Review: Panasonic Lumix DMC-GF5

De Panasonic GF5 is een compacte systeemcamera en volgt de GF3 op die wij vorig jaar getest hebben. Beide camera’s lijken overigens als twee druppels water op elkaar. De GF5 heeft er een knopje bijgekregen en de handgreep aan de voorzijde biedt wat meer houvast. De kleine verdikking aan de achterzijde waar je de duim (voor rechtshandigen) tegenaan kunt drukken is ook nog aanwezig, alleen is die helaas net wat te glad en te plat. Voor de verschillen tussen de beide camera’s moeten we aan de binnenkant zijn.


De GF5 heeft nog steeds zo’n twaalf megapixels aan boord, maar de beeldkwaliteit is wel verbeterd ten opzichte van de GF3. De GF5 is trouwens een heel stevige camera die er zeker niet goedkoop of ‘plastic-achtig’ uitziet of aanvoelt. Hij ligt lekker in de hand en is superklein, dus past ook nog wel in een jaszak, mits het toestel van een platte lens is voorzien. De enorme compactheid en het lage gewicht maken het een erg aantrekkelijk cameraatje om altijd mee te nemen. Keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat alles wat meer op elkaar gepropt zit en er een minimum aan knoppen is. Je moet wat meer opletten waar je het toestel vastpakt om niet per ongeluk een instelling te wijzigen via het ruime aanraakscherm.

Algemeen
Merk Panasonic
Productnaam Lumix DMC-GF5 Body
Productcode DMC-GF5EG-K
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 4 fps
Digitale zoom 4 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 23
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Automatische belichting
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 60 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 12.1 MPixel
Beeldverwerking Venus FHD
Beeldsensor formaat Four Thirds
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4000 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3000 pixels
Beeldverhouding 1:1
Beeldverhouding 3:2
Beeldverhouding 4:3
Beeldverhouding 16:9
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Rode ogen-reductie
Automatische witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 160
ISO gevoeligheid maximaal 12800
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 920000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 6.66 cm
Afmetingen – Breedte 10.77 cm
Afmetingen – Diepte 3.68 cm
Gewicht 267 gram
Batterijduur (CIPA) 360 foto’s
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 60 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Bovenop vinden we een luidspreker, stereomicrofoons, de via een knop aan de achterzijde uitklapbare flitser en de aan/uitschakelaar. De kleine flitser komt op een afstand van zo’n 5,5 centimeter gemeten vanaf het middelpunt van de lensvatting te staan. Een groen ledje verklapt dat het toestel aanstaat, best handig als de camera om je nek hangt en je het scherm niet ziet. Uiteraard ontbreekt een ontspanknop niet, met vlak ernaast een aparte knop om een filmopname te starten. Dit laatste knopje is vooral vergeleken met de ontspanknop erg klein uitgevoerd en omdat het ook nog eens verzonken zit in de behuizing, is het wat lastig om in te drukken. Het voorkomt misschien onbedoelde filmopnamen, maar nu heb je de neiging onnodig veel kracht te zetten omdat je niet voelt of je de knop wel voldoende diep indrukt. Filmen kan overigens in Full HD en naar keuze in AVCHD of Mpeg4. Tot slot is er de iA-knop die blauw oplicht om aan te geven dat de intelligente modus is ingeschakeld.

Het filmpknopje is wat lastiger in te drukken

Het zal je niet verbazen dat we hier een riant aanraakscherm aantreffen dat het grootste deel van de achterzijde opeist. Wat direct opvalt is dat de diverse menu’s er erg gelikt uitzien, met mooie scherpe letters waarin je geen individuele pixels kunt onderscheiden. Dat is wel anders bij de inmiddels al wat oudere Panasonic GX1 die we ook hebben getest. Op dat toestel zijn de letters erg grof opgebouwd en kun je de blokjes letterlijk tellen. Om het oneerbiedig te zeggen, daarop oogt het menu nogal als zo’n ouderwets DOS-venster, voor wie dat nog kent 😉 Rechts van het scherm zitten naast elkaar knoppen om gemaakte foto’s terug te zien en om informatie op het scherm aan of uit te zetten. Ook is er een knop waarmee het snelmenu (Quick Menu) oproepbaar is en dat tevens dienst doet als prullenbak tijdens het terugkijken van foto’s, of waarmee je een stapje terug doet in een menu en bij instellingen. Handig is dat er een functie naar keuze aan de knop toegekend kan worden.

Van het kantel/draaiwiel zul je op dit toestel veel gebruik maken

Er is ook een kantel/draaiwiel aanwezig. Door het omhoog te kantelen kan belichtingscompensatie worden toegepast. Naar links is de scherpstelmodus instelbaar (gezichtsdetectie, tracking AF, 23-zone, 1-zone, spot) en naar rechts de witbalans. Omlaag is er keuze uit enkelbeeld, meerdere opnamen achter elkaar, bracketing en de zelfontspanner. Middenin het draaiwiel zit een knopje waarmee keuzes bevestigd worden (Set) of het hoofdmenu oproepbaar is (Menu). Het kantel/draaiwiel is meteen ook te gebruiken om zaken als het diafragma, sluitertijd, of belichtingscompensatie in te stellen. In menu’s kunnen met het draaiwiel  de diverse opties en instelwaardes doorlopen worden. Dat kan dan door te draaien of door het wiel te kantelen.

Via het aanraakscherm van drie inch (920.000 punten, sterk verbeterd ten opzichte van de GF3) kun je razendsnel aangeven waarop je wilt scherpstellen. Je tikt er gewoon met je vinger op. Dat werkt veel makkelijker en sneller dan via het herhaald indrukken van ‘cursortoetsen’, wat bij deze camera overigens ook nog altijd nog kan. Naar keuze activeer je in dat gebied een groepje aangrenzende scherpstelpunten, of exact één scherpstelpunt. Dit onderscheid geef je aan via de scherpstelmethode (via het kantelwiel).

Tik op het scherm om met één of een groep punten scherp te stellen

Kies je voor één punt dan is via een schuifregelaar op het scherm de grootte van het scherpstelpunt instelbaar.  Met een groot punt verbeter je bijvoorbeeld de trefkans tijdens het automatisch scherpstellen. Neem je een kleiner scherpstelpunt dan kun je op kleine objecten scherpstellen, of bijvoorbeeld tussen de tralies van een hok door. Dat werkt bijzonder goed overigens. Het scherm kan ook gebruikt worden om af te drukken. Je tikt op de plek waarop moet worden scherpgesteld en aansluitend maakt de camera een opname. Erg handig als je weinig reactietijd hebt. Leuk detail is dat het histogram vrij op het scherm is te plaatsen. Je pakt het gewoon met je vinger op en schuift het naar een handige plek toe. Het staat dus nooit (lang) in de weg. Rechts op het scherm is ook nog een tab zichtbaar (uitschakelbaar). Hiermee is een zijpaneel  met een aantal extra (virtuele) knoppen oproepbaar. Hierop komen wij straks nog terug.

Het menu waarmee de Panasonic GF5 naar smaak is in te stellen en aan te passen, is bereikbaar via het knopje middenin het kantel/draaiwiel. Zoals gezegd zijn de menu’s grafisch mooi vorm gegeven en haarscherp. De instellingen zijn in een aantal groepen ingedeeld, te weten Opname, Bewegende beelden, Voorkeuze, Set-up en Afspelen. Omdat er geen programmawiel bovenop dit toestel zit, is er ook nog een groep genaamd Opnamestanden te vinden waarmee via een virtueel draaiwiel tussen de diverse camerastanden is te schakelen. Zoals de overbekende P, A, S en M, maar ook opnamestanden (scènes), creatieve opties (filters) en twee varianten van de intelligente stand (iA en iA+). Alsof dit nog niet genoeg is, zijn in de C-stand (Custom  oftewel Voorkeuze) nog eens drie sets eigen instellingen te bewaren.

Pictogrammen en menu’s zien er haarscherp uit (mouse-over voor het ouderwets ogende GX1-menu)

Een ruime keuze dus uit intelligente, creatieve, persoonlijke, automatische en semi-automatische standen, met als klap op de vuurpijl ook nog eens een handmatige M-stand. Keuzes te over dus. Overigens kan het virtuele programmawiel ook opgeroepen worden door tijdens het fotograferen op het moduspictogram links bovenin het scherm te tikken.

Behalve het ‘gewone’ menu is er ook nog een Quick-menu. Het is via een aparte knop oproepbaar en maakt een aantal instellingen zoals film- en fotokwaliteit, beeldverhouding, scherpstelmethode (enkel, continue, flexibel en handmatig scherpstellen) en iso-waarde sneller toegankelijk. Wie dit Quickmenu niet nodig heeft, kan er een functietoets van maken (Fn1) via een instelling in het (gewone, uitgebreide) menu. Daar kun je vervolgens een belangrijke functie aan toekennen zoals het aanpassen van de ISO-waarde. Schrijf het Quickmenu echter niet te snel af, want je mag zelf bepalen welke maximaal tien functies erin te zien zijn. Je kunt dus simpel je meest gebruikte instellingen eronder zetten. Wil je zowel het Quickmenu als een Fn1-knop hebben, dan is nu zelfs dat op deze GF5 te regelen. Via het menu is namelijk een pictogram (virtuele knop) voor het Quickmenu op het aanraakscherm te activeren.

Het quickmenu is geheel instelbaar

Zoals gezegd, aan de rechterkant van het aanraakscherm is een tab te zien. Door het aan te raken is een zijpaneel  met een viertal knoppen op te roepen. Waaronder twee extra functieknoppen (Fn2 en Fn3), waaraan je via het menu een functie naar keuze mag toekennen. In totaal zijn er dus maar liefst drie functieknoppen op de GF5, hoewel er eentje maar een echte knop is (en mits je bereid bent de knop ‘Quick Menu’ daarvoor op te offeren). Verder nog een knop waarmee je de aanraaksluiter aan- of uitzet (dus afdrukken door ergens op het scherm te tikken) en een virtuele zoomknop die alleen bij bepaalde lenzen in beeld verschijnt. Je raadt het al: dat zijn lenzen die elektronisch kunnen zoomen.

Dankzij virtuele toetsen zijn nog een paar extra instellingen snel bereikbaar

Het zijmenu en het bijbehorende tabje is uitschakelbaar mocht het naar je idee alleen maar in de weg staan. Het is leuk om te zien dat op een klein toestel met een beperkt aantal fysieke knoppen, zodoende veel functies alsnog razendsnel bereikbaar zijn via echte knoppen, virtuele knoppen en het Quickmenu.

Uitbreidingsmogelijkheden

Al met al is de Panasonic GF5 een kleine camera met toch enorm veel mogelijkheden aan boord. De fysieke uitbreidingsmogelijkheden zijn natuurlijk wel bijzonder klein. Een losse flitser kan er niet op, want er is geen flitsschoen aanwezig. Je zult het met de kleine ingebouwde flitser moeten doen, die gelukkig wel redelijk hoog boven de lens uitklapt. Ook een digitale zoeker kun je niet gebruiken. Die zit er niet in en past er ook niet op. Fotograferen en terugkijken van beelden moet met behulp van het scherm gebeuren. Zonlicht blijft dan helaas toch voor problemen zorgen. Hoe goed moderne schermen ook zijn, bij veel licht zijn ze nog steeds niet optimaal af te lezen. Inschatten of belichting, scherpte en compositie in orde zijn blijft dan deels gokwerk. Dat is geen specifiek GF5 probleem. Het geldt voor nagenoeg alle camera’s waarbij je volledig aan het scherm overgeleverd bent. Je kunt dan eigenlijk niet zonder een speciaal hulpmiddel zoals de Hoodman Hoodloupe, waarmee je het binnenvallende licht volkomen afschermt en je wel onder alle lichtomstandigheden prima kunt werken. Je kunt dan alleen eventjes niet met je vingers het aanraakscherm bedienen.

Een externe flitser of digitale zoeker past er dus niet op, maar er kan natuurlijk wel gekozen worden uit het inmiddels redelijk ruime lenzenassortiment dat voor micro fourthirds bestaat. Wij kregen de Panasonic Lumix G X Vario PZ (Power Zoom) 14-42 met ingebouwde stabilisatie meegeleverd voor onze tests. Uitgeschakeld is dit een zeer compact lensje, wat natuurlijk erg goed combineert met een kleine toestel als de GF5

Uitgeschakeld is de lens erg compact (mouse-over)

Pas na inschakelen van de camera schuift de lens uit en is deze bedrijfsklaar. De lensdop past op de binnenste lensbuis en zit dus nooit in de weg tijdens het in- of uitschuiven, iets wat bij andere merken nog wel eens wil gebeuren.  Het bereik van de lens is niet spectaculair maar heel aardig, met omgerekend naar kleinbeeld 28 tot 84 mm. De maximale lichtsterkte loopt van f/3.5 in groothoekstand tot f/5.6 in de telestand.

Zoomen en scherpstellen gebeurt met kantelschakelaars

Zoomen en handmatig scherpstellen doe je bij deze lens via kantelschakelaars. Het gebeurt dus elektronisch en er zijn geen draairingen. Wie een compactcamera gewend is vind dit misschien prettig werken, maar kom je van een spiegelreflex of andere systeemcamera, dan merk je dat het lastiger is om de juiste uitsnede te vinden. Met een draairing kan dat een stuk sneller en nauwkeuriger. Compactheid heeft dus wat beperkingen tot gevolg: de lens kan alleen hierdoor zo klein zijn. Zoomen gaat ook vrij langzaam, maar voor filmen is het een mooi geluidsarm lensje. Tijdens het zoomen is de brandpuntsafstand op het scherm te zien. Optioneel kan er ook op de tast gezoomd worden via een schuifbalk op het aanraakscherm. Er zit geen schakelaar op waarmee O.I.S. (beeldstabilisatie) kan worden in- en uitgeschakeld. Dit gebeurt via een instelling in het Opname-menu van de camera.

Onderop de camera zit een statiefaansluiting. Die is netjes van metaal. Waarom we dit punt noemen heeft echter een andere reden. Zoals gezegd mag je op deze camera elke lens schroeven die voor micro four-thirds is gemaakt. Dus ook die mooie nieuwe Panasonic Lumix G Vario 12-35 ASPH Power O.I.S die wij vanwege het testen van de Panasonic GX1 tegelijkertijd ook nog in huis hadden. Vanwege de lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik, heeft deze lens een behoorlijke diameter, wat overigens nog steeds heel bescheiden is vergeleken met lenzen bedoeld voor spiegelreflexen. Toen we voor een tijdopname met de GF5 een statief nodig hadden, werden we onverwachts met een probleem geconfronteerd. Met de 12-35 op de camera kan de grondplaat van het statief niet onder de camera vastgezet worden!

De lens steekt net iets te ver onder de camerabehuizing uit

Het is millimeter werk, maar de lens steekt aan de onderzijde net iets te veel uit. En botst zo met de grondplaat die hierdoor niet kan worden vastgedraaid. Zo klein en handzaam is de behuizing van de GF5 dus. Nu zijn onze statieven eigenlijk bedoeld om een spiegelreflex te dragen. Diverse fabrikanten hebben natuurlijk ook wel lichtere statiefkoppen met net iets kleinere grondplaten(of zonder) in het assortiment. Mede gezien het lage gewicht van de Panasonic GF5 (zelfs met lens) is een kleiner/lichterstatief natuurlijk ook wel zo handig. We noemen deze kleine complicatie daarom ook maar alleen zodat je er weet van hebt.

Aan de zijkant zitten twee aansluitingen netjes onder een afdekklepje weggestopt. Een mini-HDMI poort en een aansluiting om de camera via USB met een computer te verbinden. De accu en het geheugenkaartje zitten achter een klepje aan de onderzijde verstopt. Staat de camera op statief, dan kun je daar helaas niet bij. Even tussentijds je opnamen naar de pc overzetten kan dus niet zonder de camera eerst weer van statief te halen en eventueel de grondplaat te verwijderen. Tenzij je de usb-kabel gebruikt voor het overzetten, maar dan duurt het meestal wel langer. Een afstandsbediening of externe microfoon gebruiken zit er helaas niet in. Er zijn geen aansluitingen voor aanwezig.

Links de GF5, rechts de uitgebreidere GX1

Foto’s verwijderen

Wat we net als bij voorganger GF3 een tikkeltje lastig vinden, is dat je bij het verwijderen van opnamen altijd de vraag krijgt voorgeschoteld of je één foto, een selectie of alles wilt weggooien. Snel even de laatste opname weghalen zit er zo natuurlijk niet in. Wil je niet alle maar wel meerdere foto’s weggooien, kies dan liefst voor de optie om een selectie op te geven, ook als de opnamen niet opeenvolgend zijn. Dit werkt namelijk veel sneller dan dat je per foto op de verwijderknop drukt en per keer je keuze (wat wil je doen?) moet bevestigen.

Met de beeldkwaliteit van de GF5 zit het wel snor. Onder neutrale omstandigheden bij daglicht, produceert de camera kleurrijke en scherpe beelden. Hieronder kun je een aantal voorbeeldfoto’s zien die we met de Panasonic Lumix GF5 gemaakt hebben. Daaroonder staan enkele scores van de standaardtests die we altijd uitvoeren (vervorming, scherpte, ca). Hoe de camera het doet onder slechte lichtomstandigheden lees je op de volgende pagina.

Panasonic Lumix GF5 testPanasonic Lumix GF5 test

Panasonic Lumix GF5 test

Hieronder zie je de resultaten van Imatest van de Panasonic Lumix GF5 ten opzichte van de G5, GX1, Sony NEX-5R en Olympus E-P3.

{GRAPH|9140|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|9110|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|9103|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

Lensvervorming

{GRAPH|9134|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|9137|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|9131|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

De GF5 gaat niet verder dan ISO 6400. Dat is in vergelijking met andere Panasonic Lumix G-camera’s wat karig (de GX1 en G5 gaan bijvoorbeeld tot en met ISO 12.800). Aan de andere kant is dit natuurlijk wel de instapper van Panasonics systeemcamera’s. En laten we eerlijk wezen, de hoogste ISO-stand is op de meeste camera’s niet goed te gebruiken. Op basis van de testresultaten kunnen we ook stellen dat ISO 12.800 weinig had toegevoegd, want de ruis is op ISO 6400 al aan de hoge kant.

Panasonic GF5 op ISO 800, 1600, 3200 en 6400

Panasonic GF5 op ISO 800, 1600, 3200 en 6400

De Panasonic Lumix GF5 presteert prima op ISO 800. Zoals je in het grijsvlak (en de testfoto) kunt zien, is de ruis dan zeer beperkt zichtbaar en stoort niet. Op ISO 1600 verandert dat. Vanaf dat punt gaat ruis zich dan wel manifesteren is het het zichtbaar is egale donkere delen. Maar ondanks dat zien foto’s op ISO 1600 er nog wel bruikbaar uit. Op ISO 3200 en 6400 gaat ruis serieus storen.

In vergelijking met andere recente camera’s scoort de GF5 het laagst. De beeldkwaliteit is er ten opzichte van de GF3 wel op vooruitgegaan, maar in vergelijking met andere systeemcamera’s (waaronder die van Panasonic zelf) eindigt de GF5 aan de onderkant.

{GRAPH|9193|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|9194|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|8838|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|8839|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{GRAPH|8840|127032-blue,158436-blue,156069-red,144170-blue,154591-blue,160997-blue}

{LINEGRAPH|9193,9194,8838,8839,8840|154591-green,156069-red, 160997-blue,144170-yellow}

De Panasonic GF5 is de meest compacte systeemcamera van dit moment, die verrassend vol blijkt te zitten met functionaliteiten. Het is geen toestel waar je snel op bent uitgekeken en geschikt voor zowel beginnende als ervaren plaatjesmakers. Zo kan alles aan de automaat overgelaten worden, kan de camera volledig handmatig bediend worden en zijn alle gradaties daar tussenin mogelijk. Fotograferen kan naar keuze in raw en/of jpg. Fysieke uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet. Er kan uiteraard een andere lens op, maar geen flitser, digitale zoeker, of wat dan ook. Daar heeft Panasonic weer andere cameramodellen voor in de aanbieding. Of de Power Zoom 14-42 ook iets voor jou is zal een kwestie van smaak en budget zijn (de meerprijs is crica € 150 extra). Gelukkig is er inmiddels een ruime keuze aan lenzen van onder andere Panasonic en Olympus, dus er is voor ieder wat wils. Vergeleken met de GF3 is de GF5 op een klein aantal punten verbeterd. De beeldkwaliteit heeft een sprongetje vooruit gemaakt, al loopt de GF5 wel achter op andere systeemcamera’s (op hoge ISO’s). Het zijn goede verbeteringen, maar vast ook weer geen reden voor GF3-bezitters om overhaast een overstap te doen.

{AWARD-FV-SILVER}
Panasonic Lumix GF5

Pluspunten

 • Uitermate compact (zeker met 14-42 Power Zoom)
 • Uitgebreide functies
 • Erg snel scherpstellen
 • Nu wel stereogeluid (filmen)
 • Stevige en degelijke behuizing
 • Veel waar voor weinig geld

Minpunten

 • Foto’s tikje donker (oplossen met belichtingscompensatie)
 • Batterij/kaartklep onbereikbaar indien op statief
 • Geen camerastabilisatie camera (wel O.I.S. in aantal lenzen)
 • Geen externe flitser/zoeker/microfoon mogelijk
 • Standaard geleverd met relatief grote 14-42mm kitlens
 • Filmknopje kan beter

Kees Krick is freelance schrijver en fotograaf. Hij werkt voor diverse fotografie- en computerbladen en bedrijven. Verder is hij auteur van de boeken Licht en belichting en Kinderen in de fotografiereeks van Pearson Education.

Hieronder zie je een aantal testfoto’s die we met de Panasonic Lumix GF5 gemaakt hebben:

Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test  Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test Panasonic Lumix GF5 test

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *