Polaroid haalt Nikon 1-kloon van de markt

In januari meldden we al dat Polaroid van plan was om een eigen systeemcamera op de markt te zetten: de Polaroid iM1836 (what’s in a name). Op de CES in Las Vegas konden we de camera al even uitproberen (zie onze hands-on), die overigens zeer buggy bleek te zijn. De camera was voorzien van Android 4.1 en een 18,1 megapixel sensor van 1 inch. Maar het meest opvallende aan de camera was dat hij als twee druppels water leek op de J-serie van de Nikon 1. Dat kon Nikon natuurlijk niet laten gebeuren en spande een rechtszaak aan. Het ontwerp maakte inbreuk op de patenten van Nikon.

Van de markt

De rechter gaf Nikon gelijk en gaf Sakar (het merk achter Polaroid) het bevel de camera van de markt te halen. De camera is inmiddels van de website van het bedrijf verdwenen. Sterker nog, alle Polaroid producten zijn foetsie – we vinden alleen nog Vivitar en Kodak. Ondanks het uiterlijk toonde de camera zelf overigens maar weinig overeenkomsten met de Nikon 1: de sensor was IN de lens gemonteerd en de vatting was niet compatibel met die van de Nikon 1 (ondanks het identieke uiterlijk en zelfs het gebruikte lettertype). Wij als consumenten hoeven er niet rouwig om te zijn, want een goed product was het allerminst.

Deel dit

3 antwoorden op “Polaroid haalt Nikon 1-kloon van de markt”

  1. Over patenten gesproken, het idee van de Polaroid camera om sensoren in de lens te gebruiken is zoals we weten, door Sony op de markt gebracht met de QX10 en QX100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *