Preview Sony NEX-7 systeemcamera

De geruchten waren er al maanden, maar nu is het moment dan eindelijk aangebroken: Sony heeft sinds vandaag de NEX-7 aangekondigd, samen met de NEX-5N en de Alpha 65 en 77. Deze camera is in beginsel gebaseerd op dezelfde bouwstenen als de nieuwe Alpha 65 en 77, maar dan in de vorm van een systeemcamera zonder spiegel. In tegenstelling tot de meeste andere NEX-camera’s is de NEX-7 uitgerust met een ingebouwde filtser én een elektronische zoeker (1024×768 pixels; XGA)

Een samenvatting van de belangrijkste specificaties:

 • 24,3 megapixel APS-C CMOS sensor
 • ISO 100-16.000
 • Zeer snel autofocussysteem met slechts 0,02 seconde sluitervertraging
 • Trinavi-control (twee wieltjes bovenop de camera)
 • Object tracking
 • Ingebouwde XGA OLED elektronische zoeker
 • Ingebouwde flitser
 • Full HD video met 50p/25p (AVCHD Progressive 2.0) met autofocus
 • In videomodus volledige ondersteuning voor P/A/S/M en handmatige focus
 • Verbeterde audio-opname (ten opzichte van andere NEX-camera’s)
 • 10 foto’s per seconde (in Speed-modus)

Naast de XGA OLED-zoeker (door Sony Tru-Finder beoemd) kun je ook het lcd-scherm gebruiken om je compositie te bepalen. Deze kan 90 graden omhoog of 45 graden omlaag gekanteld worden, zodat je ook vanuit moeilijke posities eenvoudig kunt blijven fotograferen. Sony vestigt niet alleen een record met de sensor met maar liefst 24 megapixels (en ISO 16.000-stand) en de elektronische XGA OLED zoeker, maar ook met de tien foto’s per seconde die de camera op volle resolutie kan produceren. Een ongekend record, zeker voor een systeemcamera (overigens is de nieuwe NEX-5N op dit vlak even snel). Verder beschikt de NEX-7 over een flitsschoen, waarmee het de eerste E-mount camera is die dat heeft. De flitsschoen is compatibel met de flitsers en accessoires voor het A-mount systeem (van Sony’s Alpha’s).

Mount-adapter

Als accessoire levert Sony ook een ander unicum: een adapter waarmee je A-mount lenzen van de Alpha op je NEX-camera kunt monteren, mèt ingebouwde translucent spiegel. Daarmee maak je van je NEX dus een volwaardige spiegelreflex, inclusief fasedetectie (naast het meer gangbare contrastdetectie). Dat betekent dat de NEX-7 ook in burst (10 bps) kan blijven focussen. De LA-EA2 mount adapter is geschikt voor foto’s en video’s in combinatie met A-mount objectieven. De adviesprijs is 380 euro (en dat is helaas behoorlijk pittig). Het zou leuk zijn als Sony (of een andere fabrikant) een dergelijke adapter maakt die geschikt is voor Canon en Nikon objectieven, maar dat zal wel niet gebeuren.

Zoals je kunt zien is de NEX-7 ondanks zijn specificaties nog steeds uitermate plat. Sony heeft voor dezelfde bouw gekozen als de NEX-3 en -5, met als grote verschil dat de NEX-7 wel over een ingebouwde EVF (links) en flister (midden) beschikt. Ook de draaiwielen aan de rechterkant en de flitsvoet zijn een extra ten opzichte van zijn kleinere broertjes.

Aan de achterzijde zie je linksbovenin de EVF zitten. Ook een dedicated videoknop ontbreekt niet. Verder valt het kantelbare scherm op. Ook de NEX-3 en -5 zijn uitgerust met een dergelijk scherm, met als verschil dat je het scherm van de NEX-7 ook naar onderen kunt kantelen.

Net als met de Alpha camera’s, gooit Sony hoge ogen met de introductie van de NEX-7. De specificaties zitten op een professioneel niveau, wat zeker voor een systeemcamera uniek is. Op het gebied van specificaties is er geen enkele concurrent die bij dit product in de buurt komt. 

In de praktijk

Er zijn momenteel maar een beperkt aantal samples van de NEX-7 (die later op de markt komt dan de andere aangekondigde camera’s). We hebben de NEX-7 wel kunnen testen, maar alleen in een binnenomgeving. De twee bedieningswileltjes vallen het meest op. De gedachte is dat de functie van deze wieltjes zich continu aanpast aan de modus waarin de camera zich bevindt. Zo kun je de ene keer het diafragma wijzigen en een andere keer de witbalans, met dezelfde knop. Dat vergt wel enige gewenning, maar na enige oefening kun je wel heel snel de meest gebruikte instellingen wijzigen via deze twee knoppen (en het draaiwieltje aan de achterzijde). De knoppen zijn bovendien programmeerbaar. Maar vreemdgenoeg is het niet mogelijk dat één van beide knoppen zich gedraagt als een programmawieltje, waarmee je snel van de P-stand naar de M-stand (of de panoramamodus) kunt wisselen. Dat moet helaas nog steeds via het menu.

De beeldkwaliteit van de NEX-7 hebben we niet kunnen testen, maar aangezien de 24 megapixel-sensor volledig identiek is aan die van de a65 en a77 kun je hierover meer lezen in onze review van deze camera’s (inclusief voorbeeldfoto’s op hoge ISO’s). Het verschil is wel dat de NEX-7 geen last heeft van de halfdoorlatende spiegel, waardoor er 30% licht verloren gaat. In theorie zou de NEX-7 dus beter kunnen presteren dan de a77/a65.

Verder is het opvallend dat de NEX-7 niet over een on-board gps beschikt, in tegenstelling tot de betaalbare a55 en de a65 en a77. Sony kon niet echt een reden geven voor dit gemis, behalve dan dat geen enkele NEX-camera over deze functionaliteit beschikt. Toch zou je iets dergelijks wel verwachten op een hagelnieuwe camera die (zonder lens) 1200 euro moet kosten. Het is ons ook nog niet duidelijk waarom de kitlens 150 moet kosten, in tegenstelling tot 100 euro van die van de NEX-5. Het voornaamste verschil is dat de lens zwart is, maar dat lijkt ons geen 50 euro waard.

Verder viel het ons op dat de XGA OLED EVF minder groot is dat die van de a65 en a77. Het aantal pixels is identiek, maar de zoeker zelf is kleiner. Kortom, we vinden de prijs wat hoog in vergelijking met de NEX-5 (die ook nog eens over een aanraakgevoelig scherm beschikt). Desondanks is de NEX-7 wel een verrijking binnen het huidige systeemcamera’s.

Beschikbaarheid

De NEX-7 komt beschikbaar vanaf november 2011 en heeft een adviesprijs van 1200 euro. Inclusief (zwarte) kitlens wordt dat 1350. 

Hieronder zie je een aantal extra afbeeldingen van de NEX-7


Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *