RØDE introduceert VideoMic HD en Stereo VideoMic Pro

Microfoonmaker RØDE, een bekende naam op audiogebied, komt met een vernieuwende en een vernieuwde microfoon die goed inspeelt op de behoefte van filmers die een spiegelreflex (HDSLR) gebruiken. Met een dergelijke camera had je tot nu de keus om een losse microfoon op de microfooningang aan te sluiten of het geluid met een losse microfoon op te nemen middels een losse recorder. Voor hoge kwaliteit audio wordt vooral de laatste variant gebruikt. Hiermee kan om de beperkte monitoring op diverse camera’s heen worden gewerkt. Zo ontbreekt vaak een koptelefoonaansluiting en zijn de volume meters lang niet altijd direct te zien. Daarnaast is op sommige camera’s de Automatic Gain Control (AGC) niet uit te schakelen, waardoor ook met een losse microfoon de kwaliteit van de opname beperkt is. Het nadeel van de externe opname met de losse recorder is dat het geluidsspoor achteraf moet worden toegevoegd en gesynchroniseerd middels software.

Externe opname met de RØDE VideoMic HD

RØDE komt nu met een alles-in-een oplossing. De VideoMic HD is een professionele supercardioid microfoon met een geïntegreerde recorder (op basis van MicroSDHC-flashkaartjes), gebaseerd op de NTG3. Niet alleen kan hij rechtstreeks via de camera of geheel zelfstandig audio-opnamen verzorgen, ook bevat de microfoon een 3V 3.5mm microfoon-aansluiting. Er is ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon waarmee de audio gemonitord kan worden. De microfoon heeft een high-pass filter met drie standen; 0, 75Hz en 150Hz.

Standaard worden opnames gemaakt in een dubbel mono, maar een veiligheidmodus is ook aanwezig. Hierbij wordt het volume van het linkerkanaal 20dB verlaagt opgenomen om in te kunnen springen op situaties waarin het volume onverwacht instantaan toeneemt. Een derde opnamemogelijkheid behelst de additionele audio uitvoer middels een 3.5mm audio connector. In de vierde opnamestand wordt de audio van de microfoonaansluiting op één van de kanalen van de VideoMic HD opgenomen en ook uitgevoerd middels de beschreven audio uitvoer. Verder is de VideoMic HD beschermd tegen wind en schokken door het ontwerp en het meegeleverde windscherm. Daarnaast bevat de microfoon een ‘quick release’ systeem op de microfoon snel op de flitsvoet te monteren (of er weer af te halen). Je kunt hem uiteraard ook op een statief plaatsen via een flitsvoet-standaard.

Het is nog onduidelijk wanneer de microfoon op de markt komt en voor welke prijs. Voor meer informatie kun je het nieuwsbericht raadplegen en je abonneren om op termijn meer informatie te ontvangen over de microfoon.

Stereo opnamen met de RØDE Stereo VideoMic Pro

RØDE Stereo VideoMic Pro

Voor diegenen die liever een stereo microfoon hebben heeft RØDE een vernieuwde versie van de StereoMic geïntroduceerd. De microfoon heeft twee cardiod ontvangers die in een XY patroon zijn geplaatst. Door het onder een 90 graden hoek plaatsen van de twee ontvangers zou een goed stereo beeld mogelijk zijn.
Ten opzichte van de voorganger is de Pro anders opgebouwd kleiner en anders opgebouwd. Daarnaast bezit de microfoon diverse aspecten die ook op de supercardioid tegenhanger, de VideoMic Pro, te vinden zijn. Zo heeft de microfoon een suspentiesysteem dat schokken en trillingen moet absorberen. Qua instelmogelijkheden bezit de Stereo VideoMic Pro een 75Hz High-Pass filter, een -10dB PAD ter verlaging van de gevoeligheid van de microfoon en een +20dB versterkingsfunctionaliteit. De +20dB functionaliteit is bedoelt voor opnameapparatuur met zwakke voorversterkers, zoals HDSLRS. Daarvan kan de benodigde gevoeligheid dan worden verlaagd, wat voor minder ruis in de uiteindelijke opnamen zou zorgen. De volledige specificaties zijn inmiddels op de site van RØDE te raadplegen.
De StereoMic Pro zou inmiddels uitgeleverd worden en is her en der te reserveren. Zo staat de microfoon op B&H voor $299,-. Een aantal Nederlandse winkels hebben het product reeds op hun site geplaatst, maar prijzen en uitleverdatum worden nog niet prijsgegeven.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *