Sony A7s: 12 megapixel fullframe en 4k video (update)

Update: de vermoedelijke specificaties klopten. Extra interessant is dat de Sony A7s geen pixel binning gebruikt, maar een deel van de sensor gebruikt met een native resolutie (net zoals de Panasonic GH4 overigens). Dat betekent betere beeldkwaliteit en minder kans op moiré.  Een minpunt is dat de camera alleen 4k kan opnemen via een externe recorder, dus niet via de SD-kaart.

n1_bg_00

Deze week start in Las Vegas de NAB videobeurs. Volgens geruchten zal Sony daar groot nieuws aankondigen. De fullframe systeemcamera-serie zou uitgebreid worden met de Sony A7s (naast de A7 en A7R – zie review). Deze A7s zou gericht zijn op een andere doelgroep, maar niet alleen videoliefhebbers. Voor die laatste groep zou de camera wel een alternatief vormen voor de Panasonic GH4, want de Sony A7s zal naar verluid in 4k video kunnen opnemen. En omdat het een fullframe sensor betreft, zal de low-light prestatie en het dynamisch bereik waarschijnlijk een stuk beter zijn.

Specificaties

Volgens uitgelekte specificaties zou de camera zijn uitgerust met 12 megapixels. Dat is een beduidend minder dat de 20+ megapixels die tegenwoordig gebruikelijk zijn en eveneens fors minder dan de 24 megapixels van de A7 en de 36 megapixels van de A7.  Maar dat heeft ook een voordeel. Het zal vermoedelijk om een modern sensorontwerp gaan, dus met de technologie en kwaliteit van de 24+ megapixel sensoren, maar dan met beduidend grotere pixels. Grotere pixels betekent een hogere lichtgevoeligheid en waarschijnlijk ook een beter dynamisch bereik. Doordat de bestanden een stuk sneller zijn, zal de camera ook meer foto’s per seconde kunnen produceren. We verwachten minimaal een lichtgevoeligheid van ISO 409,600. Er wordt ook gesproken over de snelle hybride autofocus waar de A6000 ook over beschikbaar, maar dat is nog afwachten. Zondag om 23:00 weten we meer, want dan begint de Sony persconferentie op de NAS beurs.

promo_pc

 

Voorbeeldvideo

De onderstaande beelden zijn geschoten met de Sony A7s en bij iedere scene staan de instellingen er bij vermeld. Zie ook deze praktijkvideo die beelden tot en met ISO 409600 toont.

Deel dit

7 antwoorden op “Sony A7s: 12 megapixel fullframe en 4k video (update)”

 1. Leuke camera en interessante stap van Sony. Maar het klinkt wel heel erg niche. Ik kan 12 megapixels en goede low-light foto’s wel waarderen, maar wie nog meer? En 4k maar alleen via een externe recorder? Waarom? Panasonic kan het toch ook via een sd kaart?

  1. Vreemd inderdaad. Kan me voorstellen dat 4:2:2 10bit niet lukt naar SD-kaart ivm schrijfsnelheden, maar 4K 8bit zou toch leuk zijn zonder externe recorders en voedingen. Wat dat betreft is de GH4 veel flexibeler.
   Grotere sensor is ook niet direct een voordeel aangezien een shallow DoF bij video niet zo nodig is, en wil je het wel dan zijn er voor MFT-mount relatief goedkope f0.9 lenzen te krijgen(clickless aperture – uitstekend geschikt voor video ).
   Keuze GH4 en deze A7s zou voor mij een makkelijke zijn, maar ik ben dan ook een MFT fanboy.

   1. Gezien de prijs v/d camera + de recorder, wordt dit ook een niche produkt. Al heeft de grote sensor wel degelijk voordelen mbt de extreme licht gevoeligheid.

 2. Met 12 MP is dit zeker niet mijn camera. Er zijn zat goede camera’s met meer MP. Waarom nog voor minder kiezen zeg ik dan.

  1. Meer is niet altijd beter. Minder MP heeft ook enkele voordelen(denk aan snelle verwerkingssnelheden, minder kans op bewegingsonscherpte, minder ruis/pixel), een Nikon D4 heeft ook maar 16MP om deze redenen. Voor mensen die graag posters uitprinten zijn deze camera’s wat minder geschikt. Wil je 4K video’s maken en foto’s met weinig ruis op hoge ISO’s dan is dit wel wat wellicht.

    1. Ben je nu gewoon aan het trollen of zo?
     Minder MP’s heeft bij deze meer op video gerichte camera grote voordelen kijk eens naar de voorbeeld video bijvoorbeeld. Je toont niet al te veel foto/video kennis met dit soort opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *