Preview: Panasonics Lumix G X Vario lenzen

Waar de traditionele cameramerken Canon en Nikon vooralsnog spiegelloze systeemcamera’s links laten liggen, zetten de klassieke consumentenelektronicabedrijven er juist hoog op in. Tijdens de IFA beurs in Berlijn vorige week liet Samsung de nieuwe NX200-camera zien en toonde Sony de vlak ervoor geïntroduceerde NEX-5N en NEX-7 camera’s. Panasonic, dat samen met Olympus aan de wieg stond van dit relatief nieuwe type camera, had geen nieuwe camera’s (de G3 en GF3 zijn wel pas zeer kort op de markt), maar concentreerde zich op wat voor velen het zwakke punt is van deze categorie camera’s: de lenzen. Het introduceerde de Lumix G X Vario PZ 14-42mm en de Lumix G X Vario PZ 45-175mm lenzen, die gekenmerkt worden door twee unieke eigenschappen.

Lenzen zijn om twee redenen een zaak waar fotografieliefhebbers bij systeemcamera’s de wenkbrauwen over fronsen: in de eerste plaats is het aanbod per lensvatting (micro four-thirds voor Panasonic en Olympus, NX voor Samsung, E-mount voor Sony) nog vrij beperkt. Bij de twee oudgedienden Canon en Nikon is het assortiment heel wat groter. Sony vertelde tijdens IFA dat het de specificaties van de E-mount ook voor derden (zoals Sigma, Samyang, Tokina, etc.) had opengesteld én introduceerde een adapter om A-mount lenzen op E-mount camera’s te plaatsen, waarmee bezitters van NEX-modellen potentieel een veel groter aantal lenzen kunnen benutten. Dit doet echter weinig aan het tweede probleem van de compacte systeemcamera’s: de lenzen zijn in verhouding vaak erg groot en zwaar. Panasonic speelt hier nu op in door twee lenzen te introduceren die écht op maat gemaakt zijn voor kleine en lichte systeemcamera’s: de hierboven al aangehaalde nieuwe ‘X-lenzen’.


3x optische zoom mét motor! (ga met muis op het plaatje staan om te zoomen)

Die focus op afmetingen en gewicht maakt de lenzen die Panasonic introduceerde extra interessant: het merk heeft de nieuwe objectieven van de grond af opnieuw gebouwd en erg gelet op de afmetingen. Het resultaat mag er zijn: de nieuwe 14-42mm (35mm equiv.: 24-82mm) lens is ingeklapt amper groter dan een 20mm pancake lens, maar heeft dus wel een optisch zoombereik van een factor drie. Bovendien bedraagt het gewicht slechts 95g. De nieuwe 45-175mm (35mm equiv.: 90-350mm) lens is uiteraard wat groter uitgevallen, maar met een gewicht van 210 gram is ook deze lens bepaald geen zwaargewicht.


De nieuwe 14-42mm ‘X lens’ van Panasonic is bijna net zo dun als de F/1.7 20mm pancake lens van het merk.

De tweede bijzondere eigenschap van beide nieuwe lenzen is een ingebouwde motorzoom. Normaal gesproken beschikken objectieven daar niet over, maar Panasonic heeft duidelijk gedacht aan het relatief grote aantal gebruikers van haar camera’s dat deze inzet als video- in plaats van fotocamera. Met name de GH2 heeft een reputatie hoog te houden als draagbaar en betaalbaar alternatief voor veel duurdere videocamera’s met een groot formaat sensor en de bijbehorende voordelen, zoals de mogelijkheid met een zeer kleine scherptediepte te filmen. Dankzij de gemotoriseerde zoom kan je zeer gecontroleerd en zonder camera of objectief te bewegen in- en uitzoomen.

Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175 Black
De nieuwe 45-175mm zoom ‘X-lens’ is een paar maatjes groter, maar nog altijd érg compact voor de specificaties.

Panasonic creëert met de twee nieuwe lenzen een nieuwe categorie in het eigen assortiment: naast de Lumix G zoomlenzen en de Leica lenzen met vaste brandpuntafstand zijn er nu de X-lenzen. Naar eigen zeggen zijn deze kwalitatief gelijk aan de Leica lenzen, maar dan dus voorzien van motorzoom.

De eerste nieuwe lens van Panasonic heet dus Lumix G X Vario PZ 14-42. Het typenummer is H-PS14042. Panasonic had al een 14-42mm lens, als een van de kitlens opties bij diverse G-serie camera’s. Dit nieuwe model is echter naar eigen zeggen 58% kleiner en 48% lichter. Het maximale diafragma is F/3.5 uitgezoomd en F/5.6 ingezoomd, zeer vergelijkbaar dus met de norm voor dit type lens en identiek aan het bestaande 14-42mm objectief. Een voordeel van de nieuwe lens is de kleine diameter, 37mm – ook goede filters zullen dus relatief goedkoop zijn.

Panasonics oude en nieuwe 14-42mm lens

De lens is voorzien van Power O.I.S. (Optical Image Stabilization). Kenners van Panasonic-jargon zal opvallen dat dit een nieuwe variant is en dat klopt, volgens Panasonic is de nieuwe stabilisatie significant effectiever, met name op het vlak van compensatie van langzame bewegingen, zoals veroorzaakt door ademhaling. Power O.I.S. werkt samen met het oudere Mega O.I.S.-systeem. Stabiel filmen uit de hand moet zeer goed mogelijk zijn, wat de dslr-filmliefhebber zal aanspreken. Daarnaast moet de nieuwe stabilisatie het mogelijk maken om met langere sluitertijden toch nog scherpe foto’s te maken, bijvoorbeeld in omstandigheden met weinig licht. Hoe effectief het systeem in de praktijk is, zal een echte test moeten uitwijzen, maar op IFA kregen we de gelegenheid even de lenzen uit te proberen en de stabiliteit van het beeld was indrukwekkend.

De Lumix G X Vario PZ 14-42mm is opgebouwd uit 9 elementen in 8 groepen, wat bijna niet voor te stellen is, als je de lens in handen hebt. Vier van de elementen zijn asferisch en er zijn twee ED-lenzen in heb objectief verwerkt. Een speciaal ‘Inner Focus’ systeem stuurt de afzonderlijke lenselementgroepen aan. De lens is voorzien van een speciaal ontwikkelde ‘nano coating’, die reflecties moet voorkomen in het hele zichtbare deel van het lichtspectrum (380-780nm).

De andere nieuwkomer van Panasonic op lenzengebied is de Lumix G X Vario PZ 45-175mm. In 35mm termen komt dat neer op 90-350mm. Ook deze lens is zeer compact: ongeveer 9 centimeter lang wanneer niet in gebruik. Het gewicht bedraagt zoals gezegd slechts 210 gram. Het maximale diafragma is F/4.0 uitgezoomd en F/5.6 maximaal ingezoomd, wat indrukwekkende waardes zijn voor een zoomlens met kleine diameter. De diameter is iets groter dan van de kleinere broer, maar met 46mm nog altijd bescheiden – en goed voor betaalbare filters. Ook deze lens komt naast een oudere zoomlens in het assortiment. Onderstaande afbeeldingen toont de voordelen van de nieuwkomer, zoals de uitdrukking zegt, beter dan 1000 woorden:

Ook de 45-175mm lens, type-aanduiding H-PS45175, is voorzien van Power O.I.S. (en Mega O.I.S.), evenals een ingebouwde motor zoom en de Inner Focus aansturing van de lenselementen. Bij de korte hands-on in Berlijn was de eerste indruk in ieder geval positief, zelfs maximaal ingezoomd en in verre van optimale lichtomstandigheden bleef het beeld zeer stabiel en konden we scherpe foto’s maken. Wederom zal een echte test moeten uitwijzen hoe effectief Power O.I.S. in de praktijk is.

De Lumix G X Vario PZ 45-175mm is opgebouwd uit 14 elementen in 10 groepen, met twee asferische en twee ED-elementen. De kortste focusafstand is 90 centimeter. Panasonic benadrukt dat ook volledig uitgezoom de optische eigenschappen uitstekend moeten zijn, zonder afname van scherpte aan de randen of geometrische vervorming – dat is bijzonder, want doorgaans blinken zoomlenzen niet uit in dit opzicht. Hiermee zou deze lens bij 90mm (35mm equivalent) ook erg geschikt zijn voor portret- en zelfs landschapsfotografie.

Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175 Black

Hieronder zie je de belangrijkste specificaties van de Panasonic Lumix G X Vario 14-42mm en de Lumix G X Vario 45-175mm:

Algemeen
 
Merk Panasonic Panasonic
Productnaam Lumix G X Vario PZ 14-42 Black Lumix G X Vario PZ 45-175 Black
Productcode H-PS14042K H-PS45175K
Details Productinfo Productinfo
Specificaties
Brandpuntsafstand (min.) 14 mm 45 mm
Brandpuntsafstand (max.) 42 mm 175 mm
Maximaal diafragma (uitgezoomd) f/3.5 f/4.0
Maximaal diafragma (ingezoomd) f/5.6 f/5.6
Minimum diafragma (uitgezoomd) f/22 f/22
Minimum diafragma (ingezoomd) f/22 f/22
Diameter 61 mm 62 mm
Lengte 27 mm 90 mm
Filtermaat 37 mm 46 mm
Gewicht 95 g 210 g
Beeldstabilisator
Beeldstabilisator type Optical stabilizer Optical stabilizer
Lensbevestiging Micro Four Thirds Micro Four Thirds
Vergroting 3 x 10 x
Korste scherpstelafstand 0.2 m 0.9 m
Lenselementen 9 14
Lensgroepen 8 10
Aantal diafragmalamellen 7 7

Zoals gezegd hadden we in Berlijn enige tijd de gelegenheid om de nieuwe lenzen uit te proberen. Met name de 14-42mm Lumix G Vario PZ kon ons erg bekoren. In combinatie met de G3 of beter nog, de GF3 resulteert deze lens in een écht compacte camera, die toch de belangrijkste eigenschappen van een SLR bezit. De motorzoom werkt erg soepel en reageert snel.

De Lumix G X Vario PZ 14-42mm zal in combinatie met de GF3 verkocht worden als de GF3X kit vanaf oktober, met een adviesprijs van 749 euro. Deze lens zal apart verkocht worden voor 399 euro, dus de kit met de GF3 is aantrekkelijk geprijsd voor wie deze camera al overwoog. De Lumix G X Vario PZ 45-175mm krijgt een consumentenadviesprijs van 449 euro.

Naar onze mening zijn beide lenzen fraaie toevoegingen aan het assortiment voor micro-4/3 en we zijn benieuwd naar de resultaten in de praktijk. Eén domper voor bezitters van oudere G-serie camera’s moet niet onvermeld blijven: helaas zijn de nieuwe X-lenzen van Panasonic alleen geschikt voor de G3, GF3 en GF2, na een firmware upgrade. Of en met welke micro-4/3 camera’s van Olympus deze lenzen kunnen samenwerken, is op dit moment nog niet bekend.

Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42 BlackPanasonic Lumix G X Vario PZ 45-175 Black

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *