtste omstandigheden.

Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Carl Zeiss A-objectief met breed diafragma. De Planar T* 50 mm F1.4 ZA SSM, die geoptimaliseerd wordt voor de 35 mm fullframe beeldsensor van de camera, zal verkrijgbaar zijn in de lente van 2013.

De nieuwe VG-C99AM verticale handgreep, kan in totaal drie batterijen beheren (inclusief de batterij in de body). De stof- en vochtbestendige greep is perfect voor langdurige opnamesessies in in de openlucht of in de studio.

De nieuwste HVL-F60M is een krachtige flitser (GN60, in meter volgens ISO 100) met een ingebouwde led-lamp en kan gebruikt worden voor foto- en filmopnames. Enkele intelligente functies zijn onder andere de draadloze controle voor meerdere flitsers en Sony’s unieke Quick Shift Bounce-instelling, en de Quick Navi-bediening van de flitser. De stof- en vochtbestendige HVL-F60M wordt geleverd met een terugslagadapter voor de flitser en een kleurenconversiefilter voor gebruik met led-licht. Deze HVL-F60M is ideaal voor de Alpha 99 en is voor andere camera’s uitgerust met de nieuwe Multi Interface Shoe maar kan via de meegeleverde ADP-AMA-adapter ook gebruikt worden met camera’s met een Auto-lock Accessory Shoe.

De HVL-RL1 ringflitser, die compatibel is met objectieven met een diameter van 49 mm en 55 mm, biedt een uitermate effectieve led-verlichting voor kleine onderwerpen, lees macro-opnames. Het uitgaand vermogen (ca. 700 lx/0,3 m) heeft ongeveer viermaal de helderheid dan het voorgaande model. Deze kan stapsgewijs worden ingesteld voor een accurate controle van het effect. Verder kan er ook geschakeld worden tussen een volledige ringverlichting, zonder schaduweffecten. Of een halve ringverlichting om net wel die schaduweffecten te creëren. De optionele FA-MA1AM macrolampadapter is vereist wanneer je de ringflitser gebruikt met de SAL30M28 of SAL50F18 objectieven. De HVL-RL1 is compatibel met de Multi Interface Shoe van de Alpha 99, en kan ook gebruikt worden met camera’s met de Auto-lock Accessory Shoe als je de bijgeleverde ADP-AMA adaptor bevestigt.

XLR Audiokit voor videoproducties

De nieuwe XLR-K1M adapterkit voldoet aan de veeleisende audiobehoeften van een filmproductie. Deze kit biedt twee XLR-contacten waarmee de Alpha99 kan worden verbonden met professionele microfoons en mengpanelen. De operationele flexibiliteit wordt gemaximaliseerd door een MIC/LINE-inputselectie en een afzonderlijke instelbaarheid van de twee kanaalniveaus. De adapterkit wordt geleverd met de ECM-XM1 mono richtmicrofoon maar kan ook worden gebruikt met een groot gamma professionele microfoons. Wanneer de XLR-K1M wordt gebruikt met de Alpha 99, is een optionele beugel vereist.

Met de RMT-DSLR2 afstandsbediening kan de ontspanknop voor foto’s en de start/stopknop voor video-opnames draadloos worden bediend. Net als de a 99 is ook deze afstandsbediening compatibel met andere Alpha- en NEX-camera’s die uitgerust zijn met een ontvanger voor afstandsbediening.

De LCS-BP3 rugzak werd specifiek ontworpen om de alles comfortabel te kunnen meedragen. Dankzij zijn ruime opbergcapaciteit kan je hier de a 99 camera in opbergen, inclusief verticale handgreep en telefotozoomobjectief, 3 tot 4 reserve-objectieven, diverse accessoires en een 15,5” notebook.

De ADP-MAA is een nieuwe adapter die toelaat om Multi Interface Shoe2-camera’s te gebruiken met accessoires die voorzien zijn van een Auto-lock Accessory Shoe. En ook het omgekeerde is mogelijk met de ADP-AMA adapter, namelijk camera’s met een Auto-lock Accessory Shoe gebruiken met Multi Interface Shoe-accessoires.

De PCK-LM14 schermfolie beschermt het lcd-scherm van de camera tegen stof en krassen. Het wordt geleverd met een afzonderlijke folie voor het bovenste schermpje.

Sony’s nieuwe SDXC UHS-I geheugenkaart, de SF-64UX (64GB) met ultrasnelle interface (UHS-I)-compatibiliteit, biedt aanzienlijk hogere overdrachtsnelheden die kunnen oplopen tot 94 MB/s (lezen) en 43 MB/s (schrijven). De SF-64UX is ideaal voor snelle beeldopnames met de a 99, zodat je nooit de perfecte foto mist. Verder is deze geheugenkaart ook ideaal voor snelle gegevensoverdrachten naar de pc, of het nu om zware RAW-beelden of videobestanden gaat.

De nieuwe kaarten zijn door Sony onderworpen aan strikte controles, om een hoge betrouwbaarheid en gegevensintegriteit te kunnen garanderen. Verder zijn de nieuwe kaarten ook waterbestendig en kunnen ze gebruikt worden bij verschillende temperaturen. Bovendien zijn fotografen hiermee altijd zeker van hun zaak, want ze weten dat hun foto’s en video’s beschermd worden door Sony’s File Rescue Software3, die kan helpen om ongewild gewiste foto’s en video’s terug te halen.

Het heeft even geduurd, maar nu is het zover! Sony heeft de A99 officieel aangekondigd. Op het eerste gezicht lijkt de camera erg op de A77 die vorig jaar aangekondigd werd, maar dan een slagje groter. Het grote verschil is natuurlijk dat de A99 is uitgerust met een fullframe sensor in plaats van de APS-C. De resolutie is met 24 megapixels hetzelfde als de A77,. maar door de grotere sensor zal de beeldkwaliteit en het dynamisch bereik vermoedelijk beter zijn.


Belangrijkste specificaties:

 • 24,3 megapixel fullframe Exmor CMOS-sensor
 • Translucent Mirror-technologie met vaste spiegel
 • Dual AF-systeem (19 sensoren en 102 af-punten, waarvan 11 kruislings gevoelig)
 • Professionele videofuncties (HDMI output + optionele XLR kit)
 • SD + MS (twee sloten)
 • ISO 50-25600
 • 6 bps (10 bps in telezoom modus)
 • FullHD 1080p 50p video met continue autofocus
 • XGA OLED EVF
 • Weerbestendige behuizing (magnesiumlegering)
 • Quick Navi Pro-interface
 • Sluiter goed voor 200.000 foto’s
 • Ingebouwde GPS
 • 733 gram (zonder accu en objectief)

 

Algemeen
 
Merk Sony
Productnaam Alpha SLT-A99
Productcode SLT-A99V
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 6 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 19
Ingebouwde flitser
Sluitertijd (min.) 1/8000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Microfoon Stereo
Sensor
Resolutie 24.3 MPixel
Beeldverwerking Bionz
Beeldsensor formaat 35 mm (fullframe)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 6000 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 4000 pixels
Beeldverhouding 1:1
Beeldverhouding 3:2
Beeldverhouding 4:3
Beeldverhouding 5:4
Beeldverhouding 16:9
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 25600
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 1229000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Elektronisch
Zoeker dekking 100 %
Zoeker vergroting 0.71 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 14.7 cm
Afmetingen – Breedte 11.1 cm
Afmetingen – Diepte 7.8 cm
Gewicht 733 gram
Batterijduur (CIPA) 500 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 60 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Is de A99 een fullframe-versie van de A77 of meer?

Sensor

Sony heeft gekozen voor een nieuw ontworpen fullframe sensor met 24 megapixels. Dat is opvallend. Enerzijds omdat Sony vorig jaar als eerste fabrikant de sprong maakte naar 24 megapixels met de A77 (met APS-C sensor). En anderzijds omdat Nikon in de D800 ook een sensor van Sony gebruikt met maar liefst 36 megapixels. Gezien de goede prestaties had Sony die sensor ook kunnen gebruiken, maar het lijkt er op dat men zich nu bewust richt op minder megapixels en betere beeldkwaliteit op hoge ISO’s. Een stap die wij kunnen waarderen, maar wel één die opvallend afwijkt van het eerdere beleid. Overigens hebben Nikon en Canon ook bewust gekozen voor minder megapixels in hun topmoddelen (de D4 en 1D X).

De 11 punten zijn selecteerbaar, de 102 assisterende punten niet

Autofocus

Wat eveneens opvalt aan de A99 zijn de enorme hoeveeheid autofocuspunten. Sony maakt een onderscheid tussen twee soorten (detectors). De eerste bevat 19 punten waarvan 11 kruislingsgevoelig zijn. En de ander bevat 102 ‘assist points’, oftewel assisterende focuspunten die helpen om de focustijd tot het minimum te beperken. Die tweede categorie zijn zogenaamde Focal Plane Phase Detection sensors. We moeten dit nog bevestigd krijgen, maar vermoedelijk zijn dit af-diodes op de sensor (die we ook bij de NEX-5R en NEX-6 zagen).

Snelheid

Met 6 bps is de A99 even snel als de Canon 5D Mark III en sneller als de Nikon D800. In de telezoom-modus haalt hij 10 bps, maar daarbij wordt alleen het middelste deel van de sensor gebruikt. In de APS-C modus (1,5x) is de snelheid 7 bps. Wanneer de allernieuwste UHS-I SD-kaarten gebruikt worden kan de A99 15 foto’s achter elkaar maken voordat de buffer volloopt. In de RAW+JPEG modus zijn dat er 12. In de JPEG-modus is het afhankelijk van de gekozen kwaliteit: Extra Fine (15), Fine (24) en Standaard (25). In de telezoom-modus is de resolutie kleiner, dus ook de bestandsgrootte. In die modus haalt de A99 bij 10 bps maximaal 28 foto’s achter elkaar in standaard JPEG-kwaliteit. Wanneer een Memory Stick Pro-HG kaart gebruikt worden liggen de snelheden iets lager (RAW 13, RAW+JPEG 11).

 

Wat uiterlijk betreft lijkt de A99 als twee druppels water op de A77. Nu was dat ook wel een behoorlijk volwassen body die goed in de hand lag en veel knoppen bevatte, dus dat zit wel snor. Ook het lcd-scherm is van de A77 overgenomen, waarbij je zowel omhoog (tot boven de camera) als omlaag kunt kantelen en zo vanuit alle hoeken kunt fotograferen. De body is weerbestendig en voorzien van een stevige magnesiumlegering.

De A99 body van magnesiumlegering

Video

Sony wil de A99 ook voor videofilmers interessant maken. De grote sensor en hoge ISO-standen helpen daarbij. Maar wat ook helpt is de ‘Clean HDMI’-modus, waarbij het beeldmateriaal ongecomprimeerd op een externe drager kan worden opgeslagen.Video wordt opgenomen in Full HD met 50p/25p (schakelbaar naar 60p/24p) in de AVCHD-specificaties versie 2.0. Net als bij de A77 is Full-time Continuous AF Movie-modus mogelijk. Ook biedt de camera ondersteuning voor een externe microfoon (die dankzij de universele flitsvoet nu ook van andere merken pas, zonder dat er een adapter nodig is). Daarnaast is er nog een XLR-K1M adapterkit beschikbaar voor audio. De kit biedt twee XLR-contacten waarmee de Alpha 99 kan worden verbonden met professionele microfoons en mengpanelen. De operationele flexibiliteit wordt gemaximaliseerd door een MIC/LINE-inputselectie en een afzonderlijke instelbaarheid van de twee kanaalniveaus. De adapterkit wordt geleverd met de ECM-XM1 mono richtmicrofoon maar kan ook worden gebruikt met een groot gamma professionele microfoons. 

Overig

Zonder er verder veel ruchtbaarheid aan te geven is de A99 ook uitgerust met een ingebouwde GPS. Heel vreemd is dit niet, want dat was bij de A65 en A77 ook al het geval.

Na het voortijdig uitlekken van beeldmateriaal en specificaties van de A99 zijn nu ook al de eerste foto’s uitgelekt. Het betreft foto’s op hoge ISO’s gemaakt met pre-productiemodellen. Ze zijn afkomstig van het Xitek forum. Aangezien we ze niet zelf gemaakt hebben en we ook niet 100% zeker zijn dat de foto’s afkomstig zijn van een A99 (al is dat volgens SonyAlphaRumors wel zo), kunnen we er nog geen oordeel over vellen.

ISO 400

ISO 1600

ISO 6400

Met de langverwachte A99 vervolgt Sony haar fullframe avontuur. Dat duurde even, omdat de A900 (en A850) al een tijdje uitgefaseerd waren en bovendien technisch gezien ver achterliepen. De A99 borduurt voort op de A77, maar dan met een fullframe sensor in plaats van een APS-C versie. Dat moet de beeldkwaliteit en het dynamisch bereik ten goede komen. Het is opvallend dat Sony ditmaal behoudend is gebleven met het aantal megapixels, in tegenstelling tot vorig jaar (tijdens de aankondiging van de A65/A77 en NEX-7). Dit zal vermoedelijk de beeldkwaliteit op hoge ISO’s ten goede komen, maar daarvoor moeten we een testexemplaar afwachten.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony A99 heeft een adviesprijs van € 2800 voor alleen de body. Hij is beschikbaar vanaf november.

Hieronder vind je wat extra beeldmateriaal van de A99:

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *