Schokkend: Flir-camera toont onzichtbare, giftige CO2 gassen

Veel uitlaatgassen, de uitstoot van fabrieken zelfs onze eigen adem is niet zichtbaar voor het blote oog. Op het eerste gezicht lijkt het daarom dat het wel meevalt met de uitstoot. Tot je het bovenstaande filmpje hebt gezien dan. De Oscar-winnende filmmaker Louie Psihoyos werkt aan zijn film ‘Racing Extinction‘ dat gaat over de enorme belasting van het mens op de aarde en de bovenstaande scenes zijn een onderdeel van die film. Louie werkte samen met Flir – bekend van diens warmtecamera’s – om CO2 zichtbaar te maken. Daarvoor werd een Flir SC8300 thermische camera gebruikt, in combinatie met een speciaal optisch filter. Het resultaat is best schokkend: de camera maakt CO2 duidelijk zichtbaar en toont enorme rooksporen die je met het blote oog niet ziet. Voor wie het zich niet realiseert: CO2 is giftig! En draagt in negatieve zin bij aan klimaatverandering.

Zo werkt het volgens de makers:

Carbon dioxide gas, or CO2, emits and absorbs infrared radiant energy in various “colors” or narrow ranges of wavelengths in the infrared part of the electromagnetic spectrum. The special infrared camera used in “Racing Extinction” is designed so that it can only see radiant energy in one of these narrow ranges. Thus the gas will appear to glow if it is hotter than the background scene of the image, or look like black smoke if it is colder than the background. This is all very different from what the unaided human eye sees, because CO2, like many other gases, is completely transparent to visible light.

Cold carbon dioxide against a warm background will look like black smoke to the camera. You can see this when a person exhales while facing the camera. Human breath is cooler than facial skin, and carbon dioxide in breath streaming out of the nose and mouth absorbs infrared radiant energy emitted by skin so it looks dark. Hot CO2 from an exhaust pipe or jet engine looks like bright white smoke, especially when imaged against the sky, which looks quite cold in the midwave infrared band.

Deel dit

6 antwoorden op “Schokkend: Flir-camera toont onzichtbare, giftige CO2 gassen”

 1. CO2 is helemaal niet giftig. We produceren het zelf ook in ons lichaam, en ademen het uit. Het is wel het bekende broeikasgas dat de aarde opwarmt, maar dat is een ander verhaal.

 2. CO2 is zelfs absoluut noodzakelijk. Planten gebruiken het om te groeien en zuurstof van te maken. Zonder CO2 is de lucht zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Het probleem is alleen dat het CO2-gehalte de laatste tientallen jaren schrikbarend snel stijgt en klimaatverandering veroorzaakt. In die zin is het wel een ontnuchterend filmpje.

 3. En een flir camera laat temperatuurverschillen zien. Uitlaatgassen zijn meestal warmer en dus zichtbaar. Zegt verder niks over de chemische samenstelling van de gassen.

  1. Beste Woot

   Toch even op inpikken. Het klopt dat een thermische camera warmtestraling laat zien. Echter heeft de co2 filter een spectrale band waar het gas energie absorbeert en dus ook kan emiteren en vervolgens zichtbaar wordt. Hier voor heb je Midwave infrarood camera nodig. Vaak InSb detectors met een co2 filter. Het gaat hier dus wel degelijk over visualisatie van gas. En akkoord dat er ook andere particels bij zijn. Maar de respons die je ziet is voornamelijk het gas. Het thermisch verschil van het gas tov omgeving en achtergrond zijn nodig om het stralingsverschil in het beeld te creeren. Des te groter het verschil in straling des de beter het gas visueel zichtbaar is. Uiteindelijk draait alles in infrarood om stralingsverschillen.
   De samenstelling en concentratie zijn (nog) niet te bepalen. Sowieso heb je voor de samenstelling een multispectraal beeld nodig of andere technieken. Aan de inschatting van concentratie wordt gewerkt. Ziet er ook positief uit maar nog niet betrouwbaar genoeg.

   Mvg
   Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *