Preview: Canon PowerShot G1 X

Canon introduceert vandaag de PowerShot G1 X – een revolutionaire, nieuwe compact camera met een grote CMOS sensor die is ontworpen voor beeldkwaliteit en bedieningsmogelijkheden op DSLR niveau. Uitgevoerd in een uiterst draagbare en volledig metalen body vormt deze voor professionals en serieuze fotografen ontworpen PowerShot G1 X een prestigieuze, nieuwe categorie in de bovenste regionen van Canon’s legendarische G-serie. De PowerShot G1 X herdefinieert de prestaties die mogelijk zijn met een compact camera.

De PowerShot G1 X is een hoogwaardige camera voor zelfstandig gebruik of de ideale aanvulling op een professionele DSLR. De camera combineert EOS sensortechnologie met DIGIC 5 verwerkingskracht, een nieuwe Canon precisielens en uitgebreide handmatige bedieningsmogelijkheden. Daarmee is het de mooiste compact camera die Canon tot nu toe heeft geproduceerd. De uiterst draagbare PowerShot G1 X heeft een zoomlens die zich volledig in de robuuste, metalen body terugtrekt. Fotografen beschikken hiermee over een onopvallende camera die moeiteloos opnamen van hoge kwaliteit maakt.

Professionele niveaus aan beeldkwaliteit
Uitgevoerd met door Canon ontwikkelde technologieën en geproduceerd met de expertise die wereldwijd door professionals wordt vertrouwd, biedt de PowerShot G1 X een niveau aan beeldkwaliteit dat eerder alleen mogelijk was met een Canon DSLR. Dit is Canon’s eerste compact camera met een grote 14,3 Megapixel CMOS-sensor met een beeldverhouding van 4:3. De afmetingen van de sensor bedragen 18,7mm x 14mm en de sensor is daarmee net zo hoog als de APS-C sensoren in EOS DSLR modellen. Uitgevoerd met dezelfde pixelafmetingen en opbouw als de EOS 600D en een oppervlakte die circa 6,3 keer groter is dan de sensor in de gerenommeerde PowerShot G12, biedt deze compact camera DSLR beeldkwaliteit in een body die klein genoeg is om overal mee naar toe te nemen.

Het grotere sensorformaat geeft fotografen meer controle over de scherptediepte en daarmee meer creatieve en artistieke mogelijkheden het onderwerp los te laten komen van de achtergrond. Het verbeterde dynamisch bereik laat gebruikers zeer nauwkeurig donkere en lichte partijen binnen dezelfde opname vastleggen. De 14,3 Megapixel resolutie staat garant voor grootformaat prints en maakt bijsnijden van opnamen mogelijk om nog krachtiger composities te krijgen.

De PowerShot G1 X biedt tevens een reeks voordelen die het resultaat zijn van de geavanceerde CMOS technologie uit het Canon EOS assortiment. De on-chip ruisreductie zorgt dat de opnamen duidelijk zijn, zelfs bij hoge ISO-waarden. Een 4-kanaals uitlezing maakt een hoge opnamesnelheid mogelijk en garandeert onder alle condities snelle, dynamische prestaties.

Door de grote sensor te combineren met de DIGIC 5 beeldprocessor, is het HS System in de PowerShot G1 X in staat opnamen vast te leggen met maximale resolutie over een ISO-bereik van 100 tot 12.800 een niveau dat voor het eerst wordt bereikt met een Canon compact.. Daarmee stelt het HS System de nieuwe norm voor prestaties bij weinig omgevingslicht. Ook onder de donkerste condities kunnen fotografen werken met het beschikbare omgevingslicht en natuurlijke, detailrijke opnamen met weinig ruis maken. De PowerShot G1 X vormt een krachtige basis voor fotografie bij weinig omgevingslicht.

Lens met precisietechnologie
De lens in de PowerShot G1 X is ontwikkeld met behulp van dezelfde ontwerp-, productie- en kwaliteitsprocessen als de wereldberoemde EF objectieven en bereikt daarmee professionele niveaus in beeldkwaliteit. Door gebruik te maken van UA elementen met een zeer hoge brekingsindex en een precisietechnologie voor het gieten van glas, heeft de lens een compacte afmeting en biedt het voor de meest veeleisende fotografen een haarscherpe helderheid. De lens heeft een 4x optisch zoombereik van 28mm – 112mm en trekt zich volledig terug in de camerabody. Dit geeft fotografen de mogelijkheid de zoom creatief te gebruiken en zowel de compositie als het perspectief van hun opname te wijzigen. Een diafragma met 6 lamellen zorgt in combinatie met de grote sensor voor de mogelijkheid van een schitterende onscherpte van de achtergrond.

Om te zorgen dat foto’s en Full HD movies helder en scherp zijn, heeft de lens een 4-stops optical Image Stabilizer (IS). Dit stelt fotografen in staat in situaties met weinig omgevingslicht te werken met sluitertijden die tot vier stops langer zijn dan zonder IS mogelijk is. De optical Image Stabilizer wordt ondersteund door Intelligent IS. Deze technologie analyseert de brandpuntsafstand, scherpstelafstand en het type camerabeweging om vervolgens de juiste instelling voor de Image Stabilizer te selecteren¹. Wanneer bijvoorbeeld een horizontale beweging is gedetecteerd, wordt Panning IS ingeschakeld en vindt alleen stabilisatie in één richting plaats voor een meer artistieke registratie van beweging binnen het beeld. De Hybrid IS technologie wordt toegepast bij macrofotografie om onscherpte als gevolg van cameratrillingen te voorkomen.

De lens bevat tevens een ingebouwd 3-stops Neutral Density (ND) filter, zodat bij veel licht grotere diafragma’s kunnen worden gebruikt om een kortere scherptediepte te krijgen of langere sluitertijden te gebruiken voor opzettelijke bewegingsonscherpte.

Uitgebreide bedieningsmogelijkheden
De PowerShot G1 X biedt volledige handmatige bediening met knoppen voor opnameprogramma’s en belichtingscompensatie die snelle en intuïtieve toegang geven naar een reeks van instellingen. Daarmee bouwt deze compact camera voort op de bedieningsmogelijkheden die de PowerShot G-serie in het verleden bood. Voor maximale controle over het eindresultaat past de PowerShot G1 X naadloos in de workflow van de EOS fotograaf. De camera ondersteunt 14-bits RAW opnamen voor vloeiende gradaties en natuurlijke kleuren die nauwkeurig zijn aan te passen met de meegeleverde Digital Photo Professional (DPP) software.

Met High-speed Burst HQ geeft de PowerShot G1 X fotografen de mogelijkheid razendsnelle actiemomenten met volledige resolutie en een snelheid van 4,5 bps vast te leggen met een reeks van zes opnamen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen continu JPEG-opnamen te maken met een snelheid van 1,9 bps tot de geheugenkaart vol is. Op deze manier kunnen langere actiereeksen worden vastgelegd.

Hoge kwaliteit Full HD movies
De PowerShot G1 X ondersteunt Full HD (1080p) video-opnamen die met een speciale videoknop met 24 bps zijn vast te leggen. Dankzij de grote CMOS sensor maken gebruikers hoge kwaliteit videoclips, zelfs bij weinig omgevinglicht, met een geringe scherptediepte die het resultaat is van de grotere sensor. De 4x optische zoom kan tijdens het filmen worden gebruikt en biedt extra veelzijdige mogelijkheden. Het geluid wordt in stereo opgenomen.

Professionele toepassingsmogelijkheden
Met het robuuste, roestvrij stalen chassis en compacte ontwerp biedt de PowerShot G1 X professionele mogelijkheden. Een groot vari-angle 7,5 cm (3,0”) PureColor II VA LCD-scherm stelt fotografen in staat vanuit bijna elke hoek of positie te fotograferen om zo de gewenste compositie te krijgen. Het heldere, hi-res 920k dot LCD-scherm vormt een scherp, detailrijk platform voor beeldcompositie en weergave, terwijl een optische beeldzoeker (OVF) met oogcorrectie fotografen de mogelijkheid biedt hun eigen persoonlijke stijl te hanteren. De nieuwe, ingebouwde flitser is handmatig te activeren om een scène van extra licht te voorzien en via de hotshoe kunnen ook externe Canon Speedlite flitsers worden gebruikt.

Geavanceerde opnameprogramma’s
Een reeks geavanceerde opnameprogramma’s helpt fotografen bij scènes en situaties die een fotografische uitdaging vormen. Zo registreert bijvoorbeeld Handheld Night Scene tijdens fotografie bij weinig omgevingslicht en zonder statief een snelle reeks opnamen die vervolgens worden gecombineerd tot een goed belichte foto met minimale onscherpte. Daarnaast legt het High Dynamic Range (HDR) programma scènes met zeer lichte of donkere tinten vast door meerdere opnamen te maken en deze te combineren tot een foto die de details in lichte delen en schaduwpartijen toont.

Accessoires vergroten de mogelijkheden
De PowerShot G1 X is ideaal voor EOS DSLR gebruikers omdat deze compact camera compatibel is met een reeks accessoires uit het EOS systeem. Dit stelt fotografen in staat direct de mogelijkheden van de camera uit te breiden. De Canon EX Speedlite flitsers kunnen worden gebruikt voor creatieve belichting, terwijl de WP-DC44 onderwaterbehuizing bescherming biedt tot een diepte van 40 meter – ideaal voor fotografie tijdens zware regenval of om onder water opnamen te maken – met volledige toegang tot alle bedieningsknoppen.

Met de optionele filteradapter FA-DC58C kunnen fotografen ook een reeks filters gebruiken, zoals een polarisatiefilter om blauwe luchten krachtiger te maken of reflecties te voorkomen. Voor een gelijkmatige belichting bij macrofotografie maakt de Macro Ring Lite adapter MLA-DC1 het mogelijk de Canon Macro Ring Lite of Twin Lite flitsers uit het EOS systeem te gebruiken.

Door naast werkelijk professionele mogelijkheden een ongekend hoge beeldkwaliteit te bieden, is de PowerShot G1 X de ideale camera voor professionals en serieuze fotografen die van een compact camera de flexibiliteit en kwaliteit van een DSLR eisen.

PowerShot G1 X – de belangrijkste kenmerken:
• Groot 14,3 Megapixel CMOS, DIGIC 5, HS System
• Compacte 4x zoom; Intelligent IS
• 7,5 cm (3,0”) vari-angle LCD; OVF
• Volledig handmatig, RAW, DPP
• Full HD, HDMI
• High-speed Burst HQ
• Smart Auto
• Uitgebreide accessoires
• HDR modus en ND filter
• Optionele 40 m onderwaterbehuizing

¹Zeven mogelijke instellingen: Normal IS, Macro IS, Panning IS, Powered IS (alleen in Movie modus), Dynamic IS, Dynamic en Macro IS en Statief modus.

Canon noemt de PowerShot G1 X ‘nieuwe categorie in de bovenste regionen van Canon’s legendarische G-serie’. De G1 X is boven de PowerShot G12 gepositioneerd, maar is wel op dezelfde bouwstenen gebaseerd. Het grote verschil is dat de G1 X een zeer grote sensor heeft, bijna net zo groot als die van een spiegelreflex (groter dan Nikon’s CX-sensor en de MFT-sensor van Olympus en Panasonic). Desondanks is de G1 X niet heel veel groter dan de oorspronkelijke G-serie en kan daarom op dat vlak nog steeds een compactcamera genoemd worden. De G1 X heeft een lens met 4x optische zoom met een bereik van 28 tot 112mm. Dat is niet zeer groot voor een compact en ook een fractie minder dan het zoomvermogen van de G12 (5x), maar voor een camera met een dergelijk grote sensor is het wel heel netjes. 


Specificaties

• Grote 14,3 Megapixel CMOS, DIGIC 5, HS System
• Compacte 4x zoom; Intelligent IS
• 7,5 cm (3,0”) vari-angle LCD; OVF
• Volledig handmatig, RAW
• ISO 100-12.800
• Full HD, HDMI
• High-speed Burst HQ
• HDR modus en ND filter
• Optionele 40 m onderwaterbehuizing beschikbaar

De sensor in de G1 X is het meest opvallend onderdeel. Daardoor krijg je spiegelreflexkwaliteit in een zeer compacte behuizing. Zoals eerder gezegd is de sensor namelijk nagenoeg even groot als die in een spiegelreflexcamera (1,5 inch). Slechts een fractie kleiner als een APS-C sensor (en Canon’s eigen 1,6x crop APS-C versie die net iets kleiner is dan die van andere fabrikanten). Canon heeft ervoor gekozen om wat minder megapixels op de sensor te proppen dan in haar spiegelreflexlijn (namelijk 14,3 megapixels in plaats van 18), waardoor de ruisprestaties vermoedelijk erg goed zullen zijn (de camera gaat dan ook tot ISO 12.800). Canon is overigens niet de eerste fabrikant die een grote sensor in een compactcamera (zonder verwisselbare lenzen) stopt. Al in 2003 deed Sony hetzelfde met de Cyber-shot R1 en vorig jaar deed Fujifilm het al met de X100. 

De sensor van de G1 X

Er is wel een opvallende afwijking ten opzichte van de sensor. De verhouding is namelijk 4:3, net als de MFT-sensor van Panasonic en Olympus. Dit is ook een gangbare maat voor compactcamera’s, wat mogelijk een van de redenen is geweest om hiervoor te kiezen. Een andere reden is waarschijnlijk dat de lens hierdoor minder breed zou hoeven te zijn als bij een APS-C sensor, wat de compactheid ten goede komt. Wie graag in het 3:2 formaat fotografeert, wat bij spiegelreflexcamera’s gebruikelijk is, zal dus wat resolutie verliezen. De sensor heeft een afmeting van 18,7mm x 14mm. Deze is maar liefst 6,3x groter dan die van de reguliere G-serie, zoals de G12. Dat verschil is ongetwijfeld terug te zien in de beeldkwaliteit, het dynamisch bereik en de ruisprestaties. Logischerwijs betekent een grotere sensor ook een kleinere scherptediepte, waardoor eenvoudig groot verschil tussen scherpte en onscherpte kan worden gerealiseerd (scherp portret, onscherpe achtergrond).

De lens in de PowerShot G1 X is gebaseerd op dezelfde ontwerp- en productieprocessen als de Canon EF objectieven. Er wordt gebruik gemaakt van UA lenselementen met een zeer hoge brekingsindex en een precisietechnologie voor het gieten van glas, aldus Canon. De lens steekt aan de voorzijde een beetje uit, zoals gebruikelijk is bij de G-serie. Wanneer de camera aan wordt gezet, schuift de lens volledig uit. Door deze constructie blijft de camera compact en past hij makkelijk in een tas of jaszak. Het objectief is ook uitgerust met optische beeldstabilisatie (IS) met een compensatie van 4 stops. De optical Image Stabilizer wordt ondersteund door Intelligent IS. Deze technologie analyseert de brandpuntsafstand, scherpstelafstand en het type camerabeweging om vervolgens de juiste instelling voor de Image Stabilizer te selecteren. Wanneer bijvoorbeeld een horizontale beweging is gedetecteerd, wordt Panning IS ingeschakeld en vindt alleen stabilisatie in één richting plaats voor een meer artistieke registratie van beweging binnen het beeld. De Hybrid IS technologie wordt toegepast bij macrofotografie om onscherpte als gevolg van cameratrillingen te voorkomen. Net zoals andere G-serie camera’s is de G1 X voorzien van een ingebouwd Neutral Density (ND) filter, zodat bij veel licht grotere diafragma’s kunnen worden gebruikt om een kortere scherptediepte te krijgen of langere sluitertijden te gebruiken voor opzettelijke bewegingsonscherpte. Het filter is goed voor 3 stops.

Net als andere G-serie camera’s biedt de PowerShot G1 X volledige handmatige bediening met knoppen voor opnameprogramma’s en belichtingscompensatie. Net als de meeste EOS-camera’s produceert de G1 X ook 14-bits RAW opnamen, die meer bewerkingsruimte bieden dan 12-bits RAW bestanden., De G1 X is ook redelijk rap. Hij kan op volle resolutie 4,5 foto’s per seconde produceren, met een maximum van zes. Het is ook mogelijk om eindeloos door te schieten tot de geheugenkaart voor is met 1,9 bps (alleen JPEG). 

Verder produceert de PowerShot G1 X Full HD (1080p) video-opnamen die met een speciale videoknop met 24 bps zijn vast te leggen. Dankzij de grote CMOS sensor maken gebruikers hoge kwaliteit videoclips, zelfs bij weinig omgevinglicht, met een geringe scherptediepte die het resultaat is van de grotere sensor. De 4x optische zoom kan tijdens het filmen worden gebruikt en biedt extra veelzijdige mogelijkheden. Het geluid wordt in stereo opgenomen.

En zoals bij de G-serie gebruikelijk is, is er ook een draai- en kantelbaar lcd-scherm present (7,5 cm 920k dot), waarmee vanuit allerlei hoeken te fotograferen is. Verder is er een optische beeldzoeker (OVF) present. De G1 X heeft een kleine ingebouwde flitser, maar kan via de flitsschoen ook overweg met externe Canon-compatible flitsers.

Het is een interessante, slimme zet van Canon, deze G1 X. Juist omdat Canon momenteel nog geen systeemcamera’s op de markt heeft, is dit een leuk zoethoudertje voor fotografen die zaten te wachten op een compacte Canon camera met grote sensor. Ook de huidige G-serie gebruikers zullen waarschijnlijk de specificaties wel kunnen waarderen, al is het prijskaartje wel fors hoger dan van de G12, namelijk 749 euro.  Voor wie toch niet al te vaak lenzen wilt wisselen is de G1 X een interessant alternatief voor een spiegelreflexcamera. Je krijgt een net bereik, een zeer grote sensor en alle mogelijke flexibiliteit (instellingen, kantelbaar scherm, video), in een compact jasje. Ideaal ook voor fotografen die al een spiegelreflex hebben, maar deze niet altijd mee willen zeulen.

Desondanks is de PowerShot G1 X niet goedkoop en biedt een spiegelreflex (dankzij de verwisselbare lenzen) meer flexibiliteit voor hetzelfde geld. Ook van systeemcamera’s zal de G1 X flink wat concurrentie krijgen; deze zijn veelal vergelijkbaar in omvang, hebben ook een grote sensor en bevatten vaak ook een kantelbaar schempje.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *