Preview Canon Powershot S100 en SX40

Canon heeft haar S-serie nieuw leven ingeblazen met de lichtsterke S100 met gps en de SX30 met 35x optische zoom is verder gefinetuned tot de SX40. Technyx voelde de toestellen tijdens de perspresentatie aan de tand. Tijdens een persconferentie in Rotterdam werden de nieuwe camera’s voorgesteld, evenals een aantal in augustus aangekondigde Pixma-printers en eerder aangekondigde Ixus’en. Er was gekozen voor een Japans restaurant, waar beamers boven speciale tafels waren geplaatst waarmee alle genodigden via vingernavigatie het menu met de nieuwe camera’s konden doorlopen (en tegelijkertijd via hetzelfde menu een biertje of kopje koffie konden bestellen). 

Digic V

Groot nieuws, zoals nieuwe spiegelreflexcamera’s, objectieven of een eventueel toekomstige systeemcamera’s, ontbrak helaas. Naast een reeks Pixma-printers en Ixus’en die al in augustus waren aangekondigd, waren er slechts twee nieuwe producten: de Powershot S100 en de SX40. Toch was er nog wel wat interessants: beide camera’s zijn de eerste modellen die uitgerust zijn met de nieuwe Digic V processor. Volgens Canon kan deze vier keer zoveel beeldgegevens analyseren om elk pixel van de opname nauwkeurig te reproduceren, wat de detail- en kleurweergave ten goede komt. Vergeleken met de voorganger DIGIC 4 worden de beeldgegevens zes keer sneller verwerkt. Dit hogere verwerkingsvermogen zorgt in combinatie met de verbeterde algoritmen voor ruisreductie zodat de detailrijke beelden bij ISO 1600 tot 75% minder ruis bevatten dan opnamen die zijn gemaakt met de vorige DIGIC 4 processor. De nieuwe camera’s beschikken dan ook over een ISO 6400-stand, waarbij zowel de Digic V als ruisreductie op sensorniveau moeten helpen om ruis binnen de perken te houden. Ook nieuw is het feit dat beide camera’s uitgerust zijn met CMOS-sensoren, die door Canon zelf ontwikkeld zijn. Tot voor kort maakte Canon nog veel gebruik van CCD’s. Verder lichtte Canon haar ‘HS-systeem’ toe, waarbij de sensor en de processor samen nauw samenwerken om de beeldkwaliteit te optimaliseren (zie ook verderop).

Powershot S100

De S100 is de opvolger van de S95. De S-serie is gericht op gevorderde fotografen die hoge eisen stellen aan een camera. Zo is de compacte S100 uitgerust met een programmawiel (P, Av, Tv, M en autostanden), een zeer lichtsterke lens (f2.0), Full HD-video, 24mm groothoek en 5x optische zoom met beeldstabilisatie (IS). Dankzij een relatief grote 1/1,7 inch CMOS-sensor (12 megapixels) en de nieuwe Digic V processor zou de S100 ook op ISO 6400 nog redelijk acceptabele plaatjes moeten produceren. De lens bevat, net als voorgaande S-serie camera’s, een draairing waarmee je snel bepaalde instellingen zoals de belichting en focus kunt regelen. De S100 is ook behoorlijk rap: hij kan 8 foto’s achter elkaar maken met een snelheid van 9,6 bps. Ook is er een 120 en 240 slow-motion modus (respectievelijk QVGA- en VGA-kwaliteit). Wat verder bijzonder is, is het feit dat de S100 is uitgerust met een geïntegreerde gps. Deze kan niet alleen de geografische locatie in de EXIF opslaan, maar ook gebruikt worden als gps-logger (waarbij de complete route wordt opgeslagen). Via de meegeleverde Map Utility (op basis van Google Maps) is exact te zien hoe de reis is verlopen. De adviesprijs van de camera is € 459 en hij wordt eind november verwacht.

Powershot SX40

De nieuwe SX40 borduurt voort op de SX30. Aan de lens, die destijds een record vestigde met 35x optische zoom, is optisch niets veranderd. Wat wel anders is, is de Digic V processor en de nieuwe CMOS-sensor, waardoor de SX40 op hogere ISO’s veel betere plaatjes zou produceren. De optische beeldstabilisator (IS) in de lens zou goed zijn voor een winst 4,5 stops, waardoor je met veel langere sluitertijd uit de hand zou kunnen fotograferen (vooral bij weinig licht). Die stabilisatie is ook wel erg belangrijk bij een dergelijke telebereik (24-840 mm). De IS zou bovendien intelligent reageren op verschillende situaties zoals panning of macro. Net als de SX30 heeft de camera een uitklapbaar en kantelbaar 6,8 cm lcd-scherm. De SX40 kan acht foto’s achter elkaar schieten op volle resolutie met een snelheid van 10,3 bps. Als je de camera instelt op 2,4 foto’s per seconde (op volle resolutie) kan deze net zo lang doorgaan met fotograferen tot het geheugenkaartje vol is. De SX40 heeft een adviesprijs van € 479 en wordt begin oktober verwacht.

Meer informatie

In de rest van deze preview kun je meer achtergrondinformatie lezen over het HS Systeem, de Digic V processor, multi-area witbalans, de Smart Auto modus, Tracking, Motion Detection Technology en meer technische informatie over deze twee nieuwe camera’s. Deze informatie is afkomstig van Canon zelf.

Volgens Canon is het HS System een geavanceerde combinatie van een uiterst gevoelige sensor en een krachtige DIGIC beeldprocessor. Vergeleken met de vorige DIGIC 4 processor is de nieuwe Canon DIGIC 5 beeldprocessor in staat tot zes keer meer informatie te verwerken om zo perfecte opnamen mogelijk te maken bij uiteenlopende belichtingscondities, en speciaal bij scènes met weinig omgevingslicht.

Dit ‘next generation’ Canon HS System is ontworpen voor een uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit en indrukwekkende prestaties bij weinig omgevingslicht. Daarmee biedt het duidelijke voordelen ten opzichte van modellen zonder HS System:

In elke situatie een hogere beeldkwaliteit – Het HS System is bij alle ISO-waarden in staat opnamen met veel minder ruis vast te leggen dan camera’s zonder HS System. Opnamen die met hoge ISO-waarden zijn gemaakt door modellen zonder HS System, vertonen ruis en korrelige details, met name bij weinig omgevingslicht. Daarentegen kan het HS System meer details detecteren en ook vastleggen, waardoor fraaie, levensechte foto’s mogelijk zijn die veel minder ruis bevatten.  

 • Hoge prestaties bij weinig omgevingslicht – Fotograferen bij weinig omgevingslicht, zoals in een bar of nadat de zon is onder gegaan, kan resulteren in onscherpe opnamen wanneer geen statief wordt gebruikt. Het gebruik van de flitser kan vaak de sfeer bederven en niet voldoende licht opleveren voor een helder resultaat. Het HS System is ontworpen om bij weinig omgevingslicht schitterende opnamen te maken, zelfs bij hoge ISO-waarden, waardoor gebruikers met kortere sluitertijden kunnen werken om onscherpte te voorkomen of het gebruik van een statief te vermijden. Wanneer het gebruik van de flitser noodzakelijk is, garandeert het HS System dat het flitsbereik wordt vergroot. Dit stelt gebruikers in staat meer details op de achtergrond vast te leggen, terwijl ook het onderwerp zelf goed wordt belicht.
 • Groter ISO-bereik – Het HS System kan de superieure prestaties van de hoge en lage ISO-instellingen verbeteren om met maximaal ISO 6400 elke scène met een uitzonderlijk hoge kwaliteit vast te leggen. 
 • Dynamisch bereik – De hogere gevoeligheid van het HS System maakt het mogelijk een groter dynamisch bereik met een bredere variatie in helderheid vast te leggen in vergelijking met resultaten van modellen zonder HS System.

DIGIC 5 beeldprocessor

De ‘next generation’ Canon DIGIC processor – DIGIC 5 – is ontworpen om sneller dan ooit nog meer gedetailleerde beeldgegevens te verwerken. De nieuwe DIGIC 5 processor analyseert vier keer zoveel beeldgegevens om elk pixel van de opname nauwkeurig te reproduceren, zodat detail- en kleurweergave levensecht zijn. Vergeleken met de voorganger DIGIC 4 worden de beeldgegevens zes keer sneller verwerkt. Dit hogere verwerkingsvermogen zorgt in combinatie met de verbeterde algoritmen voor ruisreductie zodat de detailrijke beelden bij ISO 1600 tot 75% minder ruis bevatten dan opnamen die zijn gemaakt met de vorige DIGIC 4 processor.

Multi-area White Balance

De nieuwe DIGIC 5 processor maakt voor de PowerShot S100 een geheel nieuwe functie mogelijk – Multi-area White Balance. De meeste digitale camera’s stellen een witbalans in op basis van de meest dominante lichtbron binnen de scène. Zijn er echter meerdere belichtingsbronnen, dan kan dit leiden tot onregelmatigheden in de manier waarop kleur wordt weergegeven. Wordt bijvoorbeeld een flitser gebruikt om een gezicht te belichten in een ruimte die met gloeilampen wordt verlicht, dan zal het gezicht een natuurlijke tint hebben, maar kan de omgeving er te ‘warm’ uitzien – een gevolg van het verschil in kleurtemperatuur van de flitser en de gloeilampen. Om dit probleem op te lossen, is Multi-area White Balance in staat verschillende lichtbronnen te detecteren en de verschillen tussen gloeilamp, flitser en daglicht te compenseren, zodat het resultaat realistischer en meer in evenwicht is.

Het brandpuntsbereik loopt van ultragroothoek 24mm tot een indrukwekkende 840mm (35mm equivalent) – voor groothoek landschapsfotografie tot interieurfoto’s en close up opnamen die van afstand worden gemaakt. Deze lens biedt gebruikers de flexibiliteit om snel en gemakkelijk uiteenlopende onderwerpen met hoge kwaliteit te selecteren. Uitgevoerd met dezelfde technologieën en processen die zijn ontwikkeld voor het assortiment professionele EF objectieven van Canon, bevat deze lens zowel de Ultra-low Dispersion (UD) als Hi-UD elementen die ook worden aangetroffen in de professionele Canon broadcastlenzen om chromatische aberratie te verminderen en een lichtgewicht ontwerp mogelijk te maken.

Optical Image Stabilizer (4,5-stops)

De optical Image Stabilizer (IS) technologie van Canon voorkomt beeldonscherpte door de effecten van cameratrilling sterk te reduceren. In situaties waar beeldonscherpte als gevolg van cameratrillingen kan optreden – zoals in donkere omgevingen of bij fotografie met maximale zoom – kan de optical Image Stabilizer helpen de beelden scherp te houden via kleine gyro’s die camerabewegingen als gevolg van trillingen van de hand detecteren. De signalen afkomstig van deze gyro’s worden verwerkt door een single-chip IS controller, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen trillingen van een hand en doelbewuste bewegingen van de camera. De signalen worden vervolgens naar de IS unit verzonden, die één van de lenselementen verplaatst om de lichtstralen opnieuw uit te lijnen en zo het effect van cameratrillingen ongedaan te maken. 

Canon f/2.0, 24mm, 5,0x ultragroothoeklens

Om de body van de camera nog compacter te maken, zijn de afmetingen van de lens sterk gereduceerd, zonder dat concessies worden gedaan aan de prestaties – de PowerShot heeft nu een 24mm ultragroothoeklens met een krachtige 5,0x optische zoom. Daarmee wordt de overall flexibiliteit ten opzichte van de voorganger, de PowerShot S95, sterk vergroot. De PowerShot S100 is ook 2,8 mm dunner dan de voorganger en meet van voor- tot achterzijde slechts 26,7 mm.


Optical Image Stabilizer (4-stops)

De uiterst effectieve optical Image Stabilizer (IS) technologie van Canon voorkomt beeldonscherpte door de effecten van cameratrilling sterk te reduceren. In situaties waar beeldonscherpte als gevolg van cameratrillingen kan optreden – zoals in donkere omgevingen of bij fotografie met maximale zoom – kan de optical Image Stabilizer helpen de beelden scherp te houden via kleine gyro’s die camerabewegingen als gevolg van trillingen van de hand detecteren. De signalen afkomstig van deze gyro’s worden verwerkt door een single-chip IS controller, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen trillingen van een hand en doelbewuste bewegingen van de camera. De signalen worden vervolgens naar de IS unit verzonden, die één van de lenselementen verplaatst om de lichtstralen opnieuw uit te lijnen en zo het effect van cameratrillingen ongedaan te maken.

Lens Control Ring

De PowerShot S100 is uitgevoerd met een intuïtieve Lens Control Ring. Deze bevindt zich aan de basis van de lens. De ring biedt een gemakkelijke en eenvoudige manier om handmatig een reeks camera-instellingen aan te passen. De ring is vrij naar links of rechts te draaien om instellingen voor ISO, diafragma, sluitertijd, witbalans, handmatige scherpstelling en zoom te wijzigen.

Met deze extra flexibiliteit stelt de camera de gebruiker in staat vooraf bij diverse opnameprogramma’s de werking van de Lens Control Ring en de Multi-Control Dial aan de achterzijde in te stellen. In de Av modus regelt de Control Ring bijvoorbeeld standaard het diafragma, maar dit kan worden gewijzigd naar regeling van ISO, witbalans of belichtingscompensatie en de gebruikers kunnen vervolgens het diafragma aanpassen met de Multi-Control Dial. Voor elk opnameprogramma kunnen de instellingen worden opgeslagen in een gebruikersmodus. Daarmee zijn het gebruik van de Control Ring en de Multi-Control Dial volledig af te stemmen op de voorkeuren van de fotografen.

RAW-opnamen 

De PowerShot S100 ondersteunt RAW-opnamen en maakt het daarmee mogelijk beeldinformatie vast te leggen die niet is gecomprimeerd. Fotografen kunnen deze beeldgegevens aanpassen en handmatig het gewenste eindresultaat creëren met de meegeleverde Digital Photo Professional (DPP) software van Canon.

DPP deelt dezelfde bewerkingsomgeving met het Canon EOS systeem en is afgestemd op de wensen van professionele gebruikers en gevorderde amateurs. DPP biedt een reeks aan bewerkingsopties voor RAW-bestanden die met de PowerShot S100 zijn gemaakt, waaronder Picture Style, contrast, helderheid, scherpte, ruisreductie, witbalans en belichting. De functie Lenscorrectie maakt deel uit van deze reeks en stelt gebruikers in staat RAW-bestanden te corrigeren voor lensvervorming, lichtafval, chromatische aberratie en kleurzweem.

GPS

De PowerShot S100 is uitgevoerd met een GPS unit die informatie opslaat over de locatie van de opname. De GPS stelt de ingebouwde klok van de camera in staat zichzelf aan te passen aan de tijdzone. Tags met informatie over de locatie zijn toe te voegen aan de beelden en met de Logger functie kunnen gebruikers volgen waar zij tijdens een reis allemaal zijn geweest. Via een antenne die zich aan de bovenkant van de camera bevindt, wordt het positiesignaal afkomstig van satellieten ontvangen. De gegevens over de positie worden samen met de vastgelegde opnamen opgeslagen op de geheugenkaart en kunnen tijdens het afspelen worden bekeken.

Daarnaast kan een GPS Logger functie worden ingeschakeld om tijdens de reis locatiegegevens na ingestelde tijdsintervallen op te slaan. Deze informatie wordt vervolgens gescheiden van de beelden opgeslagen in een GPS logbestand. Het logbestand registreert per dag de verplaatsingen en stelt gebruikers in staat de gehele reis te bekijken en met de meegeleverde Map Utility software vast te stellen waar de opnamen zijn gemaakt. De Map Utility software kan worden gebruikt in combinatie met Google Maps[ii].

Full High Definition videobeelden met een resolutie van 1080p worden vastgelegd met een snelheid van 24 bps en met stereogeluid. De opnamen zijn met perfecte kwaliteit af te spelen op Full HD beeldschermen. Een speciale Movie Record knop zorgt dat de videobeelden direct worden vastgelegd, zodat geen moment verloren gaat. Een HDMI-CEC aansluiting is beschikbaar om rechtstreeks aan te sluiten (met een optionele kabel) op HD TV’s. Gebruikers met een HDMI-CEC compatibele TV kunnen de afstandsbediening van de TV gebruiken om de videoclips af te spelen. Miniature Effect kan ook worden gebruikt bij videoclips, zodat het effect van een wereld vol schaalmodellen met 720p resolutie wordt vastgelegd. Miniature Effect maakt de boven- en onderrand of linker- en rechterrand van een scène geleidelijk onscherp, waardoor het perspectief wordt benadrukt. De gebruiker kan de opnamesnelheid selecteren (6 bps, 3 bps en 1,5 bps) zodat het bij het afspelen lijkt of wordt gekeken naar een time-lapse miniatuurwereld.

Smart Auto modus 

Smart Auto is het perfecte automatische opnameprogramma. Het maakt gebruik van meerdere technologieën, waaronder Scene Detection, Motion Detection, Face Detection en Advanced Subject Detection. Smart Auto stelt iedereen in staat het beste resultaat te behalen door de camera eenvoudig weg op het onderwerp te richten en op de ontspanknop te drukken. De Smart Auto modes gebruiken Scene Detection Technologie om de opnamescène vast te stellen op basis van helderheid van het onderwerp, contrast, afstand en algehele kleurtint. De camera selecteert vervolgens uit 32 mogelijkheden het meest geschikte type scène, waarbij de juiste instellingen worden gebruikt voor een optimaal resultaat.

In de Smart Auto modus geeft een gekleurd pictogram aan welk type scène is gedetecteerd en de belichtingscondities worden op het LCD-scherm getoond. Smart Auto bevat ook een vernieuwde versie van  i-Contrast en Smart Flash Exposure, waarmee de lichte en donkere delen met voldoende details op het eindresultaat verschijnen. Deze twee functies onderdrukken over- en onderbelichte delen, zodat ook een gebruiker zonder enige kennis van camera-instellingen fraaie fotoresultaten kan behalen.

Tracking AF

Om onderwerpen die bewegen scherp in beeld te houden of om te helpen met een creatieve compositie. Tracking AF biedt fotografen de mogelijkheid onderwerpen in het midden van het beeld te selecteren en te blijven volgen wanneer ze bewegen of wanneer een nieuwe compositie wordt gekozen.

Motion Detection Technology 

Motion Detection Technology detecteert automatisch bewegingen binnen de opnamescène. Zodra een beweging is gedetecteerd, zal de camera de ISO-gevoeligheid en de sluitertijd verhogen om de kans op onscherpte te verkleinen en zo de beeldkwaliteit te optimaliseren.

Extra opnameprogramma’s maken het nog makkelijker om creatieve opnamen van hoge kwaliteit te maken. Tot deze programma’s behoren:

 • Creatieve filters: Een reeks filtereffecten stelt gebruikers in staat meer plezier te beleven aan fotografie door opnamen een apart accent of een andere sfeerbeleving te geven:
  • Toy Camera Effect – maakt de randen van de foto rondom iets donkerder en voert beeldbewerking uit om de contrastverschillen te benadrukken. Dit geeft het effect van een antieke foto die is gemaakt met een pin-hole camera. Voor de opname kan worden gekozen uit drie verschillende effecten: Warm, Standaard, Koel
  • Monochrome – stelt gebruikers in staat te fotograferen met drie verschillende monochroomeffecten: zwart/wit, sepia of blauw
  • Fish-eye Effect – geeft dezelfde beeldvervorming als een fish-eye lens, met keuze uit drie niveaus (zwak, medium, krachtig)
  • Super Vivid – verzadigt de kleuren van een opname voor een intens kleurrijk effect
  • Poster Effect – vermindert de kleurgradatie om de opname de retro uitstraling van oude posters te geven
  • Miniature Effect – geeft het effect van een zeer geringe scherptediepte, waardoor de scène lijkt op een schaalmodel. Bij fotografie zullen delen van de boven- en onderrand (of linker- en rechterrand bij verticale fotografie) van de opname onscherp worden, terwijl de rest scherp in beeld blijft
 • Image Group Playback: DeHigh-speed Burst modus (zoals bovenstaand) fotografeert razendsnel een reeks opnamen. Afhankelijk van het doel, is het wellicht niet nodig om alle foto’s te bekijken. Daarom worden de opnamen per reeks gegroepeerd en is het mogelijk alleen de eerste opname te bekijken. Dit kan voor de groepen worden ingesteld in het weergavemenu. 
 • iFrame Movies:  Het AppleiFrame videoformaat is een computervriendelijk videoformaat dat is ontworpen om sneller te kunnen werken met videobeelden die met uw camera zijn vastgelegd. Met iFrame heeft de video in uw camera dezelfde bestandsindeling als dat wat gebruikers later bewerken, zodat het importeren van videobeelden sneller gaat. Gebruikers kunnen videoclips bewerken en delen via meerdere platforms en apparaten. Omdat het is gebaseerd op standaard technologieën zoals H.264, AAC, MP4 en QuickTime, kan iFrame worden gebruikt in PC en MAC programma’s.

Eye-Fi connected functions

Voor gebruikers die beeldmateriaal draadloos willen verzenden, is de PowerShot S100 uitgevoerd met Eye-Fi connected functions. De PowerShot S100 heeft in de gebruikersinterface een speciaal Eye-Fi gedeelte en ook pictogrammen op het scherm. De automatische uitschakelfunctie is niet actief wanneer een Eye-Fi kaart is gedetecteerd, zodat gebruikers beeldmateriaal eenvoudig en zonder onderbreking kunnen verzenden

Multi-aspect shooting

Multi-aspect shooting stelt gebruikers van digitale camera’s in staat te kiezen met welke beeldverhouding ze willen fotograferen zodat dit achteraf niet nodig is. Fotografen hebben nu keuze uit 4:3, 1:1, 16:9, 4:5 en 3:2 om de compositie en het resultaat te kiezen dat past bij hun onderwerp.

Intelligent IS

Intelligent IS is een technologie die de camera in staat stelt de opnamesituatie te detecteren en vervolgens de juiste modus voor de optical Image Stabilizer te selecteren om onscherpte te voorkomen. Omdat de beweging van de camera afhankelijk is van de opnamesituatie, kunnen zeven verschillende IS modi worden gebruikt:

 • Normal IS: Dit is de standaard Image Stabilizer modus voor fotografie waarbij normale cameratrillingen worden gecorrigeerd. Afhankelijk van de brandpuntsafstand van het onderwerp zal de camera de juiste hoeveelheid hoek- (rotatie) en verschuivingscorrectie toepassen om het beste resultaat te krijgen.
 • Panning IS: Bij het fotograferen van een bewegend onderwerp, zoals een fietser of auto’s op een race circuit, zal Panning IS de zijwaartse beweging detecteren. Deze modus verplaatst de Image Stabilizer in de richting tegengesteld aan de bewegingsrichting van het onderwerp om te zorgen dat het onderwerp duidelijk blijft en het panning-effect vloeiend is.
 • Macro IS: Macro IS corrigeert zowel hoekverdraaiingen als de meer robuuste trillingen die vaak optreden bij het maken van close-ups van onderwerpen zoals bloemen.
 • Statief modus: Wanneer de camera detecteert dat het op een statief is geplaatst, wordt de Image Stabilizer automatisch uitgeschakeld omdat deze niet nodig is.
 • Dynamic IS: Tijdens het vastleggen van videoclips zorgt deze modus voor stabielere beelden door de laagfrequente trillingen te corrigeren die optreden wanneer tijdens lopen of rijden video-opnamen worden gemaakt.
 • Powered IS: Wanneer gebruikers videoclips maken van onderwerpen op grote afstand en daarbij de maximale zoom gebruiken, zorgt Powered IS dat het onderwerp trillingsvrij en duidelijk blijft door de extreme trillingen te corrigeren die optreden bij gebruik van de tele-instelling.
 • Dynamic & Macro IS: Deze modus wordt ingeschakeld wanneer video-opnamen worden gemaakt van macro-onderwerpen en corrigeert onscherpe delen die het gevolg kunnen zijn van de verschuivingen en hoekverdraaiingen die kenmerkend zijn voor macro-opnamen.Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *