Sigma verbetert 18-250mm f3.5-6.3

Sigma heeft de 18-250mm superzoom helemaal opnieuw ontworpen. De nieuwe versie is kleiner, ongeveer 25% lichter, en kan dichterbij scherpstellen.

Optisch ontwerp

Het nieuwe lenzenstelsel bevat 16 elementen in 13 groepen. Van deze lenzen hebben er drie een asferisch ontwerp, en één element is van het zogenaamde SLD (Super Low Dispersion) glas gemaakt. De oude versie had nog 18 elementen in 14 groepen, met vier asferische en drie SLD-elementen.

De optische prestaties van dit nieuwe ontwerp blijven redelijk gelijk, als we de MTF-grafieken bekijken. Er lijkt iets minder scherpte op korte brandpuntsafstanden te zijn, en iets meer scherpte op lange brandpuntsafstanden. Dat is geen slechte keuze, want het vorige model presteerde boven de 120 mm eigenlijk alleen goed op f/11, terwijl hij tot zo’n 50mm uitzonderlijk scherp was voor een superzoom. Waarschijnlijk is het nieuwe ontwerp dus wat beter in balans.


MTF-grafieken: links de nieuwe versie, rechts de oude.

De grootste verbetering zit echter in de minimale scherpstelafstand. Het nieuwe ontwerp maakt het mogelijk om al vanaf 35 cm scherp te stellen, terwijl het oude ontwerp minimaal 45 cm nodig had. Dit betekent een betere vergroting, namelijk  1:2.9 tegenover 1:3.4. Volgens Sigma is dat genoeg om het nieuwe model een Macro-aanduiding mee te geven.

De diafragmalamellen zijn ook aangepast. Het aantal blijft gelijk met zeven stuks, maar in het nieuwe objectief zijn ze afgerond.

Behuizing

Voor de behuizing is een nieuw materiaal gebruikt, wat door Sigma “Thermally Stable Composite” wordt genoemd. Dit materiaal zou onder invloed van temperatuurwisselingen minder krimpen en uitzetten, waardoor een nauwkeuriger ontwerp (met kleinere marges) gebruikt kan worden. Volgens Sigma is de stevigheid ook toegenomen, wat een kleinere constructie mogelijk maakt.

Samen met de optische wijzigingen zorgt dit voor een merkbaar kleiner en lichter objectief. Hij is in alle richtingen iets gekrompen, en het gewicht is gedaald van 630 gram naar 475 gram. Door de kleinere constructie is de filtermaat aangepast van 72 mm naar 62 mm.


In alle richtingen gekrompen: links de nieuwe versie, rechts de oude.

Prijs en beschikbaarheid

De eerste versie die op de markt komt heeft een Canon-vatting; die moet eind deze maand verkrijgbaar zijn. Versies voor Sigma, Pentax, Sony en Nikon worden later uitgebracht. Sigma Nederland heeft nog geen prijzen bekendgemaakt, maar in Duitsland moeten ze €749 gaan kosten.

Specificaties

Naam: Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
Beeldformaat: APS-C
Brandpuntsafstand: 18 – 250 mm
Max. Diafragma: f/3.5 – 6.3
Min Diafragma: f/22
Diafragmalamellen: 7, afgerond
Constructie 16 elements in 13 groepen, 1x SLD en 3x asferisch
Scherpstelmotor: HSM
Minimale scherpstelafstand: 35 cm
Vergrotingsfactor: 0,34x / 1:2.9
Filtermaat: 62 mm
Afmetingen: 88,6 mm x 73,5 mm
Gewicht: 470 g

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *