Schneider Kreuznach onthult drie cinelenzen op IBC

De IBC 2013 is in volle gang, en dat is te merken aan het high-end videonieuws van de laatste dagen. Vrijdag berichtten we al over de nieuwe Fujinon ZK2.5×14, maar met een prijskaartje van zo’n 35.000 euro zal dat objectief bij weinig amateurs terechtkomen. De nieuwe objectieven die Schneider Kreuznach nu laat zien hebben ook een stevig prijskaartje, maar vergeleken met de Fujinon zijn het wel degelijk koopjes.

Cine-Xenar III T2.2/14

We beginnen met de uitbreiding in de Cine-Xenar III-serie. Dit is een serie voor de veeleisende cineast, met kenmerken zoals een telecentrisch ontwerp, 18 diafragmalamellen, verwaarloosbare focus breathing en een modulair ontwerp om het onderhoud te vergemakkelijken. Een PL-vatting is standaard, maar er kan ook een Canon EF-S vatting gemonteerd worden. Omdat deze serie vooral op professioneel gebruik gericht is, is de beeldcirkel beperkt tot 31,5 mm. Genoeg voor videoformaten zoals Super 35 en het APS-C fotoformaat, maar helaas niet geschikt voor full-frame camera’s.

Tot nu toe bestond deze serie uit zes modellen met brandpuntsafstanden van 18, 25, 35, 50, 75 en 95 mm. Nu wordt het bereik aan de groothoekkant uitgebreid met een 14mm objectief met een maximale lichtsterkte van T2.2. Zoals gebruikelijk in dit segment wordt er geen adviesprijs gemeld, maar afgaand op de winkelprijs van bestaande modellen kan je op zo’n 10.000 euro rekenen. Wie dat geld direct beschikbaar heeft kan het objectief in het vierde kwartaal van dit jaar in huis (of de studio) halen.

Schneider-Kreuznach_Cine-Xenar_III_14

Xenon FF-Primes: nu ook in 25mm en 100mm-variant

Naast de Cine-Xenar III-lijn voert Schneider Kreuznach nog een modelserie: de Xenon FF-Primes. Deze serie heeft een iets lagere beeldkwaliteit. Doordat het optische ontwerp niet telecentrisch is, kan je wat meer vignetting en vervorming verwachten. Bovendien beschikt het diafragma over ‘maar’ 14 lamellen.

Voordelen zijn er echter ook. Ten eerste zijn ze, zoals het “FF” in de naam doet vermoeden, wél geschikt voor full-frame fotocamera’s. Net als bij de Cine-Xenar III-serie is de vatting verwisselbaar, en de keuze bestaat nu uit Arri PL-, Canon EF- en Nikon F-varianten. Het tweede voordeel is de prijs. Alle objectieven in deze serie hebben een prijs van zo’n 4.000 euro, waardoor ze voor veel meer budget-filmers en zelfs hobbyisten bereikbaar zijn.

Bij de introductie van deze serie werden een 35mm, 50mm en 75mm T2.1 aangekondigd. Nu heeft Schneider Kreuznach bekendgemaakt dat er begin 2014 twee brandpuntsafstanden worden toegevoegd: een 25mm groothoek en een 100mm telelens. Ook deze modellen hebben een lichtsterkte van T2.1. In het persbericht worden voor de nabije toekomst overigens nog meer brandpuntsafstanden en een macro beloofd, maar verdere details daarover ontbreken nog.

SchneiderKreuznach_Xenon-FF_100mm

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *