Preview: Olympus OM-D E-M1

Olympus heeft vandaag de OM-D E-M1 aangekondigd – het topmodel van dit moment. Later deze week zijn we bij Europese lancering in de buurt van Dublin, Ierland. In die omgeving kunnen we dan ook direct met de OM-D E-M1 aan de slag en uiteraard zullen we hem bij thuiskomst ook door onze gebruikelijke testprocedure halen. Voordat we verder ingaan op de camera zelf, eerst de vraag voor wie de OM-D E-M1 camera bedoeld is? Immers… het is een camera in OM-D stijl die boven de E-M5 is gepositioneerd. Je kunt je afvragen of de E-M5 niet mans genoeg is om als topmodel van de Olympus systeemcamera’s te dienen. Maar voor de komst van de E-M1 is er nog een andere reden. Deze:

u_08227133

Een belangrijke reden vormt de Olympus E-5. Dit was/is Olympus’ topmodel van haar FourThirds spiegelreflex-lijn. De E-5 was (net als de E-3) een camera met voor zijn tijd indrukwekkende specificaties, zoals de uitgebreide weathersealing. Maar toen eind 2008 (en voor Olympus begin 2009) de eerste systeemcamera’s verschenen, stopte men langzaam met het uitbrengen van nieuwe FourThirds lenzen. In plaats daarvan richtte men zich helemaal op het meer compacte MFT (MicroFourThirds) platform, zonder spiegel, dat de toekomst zou zijn. Een opgefriste E-5 verscheen begin 2011, maar toen had iedereen al vraagtekens over het nut daarvan. We hebben vaak gevraagd naar de toekomst van de E-5. Had het immers nog wel zin om die in het assortiment te houden nu er geen lenzen meer verschenen? En wat moesten E-3 en E-5 bezitters nu met hun bestaande lenzen doen? Kwam er ooit nog een opvolger uit voor de E-5? Telkens werd dan gezegd dat de systeemcamera’s van Olympus weliswaar top waren, maar dat ze op bepaalde fronten toch nog niet konden tippen aan de E-5. En ja, er zou zeker een opvolger komen.

ID: 6493

De Olympus OM-D E-M1

En dat is dus de E-M1 geworden. Wat body betreft sluit hij redelijk aan bij de spiegelreflex-reeks uit het verleden. Net als de E-M5 en de PEN camera’s gebruikt hij MFT lenzen, maar er is ook een zeer compacte converter beschikbaar waarmee ook hij de oude FT-lenzen kan gebruiken. Volgens eigen zeggen zou de snelheid daarvan goed zijn (dankzij fasedetectie autofocus via diodes in de sensor), al lijkt de combinatie met de nieuwe MFT lenzen iets vlotter te zijn. Dankzij de vernieuwde Dual Fast-af-technologie kan de E-M1 overweg met beide typen lenzen – op basis van het objectief dat wordt gebruikt selecteert de E-M1 automatisch de meest geschikte autofocus-methode. De MFT-FT adapter wordt tijdelijk gratis geleverd bij aankoop van de camera (indien je in het bezit bent van een E-camera). De losse prijs is € 200.

ID: 6477

Specificaties

De 16 megapixel Live MOS-sensor betreft niet dezelfde als in de OM-D E-M5, maar is een nieuw ontwerp. Ook de TruePic VII-beeldprocessor is nieuw, wat de prestaties ten goede zou komen. De E-M1 is uitgerust met wifi, zodat hij op afstand bediend kan worden met een smartphone of tablet. De zoeker van de E-M1 is opvallend groot. Niet alleen qua omvang, maar ook resolutie: de EVF telt 2,36 miljoen dots – volgens Olympus zelf biedt deze meer details dan een optische zoeker. Uiteraard heeft de E-M1 ook de 5 axis-stabilisatie van de E-M5 OM-D en de E-P5.

Verder heeft de E-M1 een forse ingebouwde grip voor de rechterhand – volgens Olympus op verzoek van gebruikers. Net als zijn voorgangers is de E-M1 stof- en waterbestendig. Ook blijft hij werken bij temperaturen tot -10 graden onder nul. Oftewel volgens Olympus is hij inzetbaar onder alle omstandigheden, inclusief regen en sneeuw. De knoppen op de E-M1 zijn op basis van feedback van fotografen opnieuw ontworpen en de schakelaars en ringen zijn groot en handig gepositioneerd zodat de camera prettig in de hand ligt en makkelijk kan worden gebruikt. Zo kun je eenvoudig de belichting en het diafragma instellen met de twee draaiknoppen aan de achterzijde, en door een klein schakelaartje om te zetten verander je de functies van deze knoppen zodat je de ISO en witbalans kunt regelen.

ID: 7134

Vrieskou zou geen probleem moeten zijn voor de Olympus OM-D E-M1

De belangrijkste specificaties:

 • 16 megapixel sensor met af-diodes
 • ISO 100-25.600 (circa 1 stop lichtgevoeliger dan de E-M5)
 • Ingebouwde EVF met 2,36 miljoen dots (optionele vergrotingsfactor van 1,48x)
 • Kantelbaar scherm
 • Los meegeleverde kleine flitser
 • 5-axis stabilisatie
 • Stof- en waterbestendig
 • Live BULB
 • Wifi
 • FullHD video (24/30 bps)
 • Microfooningang

ID: 6466

Live BULB, Live HDR

Net als bij de OM-D E-M5 ondersteunt de E-M1 ook de eerder beschreven Live BULB modus. Tijdens een opname van meerdere seconden zie je dat het beeld zich live vormen op het scherm. Dat geldt ook voor HDR, je hoeft niet meer af te wachten tot de foto gemaakt is, maar kunt het resultaat vooraf al zien – in de zoeker of op het lcd-scherm. Ook van andere instellingen, zoals de belichting en kleur is het resultaat al vooraf te bekijken. De OM-D E M1 introduceert ook een nieuwe manier om kleuren te corrigeren. De ‘Colour Creator’ werkt niet met grafieken en getallen maar laat je op een intuïtieve manier met de kleuren spelen door aan de knoppen boven op de camera te draaien. Je kunt de effecten van deze aanpassingen in real-time bekijken via het scherm of de elektronische zoeker. De ontspanvertraging bedraagt slechts 29 ms.

Grip

Net als de OM-D E-M5 is er ook een grip beschikbaar, maar de versie voor de E-M1 is beduidend groter en lijkt veel meer op die van de oorspronkelijke E-serie. Dat is ook bewust, zodat de combinatie dan prettiger te hanteren is in combinatie met FourThirds objectieven.

ID: 6501

Olympus 12-40mm f2.8

Tegelijkertijd heeft Olympus ook een nieuwe lichtsterke zoomlens aangekondigd die goed bij de E-M1 aansluit. Hij begint bij 12mm en loopt op naar 40mm. Omgerekend naar fullframe is dat vergelijkbaar met een bereik van 24-80mm, waarmee je als fotograaf dus goed uit de voeten kunt. Voor een f2.8 zoomlens met dit bereik is het objectief bijzonder compact. Dit zoomobjectief is een goede perfecte match met de nieuwe OM-D E-M1 dankzij het gebruik van high-end materiaal en de bestendigheid tegen (spat)water, stof en kou (tot -10°C).

ID: 6398

Persbericht

[alert style=”grey”]

OM-D E-M1 van Olympus brengt beeldkwaliteit en mogelijkheden naar een hoger niveau.

Een optimale combinatie van beeldkwaliteit en handzaamheid is het ideaal van elke fotograaf. De OM-D E-M1, het nieuwe topmodel uit het camera-aanbod van Olympus, brengt dit ideaal binnen handbereik. Deze camera combineert de handzame afmetingen van het (Micro) Four Thirds-systeem met een geweldige beeldkwaliteit. En dankzij de nieuwe Live MOS-sensor en de geavanceerde TruePic VII-beeld­processor levert hij betere beelden dan alle eerdere Olympus-camera’s. De E-M1 biedt daarnaast met DUAL FAST AF zelfs nog betere autofocus­prestaties dan het vorige OM-D-model. Dit AF-systeem is een van de snelste ter wereld en presteert nu behalve bij reguliere foto-opnamen ook optimaal bij het maken van repeterende opnamen. De elektronische zoeker heeft dezelfde vergrotingsfactor als een high-end, full-frame D-SLR, en de unieke* 5‑assige beeldstabilisator die zijn intrede deed bij de E-M5 zien we nu ook terug bij dit model. De E-M1 is bestand tegen (spat)water, stof en kou** en dankzij DUAL FAST AF is hij compatibel met een steeds groter wordend aanbod verwisselbare lenzen. De nieuwe OM-D E-M1, in een klassieke zwarte uitvoering, zal vanaf half oktober 2013 beschikbaar komen. De prijzen beginnen bij € 1499 voor alleen de body en € 2199 voor een kit met de nieuwe M.ZUIKO DIGITAL 12-40 mm*** 1:2.8 lens.

Olympus’ snelste AutoFocus-systeem ooit

Olympus heeft geweldige designspecialisten ingeschakeld met het oog op een perfect geproportioneerde buitenkant, maar het bedrijf heeft tevens gewerkt met een aantal van de beste autofocusengineers ter wereld. En dat heeft zich vertaald in Olympus’ snelste AF-systeem tot op heden. DUAL FAST AF biedt razendsnelle autofocusprestaties met zowel Micro Four Thirds- als Four Thirds-lenzen, die eenvoudig met een adapter op de E-M1 kunnen worden bevestigd. De camera detecteert wat voor type objectief u gebruikt en kiest automatisch de meest geschikte AF-technologie. Four Thirds-lenzen werken met de fasedetectie-AF met 37 scherpstelpunten en Micro Four Thirds-lenzen maken gebruik van de contrast-AF met maar liefst 81 scherpstelpunten.

Olympus’ beste beelden ooit

Wanneer een bedrijf als Olympus, dat bekend staat om zijn uitstekende optische technologieën, beweert dat een nieuwe camera een betere beeldkwaliteit biedt dan al zijn eerdere consumentenmodellen, dan ligt de lat voor zo’n camera wel erg hoog. En toch voldoet de OM-D E-M1 ruimschoots aan deze belofte dankzij niet minder dan drie vernieuwde componenten. Het Four Thirds en MicroFourThirds-lenssysteem (met een nog altijd groeiend aantal van nu al 63 objectieven) werkt perfect samen met de 16-Megapixel Live MOS-sensor en de nieuwe (zevende) generatie van de krachtige TruePic-beeldprocessor. TruePic VII maakt gebruik van de nieuwe ‘Fine Detail Technology II’ om de beste beeldkwaliteit uit elke lens te halen door de beeldverwerking aan te passen aan het type objectief en de gekozen diafragma-instelling.

Olympus’ krachtigste elektronische zoeker ooit

Olympus biedt volop ruimte voor creativiteit en heeft een geheel nieuwe elektronische zoeker ontwikkeld met een vergroting van 1,48x, en dat is ongeveer 1,3x zo groot als bij een gewone D-SLR-camera. Behalve een resolutie van 2.360.000 pixels, DUAL FAST AF en een nieuwe functie voor automatische tegenlichtcorrectie, biedt deze elektronische zoeker nog een belangrijk voordeel. Deze functie is bovendien uniek voor de OM-D E-M1: met de HDR-voorvertoning kunt u HDR-opnamen al in de zoeker bekijken voordat u de daadwerkelijke foto maakt. Ook kunt voor u op de ontspanner drukt experimenteren met de instellingen voor beeldverhouding, vergroting, kleur en lichte en donkere delen. De OM-D E‑M1 introduceert ook een nieuwe manier om kleuren te corrigeren. De ‘Colour Creator’ werkt niet met grafieken en getallen maar laat u op een intuïtieve manier met de kleuren spelen door aan de knoppen boven op de camera te draaien. U kunt de effecten van deze aanpassingen in real-time bekijken via het scherm of de elektronische zoeker. De ontspanvertraging bedraagt slechts 29 ms; dat is sneller dan u met het blote oog kunt waarnemen en helpt u bij het haarscherp vastleggen van zelfs de snelst bewegende voorwerpen****.

Olympus’ meest betrouwbare camera ooit

De baanbrekende* hybride 5-assige beeldstabilisator van Olympus is uitzonderlijk omdat het systeem behalve voor ‘yaw’ en ‘pitch’ en horizontale en verticale verschuivingen ook compensatie biedt voor bewegingen rond de as van de camera. Dit maakt het veel eenvoudiger om uit de hand haarscherpe foto’s te maken met een grote zoomfactor. Deze hybride beeldstabilisator is zo effectief dat u zelfs rennend onbewogen Full-HD-filmopnamen kunt maken – ongeacht de brandpuntsafstand – en in real-time het kader van uw opname kunt bepalen met behulp van de zoeker of de LCD. De body van magnesium is uiteraard zeer robuust en biedt een goede bescherming tegen stof**, spatwater** en kou**, zodat u de E-M1 onder alle omstandig­heden onbezorgd kunt gebruiken. De OM-D E-M1 is Olympus’ meest robuuste systeemcamera en blijft uitstekend functioneren bij temperaturen tot maar liefst -10°C*.

Olympus’ slimste Wi-Fi-integratie ooit

Tot de vele andere pluspunten van de E-M1 behoort de ingebouwde Wi-Fi-functionaliteit die zorgt voor een makkelijke communicatie tussen de camera en een compatibele smartphone of tablet. Zo kunt u foto’s direct via deze apparaten doorsturen naar websites en social media, en kunt u deze gebruiken als afstandsbediening zodat u de camera bijvoorbeeld bij een lange belichting niet hoeft aan te raken. Het koppelen werkt snel en gemakkelijk met behulp van het scannen van een QR-code. Daarnaast kunt u het beeld van de camera live zien op via het scherm van bijvoorbeeld uw telefoon. Vervolgens stelt u eenvoudig scherp en drukt op afstand via WiFi op de ontspanknop. Zelfs de unieke en spectaculaire Live Bulb-functie kunt u op deze manier gebruiken op uw smartphone. De Live Bulb-functie toont u de ontwikkeling van uw foto’s bij het gebruik van een lange sluitertijd om zo de belichting optimaal te krijgen.

Olympus’ prettigste systeemcamera voor professionals ooit

De OM-D E-M1 is ontwikkeld in nauwe samenwerking met professionele fotografen die Olympus een wensenlijstje hebben gegeven met punten die een camera ergonomischer zouden kunnen maken. De knoppen zijn opnieuw ontworpen en de schakelaars en ringen zijn groot en handig gepositioneerd zodat de camera prettig in de hand ligt en makkelijk kan worden gebruikt. Zo kunt u eenvoudig de belichting en het diafragma instellen met de twee draaiknoppen aan de achterzijde, en door een klein schakelaartje om te zetten verandert u de functies van deze knoppen zodat u de ISO en witbalans kunt regelen.

Een camera van dit kaliber vereist natuurlijk een goed en geavanceerd aanbod aan objectieven, en bezitters van deze camera kunnen dan ook kiezen uit een steeds groter wordend aanbod kwaliteitslenzen. Een geweldig nieuw objectief, dat tegelijk met dit nieuwe OM-D-topmodel wordt geïntroduceerd, is de stof- en spatwaterdichte, koudebestendige** M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm*** 1:2.8 lens. Ook zal Olympus de ontwikkeling aankondigen van het M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm*** 1:2.8 objectief.

Olympus’ beste aanbiedingen ooit

Ondanks de geringe afmetingen is het Micro Four Thirds-systeem volledig compatibel met Four Thirds-lenzen en Olympus onderstreept dat graag door huidige bezitters van een E-System-camera tijdelijk gratis een adapter ter waarde van € 200 aan te bieden wanneer zij voor of tijdens november 2013 een E-M1 aanschaffen.

De OM-D E-M1 is tevens een investering in een bijzonder krachtig apparaat dat speciale zorg en aandacht verdient. Dat is ook de reden waarom Olympus E-M1 bezitters een Service Plus-pakket en verlengde garantie aanbiedt – zonder extra kosten. Klanten die zich aanmelden voor Service Plus genieten van een geweldige service met onder andere een speciale telefonische hulpdienst, een ophaalservice in geval van reparaties en een extra snelle reparatietijd. Aanmelden kan op de website www.myolympus.olympus-europa.com. In combinatie met de verlengde garantie zorgt Service Plus ervoor dat u het maximale uit uw camera haalt en u zich volledig kunt concentreren op het fotograferen.

[/alert]

ID: 6418

Wordt vervolgd

De Olympus OM-D E-M1 en de nieuwe M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 zullen vanaf oktober in Europa leverbaar zijn. De adviesprijs is € 1499 voor de body alleen. Inclusief de nieuwe 12-40mm f2.8 wordt dat € 2199. Wij gaan er later deze week mee aan de slag en zullen binnenkort op Technyx terugkomen met onze bevindingen, testfoto’s en een uitgebreide review.

Update: testfoto’s kun je hier vinden

ID: 6498 ID: 6504

 

ID: 6453

Deel dit

28 antwoorden op “Preview: Olympus OM-D E-M1”

 1. De camera ziet er erg goed uit. De retrolook spreek mij in ieder geval wel aan, in eerste instantie doet hij me denken aan de Minolta 7D maar ook op een “ouderwerste” analoge spiegelreflex camera. Niet zo vreemd, de analoge OM serie waren uitstekende camera’s. Probeer maar eens een OM-4ti te scoren 😉

  1. Deze camera laat inderdaad maar weinig te wensen over. De uitgebreide bediening zal in het begin wel even wennen zijn; Olympus heeft hier duidelijk gekozen voor gebruiksvriendelijk, ten koste van beginnersvriendelijk.

  1. Die -10°C is een officiële garantie, wat hij tenminste zou moeten halen. In de praktijk is dat waarschijnlijk meer. Ter vergelijking: Canon garandeert de 5D Mark II tot 0°C. 😉

   1. tot 0°C, wat zijn dat voor garanties 🙂 ik heb zelfs met een Nikon D40 ooit bij -25°C gefotografeerd,. grootste probleem was het bevriezen van het lensoppervlak maar camera werkte prima met verse accu.

 2. was vroeger Olympus gebruiker en had een mooie collectie lenzen maar Olympus heeft natuurlijk helemaal de boot gemist doordat ze DSLRs op de markt bracht waarop de oude lenzen niet te gebruiken waren. een onbetrouwbaar bedrijf wat dat betreft. Gebruik nog wel eens de OM-1 met de prachtige Zuiko 3.5/21.

  1. En nu gebruik je Canon, dat bij de introductie van de EF-vatting net zo ‘onbetrouwbaar’ bleek. Vreemde keuze als je moeite hebt met die incompatibiliteit.

   1. ik had een shitload aan Olympus lenzen en als Olympus zo slim was geweest om een fullframe camera op de markt te brengen had ik wellicht voor Olympus gekozen. Olympus heeft de prof/semiprof markt totaal gemist door geen fullframe uit te brengen. Met een keuze voor grote merken als Canon en Nikon heb je een grotere kans op continuïteit. Vanwege het zwalkende beleid van Olympus geef ik niet veel voor hun overlevingskansen. jammer want eens waren ze toonaangevend!

    1. Vanwaar die Olympus heeft de boot gemist onzin? En waarom zou je volgens jou dan perse een Full Frame camera moeten hebben als (semi)prof? Volgens mij zijn er niet veel redenen te noemen waarom je tegenwoordig nog full frame zou MOETEN hebben(Nichemarkt…ja….). Olympus heeft bewezen met de E-M5 dat je ook met een mFT camera ook als pro uit de voeten kunt.
     De E-M1 schakelt nog een tandje bij, en is er bovendien een enorme berg aan fantastisch “oud” lichtsterk en opties goed glas weer helemaal bruikbaar.
     Bovendien hoef je je dan ook geen breuk meer te sjouwen.

     1. Heel simpel, met Fullframe kan ik op 1600 ISO nog foto’s maken die zelfs bij zeer kritische stockbureau’s nog goedgekeurd worden wat betreft zichtbaarheid van ruis. Met de Canon 60D ligt die grens bij ongeveer 400 ISO (één en ander natuurlijk afhankelijk van lichtomstandigheden) Een foto als deze had ik met cropped sensor nooit ruisvrij kunnen schieten: http://www.flickr.com/photos/robkints/8402380143/in/set-72157628038572321/

      Daarnaast is het veel helderde zoekerbeeld van Fullframe een verademing. Reden waarom ik uiteindelijk voor Canon heb gekozen zijn de enorm goede L objectieven.

      De Fullframe als nichemarkt afschilderen is overigens een grote misvatting.

     2. Mooie foto!
      We kunnen hier verder eeuwig over discussiëren, maar camera’s zijn bijna een soort van religie, dus dat heeft geen zin.
      Feit is dat mensen(PRO’s) van full frames zijn overgestapt naar Olympus OM-D E-M5’s en Panasonic GH3’s, en niet meer terug willen. Het internet staat er vol mee.
      Ook zijn er genoeg vergelijkingen te vinden op basis van IQ.
      Deze Olympus OM-D E-M1 kan zich meten met iedere camera, en er gaan HEEL weinig dingen zijn die je met 5D Mark II of 5D Mark III echt beter gaat kunnen doen.

     3. voor mijn zijn camera’s geen reiligie maar gewoon een stuk gereedschap waar je op moet kunnen vertrouwen. Ik heb de 5dDmkii nu meer dan drie jaar en hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten en ik fotografeer veel in extreme weersomstandigheden.

      Als je eenmaal een keuze maakt voor een merk dan switch je niet snel meer. Als ik nu een keus zou moeten maken voor een handzamere camera keuze zou ik waarschijnlijk voor de Fuji XE-1 gaan.

      Ik zie ook een tegenbeweging, namelijk FF sensor in compactcamera’s. Het blijft een feit dat grotere sensors minder ruis hebben bij hoge ISO’s.

      Ik fotografeer ook nog met Nikon, mijn inmiddels 8 jaar oude Coolpix 8400 (een van de eerste compactcamera’s met supergroothoek enRAW) kan nog steeds mee. Er staan aardig wat foto’s met deze camera geschoten op Getty Images. Als deze Coolpix het begeeft neem ik de Panasonic LX-7.

     4. Grotere sensors hebben niet minder ruis op hogere ISO’s. Het is precies andersom: Grotere sensors hebben eerder het voordeel dat je minder snel hogere ISO’s “nodig” hebt(sensor vangt in totaal meer licht). Aan de andere kant: Ik maak foto’s in het donker vanuit de hand(haarscherp!) met relatief lange sluitertijden op mijn Olympus E-M5(dankzij 5-axis IBIS), en dat zijn dingen die je met en Canon of Nikon gewoonweg niet kan.

      Maar wat er gaat gebeuren is, is dat de DSLR’s markt gaat in de toekomst krimpen. Die spiegel is namelijk nergens goed voor. En de elektronische viewfinders zijn al langer flexibeler, maar zijnbeter aan het worden dan traditionele zoekers. Bovendien geven ze beter weer wat je gaat fotograferen(want: direct van de sensor die je foto uiteindelijk ook gaat opslaan ).

      Maar goed, de ideale camera bestaat niet. D’r is geen enkele camera waar niet een soort van compromis is gemaakt. Voor mij is het m43 sensor formaat ideaal(en de E-M1 het topmodel van dit moment), voor jou is het een Canon Fullframe. (Maar ik zou maar geen E-M1 gaan proberen, want dan weet je wat je mist in je Canon 😛 )

     5. als het gaat om compositie wel ja maar aangezien bij digitale fotografie de sensor erg belangrijk is kun je de techniek ook niet wegcijferen

     6. Als fullframe een niche zou zijn wat moet ik dan met mijn camera met 42×54 mm sensor ruim 2x zo groot als fullframe. Grotere sensors zijn nu eenmaal nuttig voor dynamisch bereik en kleurdiepte en pixelformaat. Let op niet voor het aantal pixels! Maar voor de grote per pixel.

  2. Die mooie collectie Olympus OM objectieven had je natuurlijk met een kleine koppelring kunnen gebruiken op een 4/3 camera. 4/3 was commercieel geen succes, maar bijvoorbeeld de E-x serie was toch wel specialistisch gereedschap voor een bepaalde doelgroep die absoluut een betrouwbare en robuuste camera nodig hadden. En nu is de techniek zo ver gevorderd dat 4/3 objectieven volledig kunnen werken op een m4/3 body. Overigens kun je op elke m4/3 body een hele collectie oude objectieven gebruiken met een simpel tussenringetje. De prachtige Zuiko 3.5/21 zal dus ook op deze nieuwe Olympus camera prima werken.

   En natuurlijk is het vervelend als een fabrikant de ene lensmount vervangt voor een modernere. Maar zolang er backwards compatible mogelijkheden zijn is het prima. Olympus heeft daar de afgelopen 2 a 3 jaar toch te lang over gedaan. Maar nu is het ze dus gelukt.

   1. Zoals Sony dat ook doet, met een eigen adapter de A-mount lenzen op de E-mount Camera’s zoals NEX en ILC gebruiken. Helaas niet met volledige AF functionaliteit op alle lenzen en de adapters zoals de LA-EA2 zijn behoorlijk prijzig (adviesprijs € 379,00)

    1. Met de nieuwe sensor technologie van Sony (dat verwerkt zit in de E-M1) zal zo’n dure adapter niet meer nodig zijn. De Olympus adapter kost bijvoorbeeld nog geen 200 euro en wordt de eerste paar maanden gratis meegeleverd. Zolang de elektronische contacten er maar zijn. Het focussen gebeurd nu enkel en alleen nog door de sensor.

     Dus over niet al te lange tijd (de techniek is er immers en beschikbaar voor Sony) zal je ook NEX camera’s hebben die met volledige AF functionaliteit A-mount objectieven kunnen gebruiken. Het is dus nog maar de vraag hoe lang de A-mount nog ondersteund zal worden. Zeker nu de Alpha’s naar de E-mount worden gehaald (zie de recente A-3000).

     1. Sony maakt i.i.g melding van het gebruik van A-lenzen op de A-3000 via een adapter. Er staat alleen niet bij welke. Wellicht dat er bij de intoductie van de A-7000 nog wat meer bekend wordt 😉

    1. ik geef je 100% gelijk
     21mm word 42mm. 21mm is nog wel goed te gebruiken op een Apsc-body.
     dan wordt het een 32mm lens. Een Sony NEX met adapter lijkt mij dan het beste door de uitstekende focus peaking, Zeker omdat de meeste lenzen voor Sony NEX nou niet de beste reputatie hebben.

     1. Ik heb idd zitten denken aan Sony NEX als walkaround camera maar heb ook de Canon 100D op het oog. Van Olympus heb ik ook nog 2.8/35 en 2.8/100

    2. Hebben jullie ooit gehoord van de Metabones Speedbooster adapter voor micro 43?
     De 3.5/21 OM-mount word dan een 2.8/15mm(omgerekend naar FF 30mm).

     Klinkt te goed om waar te zijn he? Dacht ik eerst ook…maar lees de reviews er maar op na, het is revolutionair.

     1. Klinkt interessant, ga dat zeker eens bekijken maar wat digitaal betreft heb ik Olympus inmiddels vaarwel gezegd.

 3. Naast nikon en hasselblad, hebben we een olympus ep camera, heel handzaam, toch als ik kijk naar het verleden van olympus met zijn succesvolle analoge pen die het formaat van aps c had en de fullframe om-1 tot om-4 vraag ik me af waarom 4/3 . Had halfkleinbeeld digitaal ingevoerd en voor de prof fullframe. Een gemiste economische kans. Want de 4/3 zijn in hun soort meer dan uitstekende cameras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *