Sigma introduceert 24-105mm F/4 DG OS HSM

Meestal is het traject van een productlancering redelijk voorspelbaar. We zien een geruchtenstroom waar steeds meer concrete gegevens over het product in staan, gevolgd door de vermoedelijke lanceringsdatum, en dan de uiteindelijke lancering door de fabrikant zelf. Bij de Sigma 24-105mm F/4 DG OS HSM is dat niet gebeurd, want voor de geruchtenstroom goed op gang kon komen heeft Sigma zelf alle gegevens al op straat geslingerd: het objectief heeft op 14 oktober kortstondig in het productoverzicht op sigma-global.com gestaan. Nu is Sigma’s nieuwe standaardzoom ook officieel aangekondigd, en zijn alle gegevens dus wederom op de website van Sigma te vinden.

Specificaties

Zoals de naam van het objectief al aangeeft betreft het een standaardzoom voor full-frame camera’s, voorzien van optische stabilisatie en ultrasonische focusmotor. Met een zoombereik van 24-105mm en een constant diafragma van F/4 doet Sigma een directe aanval op de 24-105 F/4L van Canon en de 24-120 F/4G van Nikon. Het diafragma wordt gevormd door negen afgeronde lamellen, en kan tot een waarde van F/22 worden dichtgezet. De minimale scherpstelafstand bedraagt 45 cm, wat een maximale vergroting van 1:4.6 oplevert.

Sigma 24-105 F/4 OS lensdiagram

De opbouw van het objectief is iets complexer dan dat van de concurrenten, en bestaat uit 19 elementen in 14 groepen. Daarvan zijn drie elementen asferisch vormgegeven, en we zien vier elementen die van speciale glassoorten vervaardigd zijn: twee van het SLD (Super Low Dispersion) type, en twee van zogenaamd FLD (“Fluorite” Low Dispersion) glas. Hiermee moeten afwijkingen en onscherpte in de hoeken beperkt worden.

Sigma_24-105F4_mtf

Een ander punt waar Sigma de concurrentie duidelijk voorbijstreeft, is het gewicht. Ondanks dat de afmetingen met 88.6×109.4mm vergelijkbaar zijn, weegt de nieuwe standaardzoom 885 gram, zo’n 200 gram meer dan de Canon- en Nikon-varianten. Dit wordt deels verklaard door het gebruik van grotere lenselementen. Door meer glas te gebruiken zou vignetting bij volle lensopening beperkt moeten worden; iets wat volgens Sigma een bekend probleem van “vergelijkbare objectieven” is. Dit zien we ook terug in de filtermaat. Waar Canon en Nikon allebei een 77mm filterhouder hebben, vereist Sigma filters met een diameter van 82mm.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Sigma 24-105mm F/4 DG OS HSM zal geleverd worden voor Canon, Nikon, Sigma en Sony. Over de lanceringsdatum en adviesprijs is nog niets bekendgemaakt.

Sigma_24-105F4-DG-OS-lens

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *