Rokinon 300 mm objectief voor Sony Nex

Het Koriaanse bedrijf Rokinon heeft een tele-objectief met een brandpuntsafstand van 300 mm voor de Sony Nex aangekondigd. Een welkome uitbreiding op de reeds bestaande objectieven, omdat Sony als grootste tele-objectief de Sony NEX 55-210mm f/4.5-6.3 OS S voert. Het tele-objectief van Rokinon zal ca. $ 300,= (VS) kosten en heeft als enige diafragmastand f/6.3. Het objectief is hierdoor niet direct lichtsterk te noemen.


Rokinon 300mm voor Sony Nex

De rumors van dit objectief namen eind vorige maand serieuze vormen aan. Direct daarna publiceerde Rokinon de komst van dit objectief. In juli zou hij te verkrijgen zijn voor 299 US-dollar. Echter wie nu de facebookpagina, of de site van Rokinon bezoekt, zal het objectief niet meer aantreffen. Wat daar de reden van is, is ons niet bekend. Wellicht iets te vroeg wereldkundig gemaakt.

Technyx heeft echter toch de hand weten te leggen op wat leuke wetenswaardigheden van dit objectief, dat er vrijwel zeker gaat komen.

Rokinon

Rokinon is een 1979 opgericht en produceert o.a. objectieven voor verschillende merken. Toch is Rokinon minder bekend in Nederland. Dat heeft alles te maken met de politiek die door de  Koreaanse producent gevoerd wordt. De merken Vivitar, Bower, Polar, Falcon, Pro-Optic, Rokinon, Opteka, Walimex, Samyang, etc. komen allemaal uit dezelfde fabriek. Van deze merken zal Samyang zal ons het bekendst in de oren klinken. De grootste verschillen tussen al die merken is soms een iets andere line-up (het hier besproken objectief zal momenteel alleen door Rokinon geleverd worden), de naam op de mantel en de scherpstelring. Afhankelijk van het merk zal deze linksom dichterbij scherpstellen terwijl een ander merk dat rechtsom doet.

Rokinon 300mm spiegelobjectief voor Sony Nex

300 mm tele-spiegelobjectief

Zoals al aangegeven is dit een welkome uitbreiding van het assortiment objectieven dat voor de Sony Nex geleverd kan worden. Aan de foto is te zien dat het een zogenaamdde spiegelobjectief betreft, of met een duur woord een catadioptrisch objectief. Het objectief kan zo licht en klein blijven doordat er intern een spiegel ingebouwd zit waardoor het licht een langere weg aflegt dan de lengte van het objectief. Een principe dat bij telescopen veelvuldig toegepast wordt.

SpiegelobjectiefTekening van Paul Chin

Hieraan zijn zowel voordelen als nadelen verbonden. De voordelen zijn de lage prijs, het kleine gewicht en de korte lengte. De nadelen zullen echter voor menigeen zwaarder wegen, omdat die allemaal optisch van aard zijn.  Weliswaar kunnen strooilicht, reflecties en ghostbeelden gereduceerd worden door een coating op het glas, het ontstaan van verstrooiingsringen (flare), die bij veel licht ontstaan, is echter nauwelijks tegen te gaan.

Rokinon 300mm op een Sony Nex

Foto’s: Rokinon

Het objectief is alleen met de hand scherp te stellen en het diafragma staat vast op f/6.3. Dat maakt deze lens niet echt snel en moet er rekening gehouden worden met lange belichtingstijden onder slechte lichtomstandigheden. Ook optische stabilisatie ontbeert het objectief.

Het objectief, gemonteerd op een Sony Nex, heeft een kijkhoek die gelijk is aan een objectief van 450 mm op een FullFrame camera.

Naar verwachting is het objectief in juli leverbaar voor een prijs van 299 dollar.

 

 

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *