Preview: Panasonic Lumix GX1

Vandaag heeft Panasonic de Lumix GX1 systeemcamera officieel aangekondigd. De GX1 is een model dat gepositioneerd wordt tussen de GF-serie, die met de laatste incarnatie GF3 wat betreft bediening en mogelijkheden erg versimpeld is, en de G3 (review) met ingebouwde zoeker en uitklapbaar lcd-scherm. Technyx kon de nieuwe camera al even aan de tand voelen en doet verslag.

Compact maar krachtig

De GF-serie begon met de GF1 als compacter alternatief op de G-serie – als het ware een Panasonic-versie van de Olympus PEN. Diens opvolgers, de GF2 en GF3, verloren echter steeds meer (gevorderde) functionaliteit en werden lager gepositioneerd. Daarmee ontstond er een gat tussen de zeer compacte GF3 en de zeer complete G3. Dat gat is vanaf nu opgevuld door de GX-serie. De GX1 is in feite een G3 in een compacter jasje, maar dan met enkele verbeteringen. De camera heeft de 16 megapixel Live MOS sensor overgenomen van de G3. Zoals uit onze eerdere test bleek, presteert deze sensor goed – zeker voor een MFT-sensor (die 40% kleiner is dan een meer gebruikelijke APS-C sensor). De sensor ondersteunt een lichtgevoeligheid van maximaal ISO 12.800. 

Verbeteringen

Panasonic heeft het autofocussysteem van haar Lumix G-cameralijn verder verbeterd. Het Precision Contrast AF-systeem van de GX1 haalt volgens teststandaarden van Panasonic een scherpsteltijd van ongeveer 0,09 seconden. Ook is hij een fractie sneller dan de G3 met 4,2 beelden per seconde (in plaats van 4,0). Dit is mede te danken aan een verbeterde Venus beeldprocessor. De GX1 bevat ook een ingebouwde pop-up flitser. Deze kan omhoog gekanteld worden zodat je via het plafond kunt flitsen.

Tijdens het videofilmen (1080p Full HD 25 bps MPEG4) kan de autofocus een onderwerp volgen (AF tracking) en blijft de camera continu scherpstellen. Verder is de GX1 niet alleen compatibel met SDXC, maar nu ook met UHS-I (wat hogere schrijfsnelheden mogelijk maakt). In tegenstelling tot de GF-serie is er bij de GX1 niet beknibbeld op de grip en het aantal knoppen. Ook bevat de GX1 een accessoirepoort bij de flitsschoen, waarop een optionele EVF kan worden gemonteerd. Deze DMW-LVF2 bevat 1,4 miljoen dots, een gezichtsveld van 100% en een vergroting van ongeveer 1,4x.

Kitlens

Wij kregen de GX1 in handen met de nieuwe 14-42 X kitlens. Dit is echter niet de standaardlens die met de GX1 geleverd gaat worden, maar een optionele kit. Standaard wordt de GX1 met de standaard 14-42 kitlens geleverd, die minder compact is en geen elektronische zoom biedt. Naast de genoemde twee kits komt de GX1 ook als ‘body only’ beschikbaar en in combinatie met twee lenzen, de standaard 14-42 en de 42-200mm zoomlens.

We hebben een tijdje met de GX1 kunnen spelen. In combinatie met de recent aangekondigde 14-42 X lens (met elektronische ‘power’ zoom) is de combinatie van camera en lens uitermate compact. Compacter dan Olympus’ PEN-serie en zelfs compacter dan de Nikon 1-serie. De body van de camera is van metaal in plaats van plastic en voelt zeer degelijk aan. Wanneer de camera aan wordt gezet, schuift de elektronische lens automatisch uit, wat weer een handeling scheelt. Wel is de combinatie dan een stukje minder compact, net zoals bij concurrenten die eenzelfde inschuifsysteem gebruiken (waarbij de lenselementen bovenop elkaar komen te zitten). Aan de bovenzijde van de camera zit een uitgebreide programmaknop met de PASM-standen, maar ook twee programmeerbare C-standen (handig voor in de studio). De videoknop zit bovenaan de body. Dat is, naast de ontspanknop, geen onlogische positie, maar onder het bereik van de duim was wellicht nog handiger geweest. 

Elektronische zoeker

Het is een plus dat Panasonic ook met een optionele zoeker voor deze camera komt. Je hebt dan als consument de keus of je de camera zo compact mogelijk houdt of liever met een zoeker werkt (eventueel afhankelijk van wat je fotografeert). De EVF is kantelbaar zodat je ook vanuit lastige posities kunt fotograferen. De kwaliteit is identiek aan de zoeker van de G3 (en die is zeker niet slecht). Wel is de EVF nogal een joekel op de compacte GX1. Wanneer je van plan bent veel gebruik te maken van de EVF is de G3 een betere keus. Ook verlies je de mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken. De prijs (circa € 250) is netjes in vergelijking met de meeste concurrenten, maar toch een flinke meerprijs en opzichte van het aankoopbedrag van de camera. Deze nieuwe LVF2 EVF is niet geschikt voor de GF-serie. 

Lcd-scherm

De GX1 heeft een resistief aanraakgevoelig scherm dat in de praktijk vrij vlot reageert. Het is ook mogelijk om een foto te maken via het scherm, door op het onderwerp te klikken, in plaats van via de ontspanknop. Het lcd-scherm van de camera is niet verbeterd en bevat nog steeds 460k pixels. Dat is onderhand wat karig ten opzichte van de concurrentie die hogere resoluties biedt. 

Panasonic introduceert DMC-GX1 in nieuwe LUMIX GX-serie

Panasonic introduceert de DMC-GX1, een nieuwe systeemcamera met verwisselbare lens. De DMC-GX1 is de eerste camera in de nieuwe topklasse reeks van de LUMIX G Micro System-serie: GX. De camera biedt een topkwaliteit beeld, verbluffende prestaties, is opvallend snel en is een van de meest compacte camera’s in de hele LUMIX G-serie.

Het LUMIX G Micro System creëert hoogwaardige foto’s met levensechte details dankzij een uitstekende resolutie en beeld- en kleurweergave. De 16,0-megapixel Live MOS-sensor en Venus Engine worden ten volle benut. Hierdoor zijn opnames die gemaakt zijn bij weinig omgevingslicht en een maximale ISO-gevoeligheid van 12800, verbluffend helder en hebben een zeer scherpe resolutie.

Het Precision Contrast AF-systeem van het LUMIX G Micro System is nog sneller geworden met een Light Speed AF van ongeveer 0,09 seconden.* Daarnaast is het maken van serieopnames ook verbeterd tot 4,2 fps bij een maximale resolutie van 16,0 megapixels.

De DMC-GX1 maakt opnames in 1920 x 1080 full HD-video met stereogeluid in AVCHD-formaat wat een betere kwaliteit levert qua compressie-efficiëntie en -vriendelijkheid bij het afspelen op AV-apparatuur. Bij het maken van video-opnames beschikt de gebruiker over een geavanceerd AF-systeem, waaronder het praktische Full-time AF en Tracking AF, zodat iedere fotograaf met het grootste gemak hoogwaardige video-opnames kan maken.

Aangezien dit een camera is in de nieuwe topklasse reeks van de LUMIX G Micro System serie is er bij het uiterlijk niet beknibbeld op de grip, knoppen of coating – op elk detail is gelet. Op de accessoireschoen aan de bovenzijde van de camera kan de optionele kantelbare Live View Finder (DMW-LVF2) met een vergroting van ongeveer 1,4x (ongeveer 0,7x**), vergelijkbaar met 1.440.000 beeldpunten, en een gezichtsveld van 100% worden bevestigd. De camera is nu compatibel met de UHS-I standaard voor SDXC/SDHC-geheugenkaarten waardoor nog betere prestaties worden geleverd.

* De scherpsteltijd is gemeten met de LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm/F3.5-5.6 ASPH. /POWER O.I.S. (H-PS14042) waarbij de lens werd bewogen van “2 m” naar “oneindig”. De zoompositie bevond zich in de groothoekstand. Panasonic meetmethode.
** Vergelijkbaar met een 35mm-camera.

De onderstaande tekst is afkomstig van Panasonic:

1. Superieure beeldkwaliteit voor een systeemcamera met verwisselbare lens

Het LUMIX G Micro System realiseert kwalitatief hoogwaardige foto’s met levensechte details d.m.v. een uitstekende resolutie en beeld- en kleurweergave.

De 16,0-megapixel Live MOS-sensor is in grote mate verantwoordelijk voor de kwalitatief hoogwaardige beeldweergave. Het speciale circuit leest signalen uit met minimale ruis, waardoor de hoeveelheid ruis wordt verminderd met meer dan 66%. De maximale ISO-waarde van de DMC-GX1 is 12800. Bij opnames met een hoge ISO-waarde verbetert de S/R-verhouding met ongeveer 200% in vergelijking met de gebruikelijke 12,1-megapixel sensor. De prestatie van de sensor verbetert met 6db bij ISO 3200 en maximaal 9db bij ISO 6400, wat zorgt voor een fantastisch zuiver beeld zonder ruis.

Naast de snelle signaalverwerking door middel van de drie CPU’s, levert de Venus Engine beeldprocessor nog betere prestaties doordat gebruik wordt gemaakt van een technologie die de ruis vermindert wat zorgt voor een nog hogere beeldkwaliteit. Doordat kleurruis nauwkeurig van luminantieruis wordt gescheiden aan de hand van de optimale ruisreductie voor beide types, kan men heldere beelden vastleggen, zelfs bij opnames met hoge ISO-waarden. Door het verhinderen van de kleurvermenging die veelal aan de randen optrad, wordt alle kleurruis, niet alleen in de overgangen maar ook aan de randen, effectief bestreden. De beeldprocessor biedt tevens een selectieve ruisreductie voor de omtrekken zodat er een natuurlijker evenwicht ontstaat in de curve zonder dat dit een negatief effect heeft op de resolutie. Details worden behouden door een optimale samenvoeging van de gegevens die worden verwerkt met resolutieprioriteit voor de randen en NR-prioriteit voor de egale delen van een foto*.

Alle verwisselbare lenzen uit de LUMIX G Micro System-serie, 14 inmiddels, kunnen op de nieuwe GX1 worden gebruikt. Zo heeft men voor elk soort opname en gelegenheid een geschikte lens, zoals de nieuwe powerzoom X-lens, maar ook een standaard zoomlens, telefotozoomlens, lens met vast brandpunt, groothoeklens, fish-eyelens en macrolens.  

* In één opname bij ISO 3200 of hoger. Niet beschikbaar in de iA- en iA Plus-modus.

2. Geavanceerd AF-systeem

Alle camera’s in de LUMIX G Micro System serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase-difference AF-systeem, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. (Contrast AF is bijvoorbeeld ongeveer 90% nauwkeurig, terwijl Phase-difference AF ongeveer 60% nauwkeurig is bij F1.4).

De DMC-GX1 biedt een ultrasnelle Light Speed AF* van ongeveer 0,09 seconden wat mogelijk wordt gemaakt door het verkorten van de detectietijd voor het scherpstellen, doordat de lens en de sensor bij 120 fps worden gesynchroniseerd. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de DMC-GX1 niet alleen nauwkeuriger maar ook aanzienlijk sneller dan DSLR-camera’s uit het topsegment met Phase-difference AF.

De nieuwe focusmodus AFF (AF Flexible) stelt scherp op het onderwerp als de ontspanknop half wordt ingedrukt, maar als het onderwerp beweegt, gebeurt dit opnieuw om zo het beste resultaat te halen.

In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp ongelooflijk snel en eenvoudig, waardoor nooit een spontaan moment wordt gemist. De DMC-GX1 gebruikt de Contrast AF-functie ook om Full-area focussen te kunnen bieden, waardoor er scherpgesteld kan worden op elk punt in het beeldveld.

Met behulp van de touchscreen-bediening van de DMC-GX1 kunnen gebruikers onmiddellijk focussen op het onderwerp door het aan te raken op het grote, 460.000-pixel LCD-scherm met brede beeldhoek en kunnen zij zelfs de sluiter bedienen. Met één enkele aanraking op het scherm kiest men het deel en het formaat van het AF-gebied dankzij de functie 1-area AF. Daarnaast biedt de DMC-GX1 de Pinpoint AF-functie waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherpgesteld door het focusgebied verder te vergroten, bijvoorbeeld de pupil in een oog.

In de MF assist-modus kan men een gebied 1x, 4x, 5x of 10x vergroten door het aan te raken en het gebied gemakkelijk verplaatsen door het op het scherm te verslepen. Het beeld wordt 4x vergroot getoond op het compositiescherm waardoor er nauwkeurig kan worden scherpgesteld terwijl tegelijkertijd de compositie van de hele foto kan worden bepaald.

* De scherpsteltijd is gemeten met de LUMIX G X VARIO PZ 14-42 mm/F3.5-5.6 ASPH. /POWER O.I.S. (H-PS14042) waarbij de lens werd bewogen van “2 m” naar “oneindig”. De zoompositie bevond zich in de groothoekstand. Panasonic meetmethode.


3. Eenvoudige handmatige bediening met verschillende ondersteunende functies voor het maken van opnames

Ondanks zijn uitzonderlijke compactheid is de DMC-GX1 soepel en eenvoudig te bedienen door de optimale indeling van de bedieningsknoppen, de nieuwe instelknop, de draai-en-druk-knop en de speciale functieknoppen. Als de gebruiker de instelling van functies aanpast, kunnen deze aanpassingen worden opgeslagen onder de twee externe knoppen en 2 menu’s in het tabblad Software zodat deze direct toegankelijk zijn. Daarnaast kunnen in totaal 4 gebruikersinstellingen worden opgeslagen in de camera (1 onder C1 voor direct gebruik en 3 onder C2).  

De DMC-GX1 is voorzien van de functie Level Gauge waarmee de camera de horizontale/verticale beeldhoek detecteert met behulp van de acceleratiesensor. Foto’s die in portretformaat worden genomen worden automatisch verticaal weergegeven ongeacht welke lens wordt gebruikt.

Als de powerzoomlens uit de LUMIX G Micro System serie wordt gebruikt, kan de zoom worden bediend door middel van touchscreenbediening. De zoomsnelheid kan in twee stappen worden aangepast.

Hoewel bij de ontwikkeling van de DMC-GX1 werd gestreefd naar maximale compactheid, heeft Panasonic niet beknibbeld op de uitrusting van de camera, zoals de ingebouwde flitser (GN7.6, ISO160).

4. Oog voor detail bij elk onderdeel van de camera

Aangezien dit een camera is in de nieuwe topklasse GX-reeks van de LUMIX G Micro System serie is er op geen enkel detail van het uiterlijk beknibbeld. De ergonomisch ontworpen grip past bij het platte uiterlijk van de DMC-GX1, maar zorgt er toch voor dat de camera gemakkelijk is vast te houden. De grip is gegoten van hars en elastomeer waardoor deze lekker in de hand ligt. De DMC-GX1 is voorzien van een accessoireschoen voor een externe flitser of voor de nieuwe Live View Finder DMW-LVF2 (beide zijn optionele accessoires).

5. 1920 x 1080 Full HD hoogwaardige video-opnames

De LUMIX G Micro System is de camera die niet alleen kwalitatief hoogwaardige foto’s maar ook prachtige video-opnames maakt. In de AVCHD-indeling is de opnametijd in HD-kwaliteit bijna dubbel zo lang als bij de conventionele Motion JPEG-indeling. Met een speciale, afzonderlijke knop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met het maken van video’s tijdens het fotograferen, zonder extra parameters te moeten instellen. De DMC-GX1 kan hoge resolutie full HD-video’s 1920 x 1080 bij 50i (PAL) in AVCHD (25p [PAL]) opnemen*.

De DMC-GX1 biedt naast de praktische Full-time AF-functie ook Touch AF voor video-opnames, waarmee de gebruiker als een professional afwisselend kan scherpstellen op de voor- en achtergrond. Als men simpelweg de camera op een onderwerp richt, wordt er automatisch op scherpgesteld waardoor het extra aandacht krijgt.

Met de Dolby® Digital Stereo Creator kan kwalitatief hoogwaardig geluid worden opgenomen. Er is ook een Wind Cut-functie om het storende geluid van wind op de achtergrond grotendeels te elimineren. Tijdens het opnemen van een video kan men een foto maken door alleen maar op de ontspanknop te drukken. Daarnaast kunnen foto’s worden uitgesneden uit de video en kan het ongewenste deel van een video worden verwijderd met behulp van de Video divide-functie.

Video’s kunnen worden opgenomen in MP4 Full HD 1920 x 1080 (25p) formaat en direct afgespeeld worden op een PC of draagbare elektronische apparatuur zonder dat het bestand hoeft te worden geconverteerd.

* Full HD-video’s (1920 x 1080) worden door de beeldsensor uitgevoerd bij 25p (PAL) en opgenomen bij 50i (PAL). HD-video’s (1280 x 720) worden door de beeldsensor uitgevoerd bij 25p (PAL) en opgenomen bij 50p (PAL).

 ·Bewegende beelden kunnen in Europese PAL-gebieden doorlopend tot 29 min. 59 sec. worden opgenomen.

· Doorlopende opnames in MP4 kunnen maximaal 4GB in beslag nemen of 29 minuten en 59 seconden. De resterende opnameduur wordt weergegeven op het scherm.

· Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse “Class 4” of hoger voor het opnemen van bewegende beelden.

* De SD-snelheidsklasse is de snelheidsnorm voor continu schrijven.

6. Uitstekende prestaties qua kracht, snelheid en beeldverwerking

Omdat het elektrische ontwerp is geoptimaliseerd en gerationaliseerd, presteert de DMC-GX1 uitzonderlijk goed op het gebied van energieverbruik en is de gebruiksduur van de accu ongeveer 11% langer dan bij de DMC-G3, die dezelfde accu gebruikt (DMW-BLD10). Met de DMC-GX1 is het nu mogelijk met een mechanische sluiter serieopnames te maken van 4,2 fps met een maximale resolutie van 16,0 megapixels. Het is ook mogelijk om de Burst-functie in hoge snelheid met 20 fps en elektronische sluiter te selecteren, afhankelijk van de snelheid van het bewegende onderwerp, waarna later de beste opname kan worden gekozen.**

De Intelligent D-range Control biedt nu nog natuurlijkere beelden door de belichting voor ieder deel van het beeld te optimaliseren. De functie voorkomt daarbij te zwarte schaduwen en overbelichte witte delen, en helpt ervoor te zorgen dat details en overgangen, zoals het blauw van de lucht, prachtig worden weergegeven.

De DMC-GX1 past de Intelligent Resolution-technologie toe voor een optimale signaalverwerking van alle delen van de foto zodat het volledige beeld een adembenemend natuurlijke helderheid met zeer veel details krijgt.

De camera’s in de LUMIX G Micro System serie zijn uitgerust met een uiterst efficiënt stofbeschermingssysteem. Als bij het verwisselen van de lenzen stof of ander vuil in de camera terechtkomt, kan dit blijven kleven aan de beeldsensor en te zien zijn als een vlek op de foto’s. Het stofbeschermingssysteem van de DMC-GX1 elimineert deze mogelijkheid doordat er een supersonische golffilter is geplaatst voor de Live MOS-sensor. Deze filter trilt verticaal ongeveer 50.000 keer per seconde en weert op die manier stof en andere vuildeeltjes.

De DMC-GX1 is compatibel met de UHS-I standaard voor SDXC/SDHC-geheugenkaarten en profiteert zo van de snelle gegevensoverdracht.

*Gebaseerd op de CIPA-meetnorm.

** Bij gebruik van de Burst-functie in hoge snelheid met 20 fps wordt het formaat van de foto vergrendeld op S-formaat voor alle aspect-ratio’s.

7. Functies voor artistiek gebruik van kleuren en de iA (Intelligent Auto) Plus modus

De DMC-GX1 is niet alleen artistiek qua vormgeving, maar ook qua functies. Het toestel is uitgerust met heel wat functies waarmee men levensechte beelden kan vastleggen en eigen expressieve beelden kan creëren. Creative Control biedt een reeks verschillende kleurenmodi. Ook met Photo Style kunnen foto’s aangepast worden aan de artistieke wensen van de gebruiker. In de Custom-modus kunnen deze instellingen volledig worden aangepast al naargelang het door de gebruiker gewenste kleureffect.

Met de modi Photo Style en Creative Control kunnen gebruikers van alle ervaringsniveaus hun foto’s nog indrukwekkender en leuker maken door hun eigen stijl toe te voegen.

8. Talloze opties voor verdere uitbreidbaarheid

De Micro Four Thirds System-producten vullen de huidige Four Thirds System-lijn aan om de gebruiker digitale camera’s met een verwisselbare lens te kunnen bieden die nog beter presteren dan voorheen. Naast de LUMIX G-lenzen kunnen op de LUMIX DMC-GX1 alle gewenste verwisselbare lenzen geplaatst worden die compatibel zijn met de Four Thirds System-standaard d.m.v. een optionele bevestigingsadapter.

Op de accessoireschoen aan de bovenzijde van de camera kan de optionele kantelbare Live View Finder (DMW-LVF2) met een vergroting van ongeveer 1,4x (ongeveer 0,7x*), vergelijkbaar met 1.440.000 beeldpunten, en een gezichtsveld van 100%, worden bevestigd.

PHOTOfunSTUDIO 7.0 HD Edition, SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE en LoiLoScope worden meegeleverd voor het organiseren van de beelden, het bewerken van foto’s die zijn opgenomen in RAW-formaat en voor het editen van video’s.

* Vergelijkbaar met een 35mm-camera

De onderstaande promotievideo toont de GX1 en de werking van de camera vanuit verschillende hoeken.

Omdat de GX1 die we in handen hebben gehad een preproductie exemplaar was, kunnen we nog geen eindconclusie vellen. Maar met de G3 (inclusief sensor) als basis plus enkele verbeteringen in een kleiner jasje, zijn wij het met Panasonic eens dat de GX1 voorziet in een behoefte. De GF-serie is wat betreft doelgroep naar beneden bijgesteld en moet met name beginners aanspreken, en consumenten die niet veel gevorderde functies nodig hebben of wensen. De G3-serie zal voor sommige consumenten wat te groot zijn en daar komt de GX-serie dus in beeld. Met praktisch dezelfde mogelijkheden als de G3 is de GX1 – zeker met de 14-42 X-lens – een zeer compacte camera met een groot scala mogelijkheden.

De adviesprijs ligt met € 549 (exclusief objectief) slechts € 50 lager dan de G3. Wat prijs-prestatie betreft is blijft de G3 daarmee de interessantste camera. Want los van enkele interessante verbeteringen van de GX1 (zoals de iets snellere autofocus, de 4,2 bps en UHS-I ondersteuning) is de G3 een stuk completer met ingebouwde EVF en het uitklapbare en kantelbare lcd-scherm. Wie echter een zo compact mogelijke camera wilt, zal de GX1 toch interessant vinden. De consument heeft dus de keus.

Beschikbaarheid

De Panasonic Lumix DMC-GX1 is vanaf december 2011 leverbaar in het zwart en zilver. De GX1 met standaard 14-42 kitlens (H-FS014042) heeft een adviesprijs van € 649 en de PowerZoom-versie (H-PS14042 PZ) is € 150 duurder; € 799.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *