Preview: Panasonic DMC-TZ60 met EVF, 30x zoom en GPS

De markt van compactcamera’s staat sterk onder druk. Dus wat doen je dan als fabrikant? De ultieme compactcamera maken waar dan ook echt alles op en aan zit. Met de Panasonic DMC-TZ60 doet de Japanse fabrikant een goede poging. Dit is de eerste tweede compacte camerabody die maar liefst 30x optisch kan zoomen (de eerste was de Sony HX50V). Dat is een bereik van 24mm groothoek tot en met 720mm zoom!

Luxe opties als Wifi, NFC en een ingebouwde GPS zijn allemaal present. En daar komt nog bovenop dat de camera standaard beschikt over een EVF. Ook RAW-ondersteuning is weer terug van weggeweest.

EXA-0022

Praktijk

We hebben een pre-productie exemplaar van de TZ60 in de praktijk even kunnen uitproberen en onze indruk is positief. De camera voelt degelijk aan en de zoom is uitermate indrukwekkend. Wat betreft mogelijkheden en specificaties is hij echt supercompleet. Wel moeten we opmerken dat de EVF zeer klein is en de resolutie is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is handig dat hij er op zit voor situaties dat het lcd-scherm niet fijn werken is, maar het is geen EVF om continu te gebruiken.

EXA-0020

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs is € 449 en hij is leverbaar vanaf maart (in zwart en zilver). Die prijs is pittig, zeker ten opzichtige van de TZ40. Daar moet bij worden opgemerkt dat de TZ60 door Panasonic niet gezien wordt als een opvolger, maar als een nieuw high-end model. De onofficiële opvolger van de TZ40 is de TZ55, waarover later meer.

[alert style=”grey”]

PERSBERICHT

De LUMIX DMC-TZ60: de nieuwe, multifunctionele premium compactcamera met 30x ultrazoom,  Live View Finder, WiFi®/NFC en GPS biedt flexibele handmatige bedieningsopties en 50p Full HD video-opnames

Panasonic introduceert met trots ‘s werelds slankste digitale compactcamera met LVF (Live View Finder) en krachtige 30x optische zoom (vergelijkbaar met 24-720 mm op een 35mm-camera), het nieuwste topmodel in de populaire TZ serie*. De krachtige camera’s op zakformaat uit de LUMIX TZ serie zijn wereldwijd populair vanwege hun veelzijdige lens. De lens is namelijk geschikt voor ultragroothoek- en tele-opnames en legt foto’s en video’s vast met een hoogwaardige beeldkwaliteit. De nieuwe DMC-TZ60 biedt een aantal belangrijke nieuwigheden, vooral op het gebied van functies die zich richten op meer gevorderde fotografie, zoals handmatige bediening met de Control Ring, RAW-compatibiliteit en Focus Peaking.

Door zijn optische technieken optimaal in te zetten, is Panasonic erin geslaagd een 24mm-ultragroothoeklens met 30x zoom te integreren in een slanke, platte body. Daarnaast onderdrukt de geavanceerde HYBRID O.I.S.+ (Hybrid Optical Image Stabilizer Plus) effectief trillingsonscherpte bij het maken van foto’s en video’s.

De camera is uitgerust met een nieuwe High Sensitivity MOS-sensor van 18,1 megapixels en de geavanceerde beeldprocessor Venus Engine waarmee met hoge snelheid en hoge gevoeligheid beelden kunnen worden vastgelegd. Zo kunnen uitzonderlijk vloeiende 1920 x 1080 50p Full HD videobeelden worden opgenomen in AVCHD Progressive-formaat en maakt men op hoge snelheid burstopnames bij 10 fps in hoogwaardige beeldkwaliteit. Daarnaast zorgen de sensor en de beeldprocessor ervoor dat de meest spontane fotomomenten kunnen worden vastgelegd door de snelle opstart en de Light Speed AF.

Dankzij de Wi-Fi®-connectiviteit met NFC (Near Field Communication) technologie kunnen gebruikers de camera overal in een handomdraai met hun smartphone of tablet verbinden, zonder dat er een kabel of Wi-Fi®-hotspot nodig is. De smartphone of tablet kan ook worden gebruikt als een tweede beeldscherm voor de camera. Zo kunnen gebruikers op de smartphone of tablet niet alleen scherpstellen, inzoomen en de sluiter ontspannen, maar ook de camera handmatig bedienen of Focus Peaking gebruiken via de geavanceerde GUI (Graphic User Interface). Ook kan men video-opnames maken terwijl men de beelden live bekijkt op een smartphone of tablet. Beelden zijn niet alleen eenvoudig draadloos vast te leggen, ook het overzetten van beeldgegevens naar geselecteerde apparaten gaat gemakkelijk en snel.

De DMC-TZ60 heeft een ingebouwde GPS (Global Positioning System) en voldoet aan de standaarden van GLONASS (Global Navigation Satellite System) voor nog nauwkeuriger informatie. De GPS van de LUMIX is gekoppeld aan een intern geografisch woordenboek met plaatsnaaminformatie voor gebruikers die graag reizen.

De DMC-TZ60 beschikt over verschillende speciale functies die zorgen voor nog meer plezier bij het maken van opnames, zoals Creative Control, Creative Retouch en Creative Panorama. Verder kunnen met de DMC-TZ60 vanaf een minimale afstand van 3 cm macro-opnames worden gemaakt.

De DMC-TZ60 biedt een ongekend aantal verschillende functies in een body op zakformaat met een 30x superzoomlens en Live View Finder. Deze camera is daarmee de ultieme digitale compactcamera die de gebruiker een onbeperkt aantal mogelijkheden biedt in elke opnamesituatie.

[/alert]

Deel dit

8 antwoorden op “Preview: Panasonic DMC-TZ60 met EVF, 30x zoom en GPS”

 1. Veel zoom is leuk, maar als ze een compactcamera interessant willen maken, moeten ze de sensor groter maken.

  1. Een full frame sensor, zou super zijn, zullen veel mensen waarderen. Een verdubbeling in prijs moeten we dan wel voor lief nemen.

   1. Kan gebeuren.
    Je mag hem gebruiken voor een review als je wilt. Mits ik hem niet lang hoef te missen. Ik heb toch nog een 7D.

    Maarten

    1. Mooi aanbod, dank je! Ik heb alleen een chronisch tijdgebrek (een flink aantal andere recente camera’s moet eerst nog)

 2. Yes!!! eindelijk weer een EVF EN grote zoom op een compact camera! Kan ik eindelijk een waardige opvolger van mijn oude Fuji 2800. Heb tussendoor 2 andere camera’s uit de TZ serie van Panasonic gehad, maar altijd mijn EVF gemist. Van mij mag het display er helemaal af, alleen een goede EVF, scheelt weer in formaat en accu verbruik. Met EVF kun je je beter afsluiten van de omgeving en dus beter kaderen, is veel beter zichtbaar bij zonlicht en geeft een stabielere camera omdat hij ook tegen je hoofd aan steunt. Vooral nuttig bij weinig licht en grote zoom. Nu nog een betere (lees licht sterkere) chip er in en je kunt je spiegelreflex thuis laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *