Samsung EX2F review: Zwitsers zakmes

In onderstaande tabel vind je alle specificaties van de Samsung EX2F:

Algemeen
 
Merk Samsung
Productnaam EX2F Black
Productcode EC-EX2FZZBPBE1
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Compactcamera
Beelden per seconde 10 fps
Digitale zoom 4 x
Optische zoom 3.3 x
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Automatische belichting
Gezichtsherkenning
Sluitertijd (min.) 1/2000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Smile shutter
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Microfoon Stereo
Sensor
Resolutie 12.4 MPixel
Beeldsensor formaat 1/1.7″
Beeldsensor type BSI CMOS
Beeldsensor afmeting (horizontaal) 7.44 mm
Beeldsensor afmeting (verticaal) 5.58 mm
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4000 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3000 pixels
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Rode ogen-reductie
Beeldstabilisatie Optisch
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 80
ISO gevoeligheid maximaal 3200
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm Amoled
Beeldschermdiagonaal 3 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 614400 dots
LCD aantal beeldpunten (pixels) 307200 pixels
LCD resolutie (horizontaal) 640 pixels
LCD resolutie (verticaal) 480 pixels
Live view
Kantelbaar scherm
Aansluitingen
Audio/video uitgang
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
Bluetooth
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting micro-HDMI (Type D)
WiFi verbinding
Externe flitser aansluiting
Microfooningang
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 11.2 cm
Afmetingen – Breedte 6.1 cm
Afmetingen – Diepte 2.9 cm
Diepte handgreep 3.4 cm
Diepte incl. lens (camera uit) 5.1 cm
Diepte incl. lens (aan, uitgezoomd) 6.3 cm
Diepte incl. lens (aan, ingezoomd) 6.8 cm
Gewicht 310 gram
Batterijduur (CIPA) 240 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Schokbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Lenseigenschappen
Brandpuntsafstand (min.) 5.2 mm
Brandpuntsafstand (max.) 17.2 mm
Brandpuntsafstand (min.) (35mm equiv.) 24 mm
Brandpuntsafstand (max.) (35mm equiv.) 80 mm
Maximaal diafragma (uitgezoomd) f/1.4
Maximaal diafragma (ingezoomd) f/2.7
Opnamemodi
3D
HDR
Night shot
Panorama
Panorama (auto)
Portret
Tegenlicht
Sneeuw / strand
Weinig licht

Hoe mooi de mogelijkheden ook zijn van spiegelreflex en spiegelloze systeemcamera’s, er zijn voldoende omstandigheden te bedenken waarin je gewoon een kleinere, lichtere camera wil. Wie dan toch gewend is aan de instellingsmogelijkheden en controle van een ‘grote’ camera, heeft in het high-end segment van compactcamera’s een beperkte, maar wel toenemende keuze. Samsungs EX2F is een recente toevoeging aan het scala met opties. Technyx voelde deze compacte, maar veelzijdige camera grondig aan de tand.

Samsung EX2F Black


Samsung vraagt 499 euro voor de EX2F en dat is natuurlijk flink aan de prijs voor een compactcamera. De EX2F zit daarmee in het vaarwater van de Panasonic DMC-LX7, de Canon PowerShot S100 (de S110 is aangekondigd maar nog niet beschikbaar) en misschien ook nog wel de Canon PowerShot G12, en de Fujifilm FinePix X10. De Samsung EX2F is momenteel vanaf 469 euro verkrijgbaar volgens onze Prijsvergelijker, de gemiddelde prijs ligt met 492 euro dichtbij de adviesprijs.

Goedkoop is de EX2F dus niet, maar Samsung biedt een aantal interessante kenmerken die in lijn liggen met wat de concurrentie in deze klasse heeft: een lichtsterke sensor, een hoge kwaliteit beeldscherm, een externe flitsschoen, handmatige instelmogelijkheden (A/S/M) en kwalitatief hoogwaardige materialen.

In het geval van Samsung is dat een 1/1,7″ sensor, aanmerkelijk groter dan de momenteel gangbare 1/2,33″ die de norm is in de meeste compactcamera’s. Dat is een vergelijkbaar formaat als Panasonic gebruikt in de LX7. De resolutie is met 4000×3000 pixels (12 megapixels) bescheiden in het moderne megapixelgeweld, maar dat is potentieel alleen maar een voordeel: hoe minder pixels per vierkante millimeter, des te minder ruis bij hoge ISO-waardes. 

Bijzonder is de lens, die in groothoekstand een maximum diafragma van F/1.4 heeft, wat bijna een unicum genoemd mag worden voor een compactcamera. We hebben al diverse modellen met een F/1.8 lens gezien, maar samen met de nog niet door ons geteste Panasonic LX7 is deze Samsung een van de eerste die de lat dus nog een tikje hoger legt. Samsung heeft bovendien een ‘ND filter’ ingebouwd om te voorkomen dat bij zeer veel licht en een open diafragma foto’s overbelicht worden. Wat de waarde van de F/1.4 lens in de praktijk is, zal uit onze test moeten blijken.

De Samsung EX2F beschikt over een overdaad aan functies. Naast gewone opnames zijn er drie modi om meerdere opnames achter elkaar te maken (3, 5 en 10 bps), naast twee verschillende zelfontpanningsopties (2 en 10 seconden). Bijzonder is de ‘precapture’-functie om alvast tot 10 beelden weg te schrijven terwijl je de sluiter half ingedrukt houdt. Op die manier is de kans dat je het juiste opnamemoment mist, nog wat kleiner.

Samsung EX2F Black

Tussen de opnamemodi zit ook een aantal aparte mogelijkheden. Zo is er een WiFi-stand, waarmee je met je smartphone de camera kan bedienen (leuk voor zelfportretten en groepopnames zonder zelfontspanner), een ‘remote viewfinder’ optie, de mogelijkheid direct beelden te delen via ‘social sharing’, maar ook kan je opnames delen via e-mail of wegschrijven in de ‘cloud’. Ten slotte kan je via ‘TV Link’ beelden direct naar geschikte televisies met WiFi-verbinding sturen.

Samsung EX2F Black

Onder een pictogram met een camera met een sterretje als lens treffen we de scènemodi én een hele reeks andere opnamemogelijkheden. We noemen een automatische panoramastand, een automatische omlijstingmogelijkheid, een collage-opnamestand (‘split shot’), picture-in-picture, artistieke filters, een HDR-stand en ‘creative movie maker’.

Video-opnemen kan in Full HD met 30 bps, maar als je genoegen neemt met een aanzienlijk lagere resolutie zijn 240 of zelfs 480 bps ook mogelijk, bijvoorbeeld voor slow-motion opnames.

Al bij al biedt de EX2F een enorm aanbod aan mogelijkheden, die bovendien nog redelijk goed te bedienen zijn dankzij de vele externe bedieningselementen. Het vergt alleen wel gewenning om snel door de menu’s te navigeren en het juiste wieltje te gebruiken voor het selecteren van opties. Erg prettig is de FN-knop die snel de instellingsmogelijkheden per opnamemodus toont, vergelijkbaar met hoe dat op een SLR gaat.

De Samsung EX2F is met een breedte van ruim 11 centimeter en een hoogte van 6 cm niet groot uitgevallen, maar de camera is wel vrij dik. Samsung spreekt zelf van 2,9 cm, maar dat is het dunste punt. De handgreep is met 3,4 cm duidelijk dikker en biedt daarmee wat meer grip, de lens steekt wat verder uit en zorgt voor een dikte van ruim 5 cm wanneer de camera uitstaat. Dat neemt toe tot maximaal 6,8 cm in maximale zoom.

Het zoombereik is 24-80 mm, omgerekend naar 35 mm equivalent, ofwel 3,3x zoom. Daar biedt Samsung ook nog 4x digitale zoom bij, maar zoals bekend is de waarde daarvan nihil: het levert immers geen extra informatie op. Een irritante eigenschap van de camera betreft de lensdop: als je de camera aan zet terwijl die nog bevestigd is, geeft de EX2F een foutmelding – verwijder je daarna de lensdop, dan moet je alsnog de camera uit en weer aanzetten. Dat kan echt handiger.

Samsung EX2F Black

De constructie van de EX2F is prettig stevig, de camera is deels uit magnesium opgetrokken, maar voelt toch wat plastic-achtig aan. Rond de lens zit een ring, maar die heeft geen functie. Je kan hem alleen losdraaien, waarmee een schroefdraad beschikbaar komt voor conversielenzen. Bovenop bevindt zich onder een afdekschuifje een flitsschoen. Er is ook een ingebouwde flitser.

Samsung EX2F Black

Voor de bediening heeft Samsung alle registers opengetrokken qua draaiwielen en knopjes. Er zijn twee wielen om respectievelijk de opnamestand (automatisch, A/S/M, video) en -modus (enkelshots, meerdere opnames, zelfontspanner, bracketing) in te stellen. Daarnaast bevindt zich aan de voorkant van de handgreep een wieltje waarmee selecties gemaakt kunnen worden in bepaalde opnamestanden, terwijl we aan de achterkant nóg een draaiwiel rondom de vierpuntsdruktoets aantreffen. Met zoveel knoppen is het bijna jammer dat Samsung geen knop om de ISO-stand te selecteren heeft geplaatst. Door de overdaad aan knoppen en wielen vergt het enige gewenning om de camera te bedienen en deze vast te houden zonder ongewild functies te selecteren. Het kan wel, maar voelde in ons geval wat verkrampt aan.

Samsung EX2F Black

Bijzonder, ook in deze klasse, is het articulerende scherm van de EX2F: het kan worden opengeklapt en geroteerd, om zelfopnames en opnames vanuit bijzondere hoeken te vereenvoudigen. Dat scherm is overigens een AMOLED-exemplaar, een door Samsung in haar smartphones veel toegepaste technologie. Over het exemplaar in de EX2F zijn we niet erg enthousiast. Contrast en helderheid zijn heel behoorlijk, maar omdat het een pentile-display is met aanzienlijk meer (kleinere) groene dan (grotere) rode en blauwe pixels, is het minder scherp dan je aanvankelijk denkt. Samsung spreekt niet voor niets over 614K ‘dots’ – weliswaar zijn er 640×480 beeldpunten, maar iedere beeldpunt is slechts uit twee in plaats van drie pixels opgebouwd.

Ernstiger is dat het scherm een zeer duidelijke groenzweem vertoont. Dat valt al op wanneer je niet-groene objecten bekijkt op de scherm door de lens, maar wanneer je naar iets groens kijkt, dan knalt dat van het scherm af. Grasvelden zien eruit alsof ze met viltstift ingekleurd zijn. Dat heeft weinig met kleurechtheid te maken. Wanneer je de sluiter half indrukt lijkt het beeld zich overigens te corrigeren en in de uiteindelijk foto’s is weinig zichtbaar van de overdaad aan groen, maar voor een camera in deze prijsklasse verwachten we een beter scherm. 

Voor al onze tests maken we gebruik van de professionele Imatest software, gecombineerd met een testopstelling met professionele, gecalibreerde testobjecten en vaste lichtomstandigheden.

We meten aan aantal zaken om de kleurechtheid van camera’s in kaart te brengen, alle op ISO 200 en halverwege het zoombereik van de camera’s. Allereerst de saturatie afwijking, ofwel een tekort of juist overschot aan kleur in het beeld. Een te lage saturatie ofwel verzadiging resulteert in een grauwig, kleurarm beeld. Een te hoge kleurverzadiging is zichtbaar doordat kleuren teveel aangezet worden, met een evenzeer onrealistisch resultaat. Camera’s produceren vaak iets te veel gesatureerde beelden, omdat die er op het eerste gezicht mooier uit lijken te zien: de kleuren ‘spatten’ als het ware het beeld uit. Wij zijn echter van mening dat het beeld natuurgetrouw moet zijn: wie een sterkere kleurverzading wil, kan dat beter later in Photoshop zélf aanpassen. 

Verder meten we de gemiddelde kleurafwijking, volgens de gestandaardiseerde ΔE methode. Deze ΔE is de afwijking tussen de kleur zoals gereproduceerd door de camera en de kleur hoe die hoort te zijn. We meten de gemiddelde ΔE waarde van uiteenlopende basiskleuren. Hiervoor geldt: hoe lager, hoe beter. 

Tenslotte meten we de witbalans afwijking op 20%, 40%, 60% en 80% grijs, waar we een gemiddelde van nemen. Hoe lager die gemiddelde afwijking, hoe beter een camera exact lineair de overgang van zwart naar wit kan volgen.

De Samsung EX2F komt hier behoorlijk goed uit de bus en belandt overal in de bovenste helft van de grafieken.

{GRAPH|8754|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|8757|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|8762|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

De scherpte van de camera meten we via diverse methodes (MT50 en MT50P in jargon), zowel in het midden van de foto als in de hoeken. Uiteindelijk berekenen we hieruit het gewogen gemiddelde. Deze waardes compenseren we daarna voor kunstmatige verscherping en op basis daarvan berekenen we de procentuele effectieve scherpte. Een theoretische score van 100% betekent dat alle pixels van de sensor volledig scherp gebruikt kunnen worden. Door de effectieve scherpte in beide richtingen te vermenigvuldigen met het daadwerkelijke aantal pixels, kunnen we een uiteindelijk effectief aantal megapixels berekenen. Dat laatste getal is het meest interessant om camera’s mee te vergelijken. We doen deze meting volledig uitgezoomed, volledig ingezoomed als ook in het midden van het zoombereik. 

De gemeten scherpte van de Samsung EX2F verslaat de rest van de (overwegend goedkopere) camera’s in de grafiek ruimschoots.

{GRAPH|9119|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9129|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9109|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

Hoe hoger de ingestelde ISO-waarde van een camera, hoe lichtgevoeliger deze wordt. De foto’s worden helderder, maar tegelijkertijd wordt ook de ruis groter. Wij meten de door de camera geproduceerde ruis op de laagst mogelijke ISO-waarde, als ook (indien mogelijk) bij ISO 200, 400, 800, 1600, en zo verder tot het maximum. Ruwweg kun je stellen dat minder dan 1% ruis perfect is: de ruis is dan vrijwel niet te zien in de afbeelding. Tussen de 1% en 2% is acceptabel. Vanaf 2% begint de ruis zeer duidelijk zichtbaar te zijn en zijn betreffende ISO-waardes eigenlijk niet meer goed bruikbaar voor mooie foto’s.

Naast de grafieken met de ruisniveaus per ISO-waarde vergelijken we in het lijndiagram ook een vergelijkbaar geprijsde camera van FujiFilm en een systeemcamera van Panasonic om een indruk te krijgen van hoe de EX2F zich verhoudt tot een rechtstreekse concurrent en een wat duurder, minder compact alternatief. Tot en met ISO-400 is de ruis acceptabel, als is al vanaf ISO-80 te zien dat het detail afneemt. Vanaf ISO-800 wordt de ruis erg storend en boven ISO-1600 zouden we alleen gebruiken voor situaties waarin kwaliteit minder belangrijk is dan dat er überhaupt iets geregistreerd wordt. Dat lijkt negatiever dan het is: voor een compactcamera zijn dit erg goede scores, vergelijk maar met de G5 van Panasonic, een aanzienlijk duurdere camera met een veel grotere sensor.

{LINEGRAPH|8836,8837,9193,9194,8838,8839|139198-blue,158438-green,162745-red}

{GRAPH|8836|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

{GRAPH|8837|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

{GRAPH|9193|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

{GRAPH|9194|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

{GRAPH|8838|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

{GRAPH|8839|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue,158438-green}

Samsung EX2F Black

Iedere lens heeft altijd tot op zeker hoogte last van lensvervorming, wat het beeld ofwel een tikkeltje opgeblazen maakt (barrel distortion) ofwel een beetje ineengeknepen (pincushion distortion). Dit resulteert in foto’s waarbij objecten die recht horen te zijn (bijvoorbeeld de muren van een gebouw) uiteindelijk een beetje krom zijn. Bij een theoretisch perfecte lens zijn alle rechte lijnen altijd recht, zowel volledig ingezoomd als volledig uitgezoomd.  Wij meten de lensvervorming zowel op beide uiteinden van het zoombereik van de camera, als ook precies halverwege. In alle gevallen geldt: hoe lager hoe beter.

Zichtbaar is dat de vervorming van de lens van de Samsung EX2F behoorlijk groot is, zowel helemaal in- als helemaal uitgezoomd. Zeker als je bedenkt dat de groothoek met 24 mm (equivalent) niet enorm groot is en het telebereik met 80 mm (equiv.) evenmin heel extreem.

{GRAPH|9134|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9137|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9131|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

Sensors binnen camera’s werken met drie primaire kleuren: rood, groen en blauw. De bouw van een lens kan er voor zorgen dat de drie verschillende kleurenspectra net even verschoven van elkaar op de sensor vallen. Zo’n verschuiving kan zorgen voor een wat minder scherp beeld en voor ongewenste ‘kleurrandjes’ rond objecten. Wij meten deze verschuiving, chromatische aberratie in jargon, helemaal uitgezoomed, helemaal ingezoomed en in het midden van zoombereik. De waardes in de grafieken is een gewogen gemiddelde van het midden van de foto als ook de vier hoeken. Idealiter valt de verschuiving ruim binnen de pixel. Is de verschuiving groter dan één pixel, dan kan het effect duidelijk zichtbaar zijn.

In deze discipline scoort de Samsung EX2F extreem goed, er is vrijwel geen sprake van kleurverschuivingen.

{GRAPH|9146|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9150|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

{GRAPH|9142|142812-blue,139198-blue,129711-blue,145602-blue,137862-blue,143884-blue,144017-blue,146554-blue,149618-blue,162745-red,147817-blue,149611-blue,148999-blue}

Om buiten de grafieken een beeld te krijgen van de kwaliteit van de camera maken we altijd dezelfde testfoto, zowel met weinig licht (ca. 50 Lux) als met veel licht (850 Lux). Deze foto maken we zo dat ons doel de middelste circa 25% van de pixels beslaat en maken we op het midden van het zoombereik. Hieronder zie je de resultaten:

Samsung EX2F Black

Samsung EX2F Black

Samsung zet met de EX2F een compactcamera neer die in veel opzichten indruk maakt. De functie-omvang is ongekend groot, WiFi is een erg handige toevoeging en de zeer lichtsterke lens helpt bij het maken van foto’s in slechte lichtomstandigheden. Met een keur aan bedieningselementen en een handig articulerend LCD appeleert de EX2F aan de veeleisende amateurfotograaf, die deze camera zeker op zijn shortlist moet zetten.

Toch is het geen onverdeeld positief verhaal. Hoeveel fraaie functies de EX2F ook biedt, een aantal aspecten stelt in de praktijk flink teleur. Daarbij is het AMOLED-beeldscherm met sterke groenzweem een belangrijke factor; de ruisniveaus bij hogere ISO-waardes vormen eveneens een niet gering kritiekpunt. Ten slotte is de bediening, mede door de grote functie-omvang, erg complex. Feitelijk is het een camera die de bedieningscomplexiteit van een SLR combineert met de beeldkwaliteit van een (goede) compactcamera. Dat is vermoedelijk niet het doel dat Samsung voor ogen stond.

Maakt dat d EX2F tot een afrader? Nee, zeker niet. De WiFi-functie is momenteel dermate zeldzaam, dat de camera alleen om die reden al een plek op de shortlist verdient: de meeste camera’s met WiFi bevinden zich of in het high-end systeemcamera segment (onder andere Samsungs eigen NX-modellen en Sony’s nieuwe NEX-modellen), ofwel in het instapsegment van ‘fun camera’s’. “Serieuze” compactcamera’s als de Panasonic LX7, Sony RX100 of Canon S1x0 missen tot dusver WiFi als feature.

Echter, die camera’s bieden wel overwegend betere beeldkwaliteit en/of bijvoorbeeld een groter zoombereik of meer bedieningsgemak. Dat komt dan wel weer voor de prijs van minder features, maar je kan je afvragen of iemand die op zoek is naar een camera met handmatige instellingen en veel directe bedieningselementen ook zit te wachten op grote hoeveelheden voorgeprogrammeerde scènemodi en ‘grappige’ zaken als filters en dergelijke.

Eén gebruiksscenario dat we nog wel zien voor de EX2F is dat van gezinscamera, waarbij de minder gevorderde gezinsleden in automatische stand leuke plaatjes schieten en de liefhebbers met hetzelfde toestel veel controle over hun creaties kunnen hebben. Echter, dat was een aanzienlijk realistischer scenario zo rond 2004, toen goede digitale camera’s nog een stuk duurder waren en niet iedereen een smartphones met camera in bezit had. Anno 2012 is de EX2F vooral een camera die eigenlijk teveel wil en daardoor op teveel vlakken wat laat liggen.

Dat neemt niet weg dat we onder de indruk zijn van de enorme hoeveelheid mogelijkheden die Samsung in zo’n klein apparaat heeft gestopt. Wie kan leven met de tekortkomingen – en wie niet al te puristisch is ingesteld zal dat uitstekend kunnen doen – heeft hier echt een leuke camera aan, die bovendien als ‘leercamera’ veel potentieel biedt om gaandeweg steeds meer elementen van het fotograferen onder de knie te krijgen. En dat belonen we met een Bronze Award.

Pluspunten

 • Lichtsterke lens
 • Relatief grote 1/1,7″ sensor
 • Kantelbaar, roteerbaar en draaibaar scherm
 • Stevige constructie
 • Handmatige instelmogelijkheid (A/S/M)
 • WiFi
 • Zeer veel creatieve en scènefuncties
 • Flitsschoen voor externe flitser

Minpunten

 • AMOLED LCD valt tegen (detail, groenzweem)
 • Forse ruis op hogere ISO-waardes
 • Erg veel bedieningselementen
 • Complexe menu’s

{AWARD-FV-BRONZE}
Samsung EX2F

Samsung EX2F Black

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *