Sigma SD1 camera wordt $6400 goedkoper

Nadat Sigma in mei 2011 de beschikbaarheid en de prijs van de SD1 bekend maakte (en in oktober nog een houten versie daarvan aankondigde), komt men nu met een forse prijsverlaging. De oorspronkelijke SD1 had een adviesprijs van maar liefst $9700. In april komt er een nieuwe versie onder de naam SD1 Merrill. Deze is op een logo na identiek aan de oorspronkelijke SD1, maar kost een derde van de oorspronkelijke prijs: $3300. 

De Sigma maakt gebruik van een speciale Foveon sensor die compleet anders is dan de gebruikelijke Bayer-sensoren die in andere camera’s gebruikt worden. Deze telt maar liefst 46 megapixels, die verspreid zitten in drie lagen (rood, groen, blauw) van ieder 15 megapixels). De effectieve resolutie is dus 15 megapixels. Dat komt omdat Sigma geen interpolatie toepast, wat bij Bayer-sensoren wel het geval is. Naar verluid zouden de productiekosten voor de specialistische camera in het beginstadium zo hoog dan dat dit de prijs van $9700 rechtvaardigde. Momenteel is de productie goedkoper en om de camera meer concurrerend te maken heeft men besloten de prijs te verlagen. Voor bestaande eigenaren, die camera dus voor de hoofdprijs gekocht hebben, wordt waarschijnlijk een regeling getroffen al is het nog niet duidelijk wat dat precies inhoudt.

Op de tekst ‘Merrill’ na lijkt er niets anders aan de nieuwe SD1

De nieuwe SD1 heeft de toevoeging Merrill gekregen als eerbetoon voor de oprichter van Foveon, Richard B. Merrill, die in 2008 overleed. Er verschijnen ook twee compactcamera’s (zonder verwisselbare lenzen) met dezelfde Foveon-sensor; de DP1- en DP2 Merrill.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *