RAW: Canon 5D Mark III vs Nikon D800

In onze reeks testen hebben we we gezien dat zowel de Canon EOS 5D Mark III als de Nikon D800 een flinke sprong hebben gemaakt wat betreft de ruis op hoge lichtgevoeligheden. Bij de 5D Mark III is de 2 stops winst ten opzichte zijn voorganger een enorme verbetering, vooral voor wie wel eens in situaties met slecht licht fotografeert (zoals concerten, binnenshuis, stad bij nacht). Bij de D800 is het vooral opvallend dat de ruis op hoge ISO’s slechts beperkt te leiden heeft onder het hoge aantal pixels. 

Hoe is dat wanneer er in het raw-formaat wordt gefotografeerd? Er is dan geen sprake van beeldbewerking door de camera, dus ook niet van enige ruisreducatie. Het pure sensorresultaat blijft dan over. Uiteraard hebben we dit ook getest, met name om te zien of er afwijkingen waren ten opzichte van de jpeg-resultaten. De uitkomst was zoals verwacht. Ook in raw is de 5D Mark III significant beter dan zijn voorganger (de 5D Mark II). En ook de D800 presteert navenant. In de onderstaande grafiek kun je het verschil zien.

Ruisreductie

Aan de flinke cijfermatige verschillen in de grafiek kun je zien dat er behoorlijk wat gebeurt in de camera. Dat is ook visueel zichtbaar in de onderstaande vergrotingen van een egaal grijsvlak. De raw-opnamen (rechts) zijn beduidend scherper dan de jpeg-foto’s, maar bevatten logischerwijs meer zichtbare ruis. Door middel van ruisreductie in de camera neemt de hoeveelheid ruis af, maar wordt het beeld ook flink verzacht (oftewel minder scherp). Wie vooral met raw-bestanden werkt, in bijvoorbeeld Lightroom, AfterShot of Camera Raw moet dus handmatig ruisreductie toepassen.

5D Mark III jpeg (links) en raw (rechts)

D800 jpeg (links) en raw (rechts)

De raw vs jpeg-vergelijking is ook opgenomen in ons testdossier.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *