Preview: Pentax K-3

Nadat vorige week al foto’s en enkele specificaties waren uitgelekt, is hij nu dan officieel: de Pentax K-3. Zoals eerder beschreven wordt de camera uitgerust met een 24 megapixel-sensor met een ISO bereik van 100 tot 51.200. Wat bijzonder is, is dat er standaard geen anti-alias filter voor de sensor zit. Terwijl fabrikanten als Nikon en Sony experimenteren met modellen met en zonder zo’n filter, laat Pentax dit filter gewoon weg. Zonder een dergelijk filter zijn de resultaten een stuk scherper, maar er is ook meer kans op negatieve effecten, zoals moiré. In plaats van een hardwarematig filter komt Pentax met een mechanische implementatie die aan- en uitgeschakeld kan worden. Door de sensor te laten trillen met 500 bewegingen per seconde wordt een low-pass filter gesimuleerd.
337056-top

 

Twee SD-sloten, usb 3.0

Wat verder opvalt is dat Pentax de camera uitgerust heeft met usb 3.0 – wie het geheugenkaartje laat zitten en de camera rechtstreeks aan de computer koppelt kan daardoor rekenen op snelheidswinst. Ook is de K-3 nu uitgerust met twee SD-sloten, waarmee ofwel een kopie of twee verschillende bestandsformaten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. We zien dit ook bij andere high-end camera’s, maar niet vaak in deze prijsklasse.

337054-rear

Pentax aan de voorkant, Ricoh aan de achterkant 

Autofocus en burst

Wat betreft snelheid zijn er meer vorderingen dan vorige week op basis van geruchten is verwacht. Zo wisten we al dat de Pentax K-3 8,3 foto’s per seconde kan schieten, wat vrij snel is voor een camera in deze klasse, ook is er een nieuwe autofocusmodule: de SAFOX11. Deze beschikt over 27 autofocuspunten, waarvan maar liefst 25 kruislingsgevoelig zijn. De camera zou kunnen blijven scherpstellen tot -3 EV, oftewel ook in vrij donkere omstandigheden, wat een knappe prestatie is.

Overige specs

Net als zijn voorgangers valt de camera verder op met zijn weerbestendigheid (92 afdichtingen), grote zoeker en gestabiliseerde sensor. Je kunt fotograferen un jpeg, raw en PAF (Pentax’ eigen formaat). Hij kan filmen in FullHD met 50/60p en heeft niet alleen een microfooningang, maar ook een koptelefoonuitgang.

337055-silver-edition

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was er nog geen concrete informatie over de beschikbaarheid en prijs. Vorige week werd gerept over een adviesprijs van $ 1300.

Deel dit

5 antwoorden op “Preview: Pentax K-3”

  1. Het anti-aliiassingfilter is niet softwarematig maar mechanisch. Door een trilling van 500 bewegingen per seconde op pixelniveau wordt een low-pass filter gesimuleerd. Wanneer het niet nodig is, kun je het gewoon uitlaten. De Camera heeft overigens geen Sony sensor maar de Toshiba die ook in de nikon D5200 en D7100 zit. Op imaging Resource wordt een en ander helder uitgelegd (vind ik) http://www.imaging-resource.com/PRODS/pentax-k3/pentax-k3A.HTM

  2. Mooie camera. Spiegelreflexcamera’s bouwen kunnen ze daar wel. Hopelijk zien we snel een spiegelloze lijn met dezelfde kwaliteiten, want met alleen DSLR’s en de Q-serie denk ik niet dat Pentax zal overleven.

  3. Waarschijnlijk 1 van de beste Spiegelreflexcamera’s met een crop sensor.
    Pentax maakt hele goede camera’s voor het geld
    Echter is het eco systeem van Pentax niet meer wat het geweest is.
    Tamron en Tokina maken geen nieuwe lenzen meer voor Pentax en ook Pentax zelf heeft maar een beperkt aanbod in vergelijking met Canon of Nikon.

  4. Inmiddels is bekend dat er toch een sony 24mp sensor in zit. Of dit een volledig nieuwe (hij mist in ieder geval wel een low-pass filter) sensor is of een geupdate variant van de sensor in de A77/65 NEX-7, is nog niet duidelijk. Het wachten is op tests met een productiemodel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *