Sandisk: ‘CompactFlash zal de markt nog lang blijven domineren’

Recentelijk werd de XQD-standaard aangekondigd. Een nieuw type geheugenkaart dat wat betreft omvang tussen CompactFlash en SD in zit. De CompactFlash Association heeft zelf indirect laten weten de nieuwe standaard als opvolger van CompactFlash te zien, wat Nikon en Sony bevestigden met een bijpassende producten. De recent aangekondigde Nikon D4 spiegelreflex is de eerste camera die gebruik maakt van de nieuwe standaard (deze bevat zowel een CF als XQD-slot). Het is de verwachting dat de Nikon D800 ook over een XQD-slot zal beschikken. Sony zal de nieuwe XQD-flashkaarten voor het eerst op de CP+ beurs in Japan tonen. De standaard is gebaseerd op PCI Express specificaties die een schrijfsnelheid van 125 MB/s en hoger mogelijk maken (2,5 Gbps, in de toekomst 5 Gbps). Het kaartje meet 38,5 x 29,8 x 3,8mm en zou zeer duurzaam en robuust zijn. 

Sandisk

Hoewel de CompactFlash Association, Nikon en Sony niet de kleinste spelers zijn, hebben andere grote marktspelers niet toegezegd de nieuwe standaard te zullen omarmen. Canon komt binnenkort uit met de 1D X, maar deze camera beschikt over twee CompactFlash-sloten en biedt geen ondersteuning voor XQD. Flashkaartfabrikanten Sandisk, Lexar en Kingston hebben laten doorschemeren voorlopig niet met XQD-producten te komen. We vroegen Sandisk om uitleg.

Gerry Edwards van Sandisk liet ons weten dat Sandisk weliswaar volledig betrokken was bij de ontwikkeling van de XQD-standaard, maar dat men besloten heeft om op dit moment nog geen producten uit te brengen. Men blijft de ontwikkelingen rondom het XQD-formaat met een ‘open mind’ volgen, reageerde Gerry.

Het Video Performance Guarantee-logo

CompactFlash voor video

Dit roept de vraag op welke rol Sandisk ziet voor de bestaande CompactFlash-standaard. Volgens Sandisk biedt CompactFlash een uitstekend platform voor snelheid en capaciteit. Men verwacht dat CompactFlash-kaarten voorlopig nog de markt blijven domineren in de professionele markt. Sterker nog, Gerry denkt dat de rol van CF alleen maar groter wordt, gezien de ontwikkelingen rondom video in de nabije toekomst. Zo komen er meer CF-kaarten met een ‘Video Performance Guarantee’ (VPG) waarvan men verwacht dat ze de standaard worden in professionele videoapparatuur, met name in de TV en film-wereld. Sandisk blijft dus gecommiteerd aan de CF-standaard, aldus Gerry Edwards van Sandisk.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *