Sacha de Boer portretteert Inuit op de Noordpool

Sacha de Boer, professioneel fotograaf en voormalig presentator van het NOS 8 uur journaal, laat in de vandaag gelanceerde tweede episode van haar Noordpoolexpeditie zien hoe ze de Inuit heeft geportretteerd en welke bijzondere band zij met deze mensen heeft opgebouwd.

190722-IAMSACHA-HUB02B-f8aea7-original-1450282214

In de tweede aflevering van de driedelige korte documentaire is te zien hoe Sacha na acht jaar terugkeert naar de Noordpool om opnieuw de inwoners van Gjoa Haven te portretteren en hun leefomgeving vast te leggen. Door de bewoners opnieuw te laten poseren met de portretten uit haar eerste expeditie heeft ze op creatieve wijze de persoonlijke ontwikkelingen van de Inuit in kaart willen brengen.

“Als je hier bent en je ontmoet de Inuit dan valt het op dat ze heel nuchter zijn, heel afstandelijk en introvert. Maar het grappige is, als je ze vraagt of ze willen poseren dan zie je hoe ze veranderen. Dan staan ze heel zelfverzekerd, met een prachtige open blik. Bij fotografie gaat het om ontmoetingen. Ontmoetingen met mensen uit andere culturen en andere werelden.”

190714-_SDB0648-c32486-original-1450279915
Sacha geeft op het platform iamsacha.nl naast veel inspiratie ook een aantal handige fotografische tips&trics. Tijdens haar fotoreizen neemt ze bijvoorbeeld een handige ‘pop-up’ studio mee, bestaande uit twee lichtstatieven met flitser en soft-box paraplu. Als reflectiescherm gebruikte ze een warmhouddeken, waardoor een natuurlijk zachte reflectie wordt gecreëerd. “En als achterwand gebruik ik een stuk stof dat ik heb gekocht op de Albert Cuijpmarkt. Mijn reflectiescherm hang ik op aan een selfiestick. Allemaal opvouwbaar tot een heel klein pakketje. Ik heb mijn pop-up studio al meegenomen naar Ethiopië, Birma, Zuid-Afrika, Oekraïne en nu dus ook naar de Noordpool.”

190718-_SDB8424-08aa82-original-1450279917

Winactie

Op het platform iamsacha.nl is ondertussen een winactie in volle gang, waarbij de inzending van de mooiste ijskoude foto kans maakt op een professionele Nikon D750 camera met NIKKOR 24-85mm objectief.

Als tweede prijs kan een door Sacha gesigneerde foto uit het fotorepertoire van haar expeditie worden gewonnen. Meedoen kan tot en met 17 januari en de winnaar wordt op 22 januari bekend gemaakt.

De korte documentaires van Sacha op de Noordpool zijn gemaakt door WeFilm en regisseur Lennart Verstegen. Hij maakte daarbij gebruik van dezelfde camera als waar Sacha mee fotografeert: een Nikon D810.

Op 28 december verschijnt episode 3, waarin Sacha vertelt waarom zij voor het leven als fotograaf heeft gekozen.

Nikon staat de gehele maand december in het teken van Sacha’s expeditie naar de Noordpool.

De tweede aflevering kun je bekijken op: www.iamsacha.nl

190719-sacha-de-boer-fotografie-41-700a22-original-1450280502

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *