Sigma breidt Art-serie uit: vier nieuwe objectieven

Sigma is zijn objectieven-assortiment in een hoog tempo aan het vernieuwen. Tijdens de CP+ die vorige week in Japan gehouden werd, liet het bedrijf maar liefst vier nieuwe modellen in de Art-serie zien. Twee daarvan zijn eigenlijk bestaande objectieven in een nieuw jasje: de 19mm en 30mm DN-objectieven. Daarnaast zien we een optisch aangepaste 30mm F/1.4, en een compleet nieuw 60mm F/2.8 objectief.

Bestaande techniek, nieuwe behuizing

We beginnen met de bestaande modellen, de 19mm en 30mm F/2.8 DN objectieven voor systeemcamera’s. Deze objectieven hebben precies dezelfde optische constructie als hun voorgangers; alleen het uiterlijk is aangepast. Volgens Sigma zou het nieuwe uiterlijk vooral op de nieuwe generatie systeemcamera’s zijn afgestemd, maar uiteraard zijn er ook gelijkenissen met Sigma’s nieuwe huisstijl te zien. Opvallend detail is de geheel gladde scherpstelring – iets wat we alleen bij de DN-modellen zien.

Nieuw: 60mm F/2.8 DN

De 60mm F/2.8 is compleet nieuw. Met zijn brandpunsafstand van omgerekend 120mm (MFT) of 90mm (Sony E) zal dit objectief vooral bij portretfotografen in de smaak vallen. De zeven afgeronden diafragmabladen moeten daarbij voor een rustige onscherpte in de achtergrond zorgen.  Met een maximale vergroting van 1:7.2 is dit zeker geen macro-objectief, maar dat geldt voor alle portretlenzen. Zoals gezegd heeft ook dit model een geheel gladde scherpstelring. Maar omdat de ring vrijwel de gehele behuizing beslaat, zal hij daardoor niet lastiger te vinden zijn.

Vernieuwd: 30mm F/1.4 DC HSM

Tot slot de vernieuwde 30mm F/1.4. Dit objectief heeft, acht jaar nadat de eerste versie geïntroduceerd werd, eigenlijk nog steeds een unieke positie. Hoewel APS-C spiegelreflexcamera’s nu zo’n 13 jaar voor consumenten te koop zijn, is dit namelijk nog steeds het enige objectief dat je een ‘standaardlens’ voor APS-C kunt noemen. Wat de bekende 50mm-objectieven voor full-frame zijn, is deze 30mm Sigma voor APS-C. Zelfs Pentax, dat alleen maar APS-C formaat spiegelreflexen maakt, laat z’n gebruikers nog steeds kiezen uit klassieke full-frame brandpuntsafstanden zoals 28mm en 35mm.

Ondanks dat andere fabrikanten blijkbaar niet in de rij staan om de concurrentie met Sigma aan te gaan, heeft Sigma toch besloten een geheel nieuwe versie uit  te brengen. Met 9 elementen in 8 groepen en 9 afgeronde diafragmabladen (vorige: 7 elementen in 7 groepen, 8 afgeronde bladen) moet de optische kwaliteit in alle opzichten verbeterd zijn, met name in de hoeken. Ook de maximale vergroting is verbeterd, van 1:10.4 naar 1:6.8. Dit komt doordat je nu al op 30 cm kunt scherpstellen, waar de vorige het bij 40 cm voor gezien hield. Ondanks deze wijzigingen en de nieuwe behuizing blijven het formaat en gewicht vrijwel gelijk aan de vorige versie.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe DN-objectieven komen alledrie in een zwarte en zilverkleurige versie beschikbaar, voor MFT en Sony E-vatting. Het nieuwe 30mm F/1.4-objectief wordt alleen in een zwarte versie geleverd, en zal volgens Sigma in Canon EF-, Nikon F- en Sigma-vatting geproduceerd worden. Wanneer we deze objectieven in de winkels kunnen verwachten is nog niet door Sigma gemeld. Ook de prijskaartjes zijn helaas nog niet bekend.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *