Reisfotografie tips voor een goede voorbereiding

De zomervakantie staat weer voor de deur en misschien heb jij wel een leuke vakantie geboekt. Of je nu in eigen land blijft of naar het buitenland gaat, overal zijn wel mooie foto’s te maken. Reisfotografie is eigenlijk een hele bijzondere tak binnen de fotografie. Waarom? Omdat het enorm veelzijdig is en je met verschillende onderwerpen te maken krijgt. Tijdens de reis kun je mooie landschappen, karakteristieke mensen, dieren, bloemen en architectuur fotograferen. Door van te voren goed voorbereid te zijn weet je wat je allemaal kunt verwachten en voorkom je teleurstellingen. In dit artikel vind je diverse tips om aan te denken als je binnenkort op vakantie gaat. Deze tips zijn allemaal gericht op de voorbereiding waarmee je aan de slag kunt voordat je de reis gaat maken.

Zorg voor de juiste reisdocumenten

Deze tip is niet gerelateerd aan fotografie, maar wel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je op de bestemming aankomt. Zorg ervoor dat alle reisdocumenten in orde zijn. Is je paspoort nog geldig? Heb je een eventueel visum nodig en aangevraagd? Op de website van de ambassade of op visum.nl kun je meer informatie vinden over het visum.

visum

Wat voor soort reis ga je maken?

Als je op vakantie mooie foto’s wilt maken dan is het handig om eerst stil te staan bij de soort reis die je gaat maken. Ga je met het gezin op pad? Is het een groepsreis? Of wil jij echt kunnen focussen op fotografie en ga je mee met een georganiseerde fotoreis? Als je met een grote groep op vakantie gaat en jij bent de enige die fanatiek fotografeert, dan kan dit voor problemen zorgen. Om een goede foto te maken moet je de tijd nemen en vaak heb je dat niet als de rest van de groep op jou aan het wachten is. Natuurlijk kun je foto’s maken tijdens een groepsreis, maar als je snel moet handelen kan dit ten kosten gaan van de kwaliteit van de foto’s. Gelukkig zijn er ook groepsreizen gericht op fotografie. Vaak ga je dan op pad met een fotografie docent en andere mensen die ook bezeten zijn van fotografie. Dit zijn uiteraard de reizen waarbij de kans op schitterende foto’s het grootst is.

reisfotografie

Voorkom ergernis en sta vroeg op

De kans is groot dat je met het gezin of vrienden op vakantie gaat. Door een aantal keren voor zonsopkomst op te staan en alleen op pad te gaan kun jij toch schitterende foto’s maken van de omgeving met het perfecte licht, zonder dat jouw reisgenoten daar last van hebben. Tegen de tijd dat jij weer terug bent staat er misschien wel een lekker ontbijt voor je klaar.

Mooie fotografie locaties ontdekken op internet

Het internet is een enorm waardevolle bron van informatie voor fotografen. Je kunt zoeken tussen miljarden foto’s en de kans is groot dat er ook foto’s te vinden zijn van jouw vakantiebestemming. Door van te voren naar deze foto’s te kijken kun jij ontdekken waar de foto gemaakt is, met wat voor soort licht de foto gemaakt is, of het licht een mooi effect geeft in de foto en je kunt jezelf ook al afvragen of de foto mooier zal zijn met ander soort licht. Websites zoals YouPic, Flickr en 500px zijn een geweldige inspiratiebron.

500px-reisfotografie-inspiratie

Maak de foto’s op het juiste moment van de dag

Bij tip 3 gaf ik al aan dat je met zonsopkomst kunt gaan fotograferen. Dit is vaak één van de mooiste momenten van de dag met het mooiste licht. Natuurlijk hangt dit af van het onderwerp dat jij fotografeert. Als je een foto wilt hebben met harde contrasten in het licht dan kun je natuurlijk het beste midden op de dag een foto maken. Indien de zon flink schijnt kun je ook leuke dingen doen met schaduwen. Soms vormen schaduwen leuke patronen. Zelfs met regen kun je mooie foto’s maken en zou je naar spiegelingen/reflecties kunnen kijken. Zo heeft ieder weertype zijn voordelen.

Ervan uitgaande dat het mooi weer is en dat je kunt fotograferen met zonlicht is het van te voren handig om te weten waar het licht vandaan komt. Aan de hand van tip 4 heb je misschien al een aantal mooie fotografie locaties gevonden. Nu kun je met software zoals The Photographer’s Ephemeris precies zien waar en hoe laat de zon opkomt of ondergaat. Ontzettend handig natuurlijk als jij een mooie zonsopkomst of zonsondergang wilt fotograferen.

tpe-the-photographers-ephemeris

[alert style=”yellow”]Webinar over Reisfotografie
Maandag 14 juli geef ik van 19:00 tot 20:00 een live webinar over reisfotografie waarin nog meer tips naar voren komen. Een webinar is een online bijeenkomst waarbij je via internet een presentatie te zien krijgt. In deze presentatie krijg je heel veel tips over reisfotografie. Klik hier voor meer informatie over het webinar en meld je direct aan.

[/alert]

 

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *