Scherpstellen bij het maken van een portret

Je bent een portretfotograaf of je bent het niet. Sommige fotografen doen (of kunnen) niet anders, anderen hekelen het en doen het het liefst nooit. Hoe dan ook, portretfotografie is een vak apart. Basiskennis hierbij is het scherpstellen. Wil je een kleine scherptediepte gebruiken waardoor een deel van de foto dus onscherp wordt, dan is het belangrijk om te weten waarop je scherpstelt.

Zoals Leonardo da Vinci ooit schreef: ‘De ogen zijn de spiegel van de ziel’. Ogen maken sfeer. Het zit in onze natuur om iemand te willen doorgronden als we hem of haar aankijken en dat is haast onmogelijk als we de ogen niet of niet scherp zien. Het zal je dan ook niet verbazen dat je het best op de ogen scherp kunt stellen bij het maken van een portret.

Portret-03

Natuurlijk zijn er hierop uitzonderingen te bedenken en kun je in fotografie zo creatief zijn als je zelf wilt. Als de persoon op de foto bijvoorbeeld opzij of naar beneden kijkt, of er is een ander object in beeld dat een belangrijke rol speelt in de foto, dan zijn de ogen minder van belang dan wanneer je model daadwerkelijk in de camera kijkt. Scherpstellen op de ogen is dus een mooi uitgangspunt, maar geen regel.

Zijn beide ogen in beeld, maar hebben ze niet dezelfde afstand tot de camera? Dan kun je het best op het voorste oog focussen. Hiermee krijg je het meest rustige resultaat. Wanneer het achterste oog scherp is, zal de kijker dit (onbewust) als storend ervaren.

Portret-02

In dit portret met tegenlicht is gefocust op het achterste oog. Het levert een wat onrustig beeld op.

Portret-01

In dit portret is gefocust op het voorste oog, wat veel natuurlijker lijkt.

Je scherpstelpunt kun je het best handmatig bepalen. Zet je autofocus dus uit en ga zélf aan de slag. Zeker bij een heel kleine scherptediepte zou het zonde zijn wanneer je niet in de gaten hebt dat de camera nét niet goed gefocust heeft. Herkadering is bovendien ook geen goed idee. Hiermee loop je het risico dat je je camera net op de verkeerde manier verplaatst, waardoor het scherptedieptegebied in je foto anders komt te liggen en je een ander resultaat krijgt dan je voor ogen hebt. Let wel: bij het schieten van momentopnames (bijvoorbeeld tijdens een bruiloft) moet je vaak snel te werk gaan en heb je geen tijd om handmatig te focussen – anders dan bij een fotoshoot. Let hierop en kies de manier van werken die voor die specifieke situatie het best is.

Deel dit

Eén antwoord op “Scherpstellen bij het maken van een portret”

  1. een van de meest gemaakte fouten is dat je te dicht op het object fotografeert neem eens wat meer afstand maar goed dat is dus mijn mening gebaseerd op mijn ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *