Review: Magix Video Deluxe MX

Magix doet al jaren prima zaken als het aankomt op bewerkingsprogramma’s. Ze waren een van de eerste die je een eigen MP3 lieten maken en gaven een betaalbare optie om je video’s aan elkaar te plakken en een eigen smoel te geven. Inmiddels is er een aantal verschillende pakketten om je video’s te bewerken. Met Pro X concurreren ze bijvoorbeeld met Sony Vegas Pro en Adobe Premiere Pro. Maar Magix is juist groot geworden door zich te focussen op een bredere, minder hardcore markt. Blinken ze hier jaren na dato nog steeds in uit? Met die vraag in ons achterhoofd werpen we een blik op Video Deluxe MX 18, die met drie varianten tussen de zeventig en honderddertig euro in ieder geval geen aanslag op je portemonnee is.

Qua basale mogelijkheden zit het in ieder geval snor. Video Deluxe MX ondersteunt beetje elk gangbaar formaat en laat je die bestanden ook in hun oorspronkelijke staat bewerken. Ook wordt een relatief efficiënte manier gebruik gemaakt van je systeem. Tot voor kort draaide het voornamelijk om de processorkracht. Magix probeert echter in te spelen op de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van videokaarten. De zogenaamde Hybrid Video Engine verspreidt de last op zowel processor als videokaart, wat je ook daadwerkelijk merkt tijdens het bewerken.

Zelfs al is je computer een jaar of twee oud, dan kun je zonder haperingen wisselen tussen videoclipjes, knippen, plakken, extra bestanden inladen en met het geluid spelen. Ongeacht bitrate en resolutie, en zelfs wanneer je met stereoscopische 3D-beelden aan de slag gaat. Ook de preview stottert eigenlijk nooit; je kunt gerust tijdens het afspelen zelf nog aanpassingen aanbrengen. Het fijne is ook dat je in principe andere programma’s open kunt laten staan en het opstarten en afsluiten nog geen twee secondes duurt. Dit maakt het bewerken een stuk toegankelijker en neigt zelfs naar de (snelle) ervaring van Final Cut Pro X.

Het bewerken zelf werkt prima. Je krijgt de ruimte om de interface naar wens aan te passen en kunt zoals je mag verwachten met allerhande schuifbalkjes aan de slag om het contrast iets bij te stellen en het geluid kraakhelder te maken. Opvallender is de poging om in te spelen op het succes van Twixtor, waarmee je bizarre slowmotions kunt maken. Magix geeft je die optie in zekere zin ook; als je een bestand tweemaal vertraagt, creëert het programma kunstmatig de tussenliggende frames.

Zo zou een vloeiender beeld moeten ontstaan dat de slowmotions fijner maakt om naar te kijken. Het idee is sterk, alleen werkt het pas echt wanneer je met bestanden werkt die van zich uit al een hoge framerate hebben. ‘Even’ een filmpje van 30fps vertragen, zit er niet echt in. Het helpt weliswaar een beetje, maar je krijgt rare artefacten en interlines, wat een onrustig en onprettig beeld oplevert.

De beeldstabilisatie komt beter tot z’n recht en is ook daadwerkelijk van meerwaarde. Vooral wanneer je sportvideo’s maakt, van bijvoorbeeld skateboarders of motorcrossers, kun je je geluk niet op. De actie is vaak zo snel dat het zelfs met een extreme wide-angle of fisheye lastig is om vloeiende overgangen naar een ander perspectief te maken. In een mum van tijd analyseert Video Deluxe MX je bestand en schaaft er vervolgens wat aan, met uitstekende resultaten. En door de efficiënte mechaniek achter het programma krijg je nauwelijks te maken met enorme laadtijden of vastlopers.

De duurste variant, genaamd Premium, komt naast alle basisfunctionaliteiten nog met een aantal subprogramma’s. Dat zijn allereerst de Foto Manager en Foto Designer van Magix zelf. Aangezien je ook aardig kunt huishouden op het gebied van audio, levert Magix op die manier een behoorlijk compleet en veelzijdig pakket.

Echte videofanatici zullen echter eerder warmlopen voor de toevoeging van drie (externe) programma’s waarmee je de nodige effecten aan je video’s kunt toevoegen: Red Giant Magic Bullet Quick Looks, proDAD VitaScene 2 en NewBlue FX Light Blends. Laatstgenoemde richt zich, zoals de naam al suggereert, op belichting en is vooral interessant voor artistieke overgangen. Het mooie aan dit programma is dat de effecten niet heel geforceerd of gekunsteld overkomen en dat er een vrij ruime keus is.

De eerste twee geven een overdaad aan layers en effecten om je video’s met één muisklik op te leuken. Je gooit er bijvoorbeeld een The Matrix-tintje overheen, of kiest voor het uiterlijk van een stomfilm, geheel in zwart-wit en met die aandoenlijke ruis en beeldtrilling. Of je de effecten mooi vindt, is een kwestie van smaak, maar de keuze is in ieder geval ruim en je hebt de vrijheid om de intensiteit aan te passen. Jammer is wel dat dit een enorme aanslag is op de performance. Plots heeft het programma de grootste moeite om de preview goed weer te geven en is ook het simpelste knip-en-plakwerk eigenlijk te zwaar. De beste manier om hiermee om te gaan is door na alle standaard bewerkingen pas in een van deze effectenbibliotheken te duiken.

Magix Video Deluxe is een interessante en toegankelijke optie voor videobewerkers. De prijs ligt relatief laag, zonder dat je daarbij aan functionaliteit of performance inboet. Sterker nog, dit is een van de weinige programma’s waarbij je niet de meest uitgebouwde computer nodig hebt om HD-materiaal op een redelijke manier te bewerken. Voor het meest gangbare werk voldoet de goedkoopste variant overigens prima. De Premium-versie voegt naast Foto Manager en Foto Designer veel effecten en sjablonen toe, en is de meerprijs zeker het overwegen waard. Alleen is het zonde dat dit laatste zo’n impact heeft op de snelheid.

Pluspunten:

  • Snelheid
  • Compleet
  • Subprogramma’s 

Minpunten:

  • Slowmotions
  • Extra effecten vertragen werking


Geschreven door Sander Hölsgens. Sander is eindredacteur van Gamer.nl & Gamer Magazine, blogt op Streusel.nl en freelancet voor fotovideo.nu. Hij is te volgen via Twitter en Flickr.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *