Snellere XQD geheugenkaarten van Sony

In januari schreven we dat Sony de markt betrad met de opvolger van de CompactFlash; de XQD geheugenkaart. Deze reeks kaarten, die onderdeel uitmaken van Sony’s H-serie, kunnen een riante 125 MB/s behalen en komt hiermee dicht in de buurt van de maximale interfacesnelheid van CompactFlash. Onlangs heeft Sony echter een nieuwe serie aangekondigd van de XQD kaarten, namelijk de S-serie.

Middels Sony’s nieuwe XQD S-series geheugenkaarten beweert Sony dat de maximale interfacesnelheid van CompactFlash overstegen is. Met een door Sony aangegeven constante lees-/schrijfsnelheid van 168 MB/s staat Sony’s XQD-kaart net boven de maximale interfacesnelheid van CompactFlash, 167 MB/s.

 

Momenteel is er maar één enkele camera op de markt die met deze nieuwe standaard overweg kan: de Nikon D4 spiegelreflexcamera. Met deze camera beweert Sony dat de nieuwe XQD geheugenkaart met gemak 108 RAW frames, non-stop burst (met gecomprimeerd RAW op 12bit, ca. 10,5 MB in bestandsgrootte) kan opslaan.

Er zal een 32 GB en een 64 GB variant op de markt komen, waarvan de 64 GB variant zelfs deze maand nog wordt verwacht. De 32 GB geheugenkaart zal in september/oktober beschikbaar zijn. Tevens zal er binnenkort een driver beschikbaar zijn die XQD geheugenkaarten bruikbaar moet maken met Thunderbolt, middels een compatibel cardreader.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *