Samsung NX20 hands-on preview

De Samsung NX20 werd in april – tegelijk met de NX210 en de NX1000 – al aangekondigd, maar sinds kort zijn de Benelux prijzen bekend. De NX20 en NX210 zijn al onderweg naar de winkels, maar de NX1000 wordt pas in juni verwacht. Afgelopen vrijdag hebben we enige tijd met de camera’s kunnen spelen, waarbij de nadruk lag op de NX20. Er is een testexemplaar onderweg, maar totdat al het testwerk voor de review compleet is, delen we alvast deze hands-on preview met je, inclusief een aantal testfoto’s die met de NX20 gemaakt zijn. 

De NX20 gebruikt dezelfde sensor als de NX200, NX210 en NX1000; een APS-C 20,3 megapixel CMOS sensor. Samsung noemt haar nieuwe NX-serie ‘smart camera’s’ omdat ze uitgerust zijn met wifi. De Samsung Smart-serie kun je bedienen via een Android of iOS-smartphone, waarbij het telefoonscherm als elektronische zoeker kan fungeren. Ook kun je draadloos contact maken met een tv om foto’s te laten zien. Samsung ziet de ‘smart’ camera’s als een nieuwe categorie en verwacht dat dit type camera’s binnen enkele jaren standaard is, net als de smartphone dat nu is. 

NX20

De NX20 is de langverwachte opvolger van de NX10 en NX11 die beide in digitale telling redelijk bejaard waren. De NX20 is een systeemcamera met een spiegelreflexachtig uiterlijk met een stevige grip. Dit is de meest uitgebreide camera van de drie. Hij heeft niet alleen betere specificaties, zoals een sluitertijd van 1/8000e seconde en een 7,6 cm Super AMOLED scherm met antireflectielaag, het lcd-scherm is ook horizontaal en vertikaal kantelbaar. Ook beschikt de NX20 over een ingebouwde EVF (SVGA resolutie). De lichtgevoeligheid gaat van ISO 100 tot en met 12.800 (in de autostand maximaal 3200). Ook het RAW-formaat wordt op alle camera’s ondersteund, evenals FullHD video. Althans met 30bps, want met 24bps daalt de resolutie tot 1920×810. Alle nieuwe NX-camera’s schietten acht foto’s per seconde (met een maximum van 11 achter elkaar). Optioneel is er ook een gps-accessoire beschikbaar.

De belangrijkste specificaties zijn:

 • 20,3 megapixel CMOS-beeldsensor (APS-C, 23,5 x 15,7mm)
 • i-Function 2.0
 • Kantelbaar AMOLED-display (7,6 cm)
 • Snelle sluitertijd van 1/8.000e seconde
 • 1080p Full HD video (stereo)
 • Wi-Fi-connectiviteit (11n)
 • Super AMOLED-display
 • SVGA-elektronische zoeker (800×600)
 • Groot ISO-bereik (100-12 800)
 • Smart filters (Vignet, Miniatuur, Fisheye, Schets, Ontwasemd, Rasterpunten)
 • Digitaal zoomen via i-Fn knop (x1,2, 1,4, 1,7, 2)

De body van de NX20 lijkt in eerste instantie erg op die van de NX10 en NX11. Alleen de rubberen grip aan de voor- en achterkant ziet er iets anders uit en voelt ook anders. De knoppenindeling is licht gewijzigd, waarbij de dedicated videoknop het meeste opvalt. De NX20 is in veel opzichten gelijk aan de NX210 en NX1000, maar onderscheidt zich met een kantelbaar scherm, een ingebouwde EVF en een Super AMOLED scherm.

Kantelbaar scherm

Met het kantelbare scherm is de NX20 een stuk veelzijdiger dan de NX210 en NX1000. Je kunt het schermpje uitklappen waardoor je makkelijk laag bij de grond en in de lucht kunt fotograferen. Ook kun je het scherm 180 graden draaien, zodat je makkelijk een zelfportret of video-opname kunt maken. 

EVF

Ook bezit de NX20 net als zijn voorgangers over een EVF. De resolutie is er iets op vooruitgegaan met 800×600 pixels ten opzichte van 640×480. Dat was ook wel te verwachten, want het NX10/11-ontwerp is ondertussen alweer wat jaartjes oud. De meeste concurrenten gebruiken dezelfde resolutie voor hun EVF. De kwaliteit in de praktijk is goed, al is er wel wat vertraging merkbaar als je je oog ervoor plaatst.

Wifi

Er zijn meer camera’s met wifi, maar het betreft dan meestal compactcamera’s. Bij systeem- en spiegelreflexcamera’s is wifi jammer genoeg nog een unicum. Samsung probeert een doorbraak te forceren door haar hele cameragamma uit te rusten met wifi (en ze vervolgens het label ‘smart’ te geven). Het voordeel van wifi is dat je je foto’s en videos via een wifi-hotspot òf een mobiele telefoon direct kunt doorsturen naar bijvoorbeeld Flickr, Facebook of Youtube. Ook kun je dankzij wifi communiceren met andere apparaten, zoals een smartphone of een tablet. Het is dan zelfs mogelijk om de camera op afstand te bedienen, inclusief in- en uitzoomen en het wijzigen van instellingen. Het scherm van de smartphone of tablet kan daarbij fungeren als zoeker. 

Snelle sluitertijd

De NX20 onderscheidt zich ook van de concurrentie met zijn snelle sluitertijd van maximaal 1/8000e seconde. Dat is het niveau van professionele camera’s, hoewel een dergelijke snelheid slechts in zeldzame gevallen handig is. .

We hebben een productie-exemplaar van de Samsung NX20 een tijdje kunnen testen bij de Maarsseveensche plassen. De camera ligt goed in de hand en reageert vrij vlot. Het kantelbare schermpje is ook in de felle zon nog redelijk goed bruikbaar, al had de EVF onze voorkeur. De gemaakte praktijkfoto’s ogen scherp – ook wanneer we inzoomen op 100%. Meer praktijkervaring delen we in onze uiteindelijke review.

Samsung NX20 test

Samsung NX20 test

Samsung NX20 test 

Het duurde enige tijd voordat Samsung allereerste systeemcamera werd opgevolgd. De NX10 werd begin 2010 aangekondigd en werd een jaar later met enkele kleine tweaks (waaronder de iFn-knop) opnieuw uitgebracht als NX11. Aangezien Samsung helemaal gestopt is met spiegelreflexcamera’s is de NX20 momenteel het topmodel van het Zuid-Koreaanse merk. Hoewel hij wat betreft specificaties erg lijkt op de NX210 en NX1000, is de NX20 voor een andere doelgroep bestemd. Dat is te zien aan de body, die een stuk groter is en beter in de hand ligt. De ingebouwde EVF en het kantelbare scherm zijn een grote plus. De keuze van Samsung om het gros van haar camera’s voortaan met wifi uit te rusten kunnen we alleen maar toejuichen. Niet alleen maakt het dat makkelijk om je foto’s te bekijken of versturen, ook kun je je camera op afstandbediening met je telefoon of tablet.

Wat prijs betreft, zit Samsung wel aan de bovenkant. In vergelijking met bijvoorbeeld de Panasonic Lumix G3 (die ook een EVF en kantelbaar scherm heeft) is de NX20 bijna twee keer zo duur. De adviesverkoopprijs is € 1.099 inclusief kitlens. Wat je daarvoor zoal in de praktijk voor terugkrijgt zullen we binnenkort beschrijven in een uitgebreide review.

De onderstaande tekst is afkomstig van Samsung

Samsungs nieuwe compacte systeemcamera’s nu ook met Wi-Fi technologie

‘Share Life’: vanaf de camera direct foto’s delen met vrienden en familie
Compacte systeemcamera’s met spiegelreflex-kwaliteit
Geschikt voor zowel professionals als ambitieuze amateurfotografen

Samsung introduceert drie nieuwe compacte systeemcamera’s binnen de NX-serie. Met de NX20, NX210 en NX1000 heb je een relatief lichte camera op zak met de kwaliteit van een spiegelreflexcamera. De technologie is voor pro’s, maar de bediening is heel eenvoudig waardoor ook de beginnende fotograaf er rustig mee op pad kan. De camera’s zijn bovendien uitgerust met Samsungs revolutionaire SMART-technologie zodat je foto’s direct kunt delen.

SMART-technologie
Samsung geeft met de SMART-technologie een nieuwe dimensie aan het delen van foto’s op een camera. Voortaan kan je direct jouw nieuwe foto’s delen via Facebook en Picasa, per e-mail versturen naar vrienden, of veilig opslaan in de cloud als back-up. Allemaal direct vanaf een NX-camera. Zonder enig gesleep met kabels. Door de ingebouwde Wi-Fi technologie deel je bijzondere foto- en videomomenten à la minute met het thuisfront. Waar ter wereld je ook bent.

En wanneer dat op een plek is waar geen internetverbinding is, dan deel je jouw foto’s alsnog via de verbinding van een Smart TV, PC, notebook, tablet of smartphone. De NX-systeemcamera’s sluiten naadloos aan op de Sharing-functies van alle andere SMART-producten van Samsung.

Samsung NX20
De NX20 is ideaal voor professionals en ambitieuze amateurfotografen die op zoek zijn naar een compacte camera met spiegelreflex-kwaliteiten. Wat te denken van een snelle 1/8000s Fast Shutter, een 20.3 megapixel CMOS-sensor en een 3.0 inch kantelbaar AMOLED-display, waardoor foto’s helderder dan ooit op het scherm verschijnen? De NX20 bevat een scala aan automatische functies waarmee je verbluffend professionele foto’s kunt maken, maar handmatig ‘spelen’ met de camera kan natuurlijk ook. Het stilistische meesterwerk deel je vervolgens direct online om feedback van vrienden en familie te krijgen.

De Samsung NX20 is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van € 1.099,-.

Samsung NX210
De NX210 is de opvolger van de NX200. De camera heeft een premium metallic afwerking en de ‘specs’ sluiten daar naadloos op aan. Toekomstige (Facebook)foto’s maak je bovendien nog artistieker door één van de 10 Smart Filters of de Selective Color-functie te gebruiken. De NX210 biedt jou, net zoals de NX1000 en NX20, de mogelijkheid om 3D panorama-beelden te schieten.

De Samsung NX210 is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van € 899,-.

Samsung NX1000
Met een NX-camera is iedere foto het waard om gedeeld te worden. De nieuwe NX-modellen hebben alle drie een 20.3 megapixel APS-C CMOS sensor die ieder beeld tot in detail en in natuurgetrouwe kleuren vastlegt. Een preview van de gemaakte foto’s en video’s bekijk je op het 3.0 inch Amoled-display. Voor de NX-camera’s zijn er negen i-Fn lenzen beschikbaar waarmee je, tijdens het fotograferen, met je linkerhand de settings kunt aanpassen. De NX1000 is verkrijgbaar in stijlvol wit, klassiek zwart of opvallend roze.

De Samsung NX1000 is verkrijgbaar vanaf juni voor een adviesverkoopprijs van € 699,-.

Op deze pagina vind je wat extra praktijkfoto’s

 Samsung NX20 test   Samsung NX20 testSamsung NX20 test

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *