Preview: GoPro Hero 3+ Black Edition

Zoals ondertussen bijna een traditie is in oktober heeft GoPro een nieuwe actiecamera aangekondigd: de GoPro Hero 3+ Black Edition. Het nieuws is wat minder schokkend dan tijdens de onthulling van de GoPro Hero 3 Black Edition (review), waar Technyx toen exclusief bij aanwezig was. Net als de vorige keer is de camera wat kleiner en lichter geworden, wat de draagbaarheid ten goede komt. De 20% kleinere behuizing bevat een accu die volgens eigen zeggen 30% langer meegaat. Communicatie via wifi zou theoretisch 4x zo snel gaan, wat vooral de communicatie via de app ten goede moet komen. Daar was in de praktijk nogal wat vertraging merkbaar.

pdp_image_HERO3Plus_black_cluster1

SuperView en Auto Low Light

large_Superview_actualNieuw is ook ‘SuperView’ – een videomodus waarbij een nog wijder groothoekbeeld wordt vastgelegd. De Hero 3+ zou de grootste hoek van alle actiecamera’s bevatten, maar concrete cijfers van de beeldhoek worden vooralsnog niet genoemd. Wel is het duidelijk dat de camera minder beelden per seconde opslaat in ‘SuperView’. Bijvoorbeeld 48 fps in plaats van 60 in de FullHD-stand. Bij 720p wordt dat 100fps in plaats van de maximale 120 fps. De resolutie blijft hetzelfde bij gebruik van SuperView. De Auto Low Light-modus betekent dat de camera automatisch de framerate terugschakelt wanneer er minder licht beschikbaar is, bijvoorbeeld van 60 fps naar 30 fps.

Video

Wat betreft de videoresoluties en framerates is er verder niets veranderd. Dit is een beetje een gemiste kans, te meer omdat de oorspronkelijke Hero 3 een doorbraak was. De Hero 3+ filmt net als de Hero 3 (Black Edition) met maximaal 50-60 fps in 1080p en 120 fps in 720p. De hogere resoluties zijn ook gelijkgebleven: 30 fps in 2,7k en 15 fps in 4k. Met name dat laatste is jammer. De 4k resolutie was weliswaar een doorbraak voor een ‘betaalbare’ consumentencamera, maar de 15 fps maken de modus niet erg geschikt voor het vastleggen van actie. Het zou echt een doorbraak zijn geweest als GoPro dit had weten op te rekken tot minimaal 24 fps (wat voor meer vloeiend beeld zorgt). Ook de fotomodus (12 megapixels, max. 10 bps, verschillende intervalstanden) is ongewijzigd. De f2.8 lens is wel verbeterd wat tot 33% extra scherpte zou moeten leiden, terwijl er twee keer zoveel lenscorrecties worden toegepast.

large_Smaller_actual

Links de Hero 3, rechts de Hero 3+ (20% kleiner)

Audio

De geluidskwaliteit is volgens eigen zeggen wel verbeterd, wat met name de fijne details ten goede zou moeten komen. Ook is er een meer geavanceerde windruisonderdrukking, waardoor het geluid helderder klinkt tijdens het opnamen van actie met hoge snelheden.

1268700_10151844803921919_885201193_o

De nieuwe GoPro Hero 3+ Black Edition in actie

Voorbeeld video

De onderstaande video is gemaakt door GoPro als promotievideo. De beelden zijn gemaakt met de nieuwe GoPro Hero 3+ Black Edition.

Voorlopige conclusie

De wijzigingen van de GoPro Hero 3+ Black Edition zijn ten opzichte van voorganger niet echt schokkend. Het is daardoor terecht dat GoPro een plusje gebruikt in de naam, in plaats van de aanduiding Hero 4. Het betreft dan ook een relatief kleine update met weliswaar welkome verbeteringen, zoals een 20% kleinere en lichtere behuizing, 30% langere accuduur en 33% scherper beeld. De SuperView-modus klinkt ook veelbelovend, want voor actiebeelden van de maker zelf kan het beeld bijna niet wijd genoeg zijn (het is immers vaak de bedoeling dat je zelf ook in beeld komt). De verbeteringen hebben we nog niet in de praktijk kunnen testen, dus voor een definitief oordeel moet je nog even geduld hebben. De prijs is nog steeds € 449, wat behoorlijk pittig is voor een actiecamera. Van de Silver Edition is er ook een + versie (€ 349), maar de White Edition blijft ongewijzigd.

Het is wel jammer dat er in een jaar tijd geen nieuwe stappen zijn gemaakt wat betreft de videoresolutie en framerates. Vooral een volwaardige 4k videomodus zou wel eens een doorbraak kunnen betekenen, temeer omdat het aanbod 4k tv’s en monitoren gestaag groeit. We achten het dan ook zeker denkbaar dat er de komende 12 maanden een andere fabrikant met een betaalbare 4k videocamera (met 24-30 fps) op de proppen komt.

pdp_image_HERO3Plus_black_cluster3

Deel dit

3 antwoorden op “Preview: GoPro Hero 3+ Black Edition”

  1. Gebruik van interpunctie zou je goed doen anders weet je na een tijdje niet meer welke bijzin waarbij hoort je kan dan verward raken snap je net als deze zin…

  2. Blijft de beste action camera op de markt. Incrementele updates idd, maar de geldt voor de meeste consumer electronics producten. Lijkt te werken voor Apple..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *