Review: Zoner Photostudio 14

Photoshop Elements is onbetwist koploper in fotobeheer en -bewerking tot honderd euro. Paint Shop Pro heeft inmiddels ook een niche veroverd, wat de vraag oproept of er in dit segment bestaansrecht is voor nóg een alternatief? Softwaremaker Zoner doet een poging met Photostudio 14 Pro. Het programma loopt al een tijdje mee en het is geen grote verrassing dat eerdere versies als basis dienen. Toch heeft het deeltje veertien een aardige metamorfose ondergaan, wat het op papier tot een uiterst compleet en eigentijds pakket maakt. De features gaan van geavanceerd retoucheren en ruisreductie tot het creëren van HDR-foto’s, kalenders en webalbums. En voor wie al deze mogelijkheden te veel van het goede zijn, is er ook een goedkopere Home-versie, die zich vooral richt op het beheren en verspreiden van foto’s. In deze recensie gaan we uit van de Pro-variant.

Een van Zoners speerpunten is om het bewerkingsproces zo intuïtief mogelijk te maken, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Dit zie je op een fundamenteel niveau terug. Zonder moeite open je meerdere tabbladen, die elk een andere functie herbergen. Zo kun je in het ene tabblad bijvoorbeeld de foto’s van een recente shoot weergeven, in twee volgende bewerken in zowel het jpeg- als raw-formaat (alle gangbare varianten worden ondersteund) en via de laatste rechtstreeks publiceren.

Deze structuur maakt het werkproces lekker vlot; de tools om een volgende foto onder handen te nemen, heb je immers al klaargelegd. Je kunt bovendien niet alleen ordenen en filteren op bestandsnaam, maar ook op onder meer EXIF-data, GPS-locatie, tags en persoonlijke classificaties.

Vergelijkbaar is de toevoeging van een zogenaamde filmstrip. Tijdens het bewerken kun je on-the-fly tussen foto’s wisselen of ze met elkaar vergelijken. Dat laatste kan met maximaal vier foto’s tegelijk. Met name handig als je bent losgegaan met de burstmodus of met een serie bezig bent en de foto’s in min of meer dezelfde stijl wilt hebben.

Nu zijn dat soort structurele features fijn, maar niet vernieuwend of uniek. Vergelijkbare pakketten bieden iets soortgelijks en presteren op dit vlak vergelijkbaar. Zoner gaat echter wel een stapje verder. Ze willen ook het bewerkingsproces dat normaal gesproken enkel aan de toegewijde fotografen is besteed, zo toegankelijk mogelijk maken – en bovendien dusdanig in het programma integreren dat je ‘t voor je hele werkproces kunt gebruiken. Voor het maken van fatsoenlijke HDR-platen moet je normaliter op z’n minst de basis van zowel je camera als het bewerkingsprogramma onder de knie hebben, en slurpt het nog relatief veel tijd.

In Photostudio 14 kun je dit tot op zekere hoogte zelf regelen, maar je hebt daarnaast twee versimpelde varianten tot je beschikking: je kunt met een druk op de knop een aantal foto’s als het ware op elkaar plakken en vervolgens de waardes van het dynamische bereik bepalen, zonder dat het een technisch verhaal wordt. Of je gebruikt één foto en creëert op een kunstmatige manier het grotere bereik. Uiteraard is het resultaat beter wanneer je het proces in eigen hand houdt, maar deze alternatieven werken bijzonder goed.


Hetzelfde geldt voor multiple exposures (oftewel; het samenvoegen van meerdere foto’s vanuit één standpunt), ruisreductie en driedimensionale foto’s. Wanneer je alles zelf in de hand houdt of naar een programma uit een duurder segment uitwijkt, dan valt er uiteraard meer uit te halen. Wel is het jammer dat de tutorials en instructies louter de basis behandelen. Juist gezien de toegankelijkheid zou het van meerwaarde zijn als je gaandeweg ook de finesses in eigen hand kunt nemen, zonder daarvoor eerst een externe bron te hoeven raadplegen. Op de website van Zoner staan weliswaar tips en korte handleidingen, maar ook deze blijven op de oppervlakte.

Gezien het prijskaartje en gebruiksgemak scoort Zoner op dit front echter prima. Zonder echt ingewijd te zijn in dit soort specialismen zijn relatief mooie resultaten te bereiken (met name wat betreft HDR’s). Juist daarom is het wel een beetje ironisch dat de vooraf ingestelde ‘creatieve filters’ eigenlijk helemaal niet zo goed uit de verf komen. Vandaag de dag zijn er zelfs genoeg digitale camera’s waarvan de welbekende retro- en filmeffecten fraaier zijn.

Bij aanschaf van het pakket krijg je standaard 2 GB (optioneel verder uit te breiden) aan online opslagruimte om je foto’s te publiceren. Natuurlijk is dat niet genoeg voor je hele collectie, maar daar dient het ook niet toe. Het is meer een manier om je portfolio te delen zonder daarbij een eigen webdomein te beheren of gebruik te maken van een externe dienst als Flickr of Picasa. Aangezien deze feature volledig in het programma is geïntegreerd, is uploaden ontzettend makkelijk en overzichtelijk. Je hoeft enkel de foto’s naar het zogenaamde Zonerama-venster te slepen, het programma doet de rest.

Fijn is bovendien dat je zonder veel moeite de gebruiksrechten van je foto’s kunt wijzigen en dat de foto’s in volledige resolutie te zien en downloaden zijn, mits je bezoekers daar de toestemming toe geeft. Zonder reclame of poespas. Het aantal gebruikers van Zonerama valt misschien nog in het niet bij vergelijkbare diensten, maar de basis voor een online publicatieplatform is gelegd.

Uiteraard is het ook mogelijk om je foto’s te exporteren naar je harde schijf, te delen via andere sociale media of een twist mee te geven. Dat laatste uit zich bijvoorbeeld in de optie om gemakkelijk postkaarten te maken. De mogelijkheden zijn toereikend, doch niet heel bijzonder. Maar ook hier geldt: het is toegankelijk en je hoeft niet naar een ander programma te grijpen.

Zoner roept het zo luid mogelijk: Photostudio 14 maakt gebruik van de grafische chip van je computer. Het zal best, denk je misschien in eerste instantie. Paintshop Pro claimt dit ook, maar is zeker niet de snelste. In Photostudio 14 merk je dit technische trucje echter wel degelijk. Het verwerken van raw-bestanden gaat bijna net zo vlug als wanneer je je computer met de veel lichtere jpeg-foto’s aan de slag laat gaan. En het openen van meerdere tabbladen heeft nauwelijks een impact op de snelheid. Uiteraard speelt de kracht van je grafische chip hier wel een rol in, al is een monsterbak zeker niet nodig.

Het programma an sich is uiterst licht en wanneer je een krachtige grafische chip hebt, profiteer je hier al merkbaar van. Alleen al de opstarttijd is bijzonder; onafhankelijk van de grootte van je fotoarchief kun je binnen een seconde of twee aan de slag. En dan kun je ook nog eens zonder vertraging tussen foto’s en features kunt wisselen – zelfs het aanbrengen van grote veranderingen, bij bijvoorbeeld een HDR, gaat vlekkeloos. Managen, vergelijken, switchen en bewerken: normaal gesproken staan dit soort processen los van elkaar, maar het heeft echt meerwaarde om bepaalde dingen tegelijk te doen. Niet alleen qua snelheid, ook voor het verwerken van foto’s als zodanig.

Met opzet zijn de functies iets minder subtiel toegepast om de mogelijkheden nog beter aan de tand te voelen.

Zoner Photostudio 14 moet opboksen tegen niet de minste programma’s voor fotobeheer en -bewerking. Qua functionaliteit kan het echter makkelijk meekomen met een Paint Shop Pro X4 en Photoshop Elements 10. Sterker nog, het vult ‘t gat tussen Elements en Lightroom op z’n eigen manier op. De bewerkingsopties redden het misschien niet op elk front bij de programma’s die daar daadwerkelijk de focus op leggen en een Nederlandse taaloptie was fijn geweest, maar binnen dit prijssegment laat het een uitstekende indruk achter.

De vele toegankelijke opties en relatief lage prijs compenseren bovendien een hoop; afhankelijk van je behoeftes zou enkel het gebruik van dit pakket toereikend kunnen zijn. En qua snelheid is het programma op dit moment bijna niet te kloppen – zelfs het beheren, doorlopen en bewerken van raw-files gaat zonder enige vertraging. Ongeacht of je interesse uitgaat naar de Home- of Pro-variant is dit misschien wel de trekpleister.

Zoner Photostudio 14 is te koop vanaf circa dertig euro ($35). Voor de meer geavanceerde functies, zoals RAW-bewerking, het creëren van HDR en ruisreductie is de Pro-variant vereist, die we in deze recensie besproken hebben. Deze kost $70. Er is ook nog een gratis ‘free’ versie, met beperkte functionaliteit. 

Pluspunten:

  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Razendsnel
  • Intuitief
  • Allesomvattend

Minpunten:

  • Gebrek aan Nederlandse taaloptie
  • Kant-en-klare filters
  • Kleine community Zonerama


Sander Hölsgens is eindredacteur van Gamer.nl & Gamer Magazine, blogt op Streusel.nl en freelancet voor fotovideo.nu. Hij is te volgen via Twitter en Flickr.Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *