Samsung ontwikkelt LCD paneel met ingebouwde lichtsensoren

Samsung is begonnen met de massaproductie van een nieuwe schermtechnologie onder de noemer “Optical Sensor in Pixel LCD”.  Elke pixel kan uiteraard een kleur weergeven, maar Samsung heeft ook een optische sensor toegevoegd in elke pixel. Deze optische infrarode sensor werkt als een CMOS sensor en kan een opname maken van bijvoorbeeld de hoeveelheid licht die invalt. Hiermee kunnnen de sensoren een beeld herkennen dat wordt geprojecteerd op het scherm waarbij als het ware een foto wordt gemaakt van de omgeving en zo de omgeving in kaart gebracht wordt. Bewegingen kunnen worden herkend bijvoorbeeld door de schaduw van een hand over een scherm.

De techniek zal daarom eerst worden toegepast in touchscreens en kan tot vijftig contactpunten volgen. Ondertussen kan het scherm uiteraard ook gewoon beelden weergeven. Het eerste product dat gebruik gaat maken van Optical Sensor in Pixel LCD is de Samsung SUR40. De SUR40 is een tabletachtige computer maar dan met een beeldformaat van 40-inch. Op deze aanraakgevoelige tafel met gehard glas dat een belasting van 80 kilogram kan verdragen worden dus zowel bewegingen gevolgd als beelden weergegeven.

In de toekomst zou de techniek zich echter verder kunnen ontwikkelen en ook geschikt worden voor andere toepassingen dan alleen touchscreens. Met een lichtgevoelige LCD zouden ook foto’s gemaakt kunnen worden zoals een CMOS sensor dat tegenwoordig doet in camera’s. Een aparte camera in een smartphone zou bijvoorbeeld overbodig raken aangezien het scherm zelf foto’s kan gaan maken. Invoerapparatuur zoals een muis en toetsenbord voor een computer zouden kunnen verdwijnen wanneer het scherm zelf bewegingen detecteert op het scherm of op een bureau voor het scherm bijvoorbeeld. Ook zouden schermen volledig interactief met hun omgeving kunnen worden waardoor de getoonde content op de schermen aangepast kan worden naargelang de omstandigheden en ook persoonsherkenning zou tot de mogelijkheden behoren waarbij het scherm de gebruiker die ervoor zit herkent.

De Samsung SUR40 die gebruik maakt van de Optical Sensor in Pixel LCD technologie is sinds vorige maand in massaproductie gegaan en zal binnen enkele weken tot maanden gaan verschijnen op de markt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *