Pirelli-kalender 2013 ditmaal zonder naaktmodellen

Het is weer zover. De mooiste tijd van het jaar. De tijd waar veel mannen reikhalzend naar uitkijken. En we hebben het niet over Sinterklaas of de Kerstman. Nee, voor Echte Mannen is er natuurlijk belangrijker nieuws: de nieuwe Pirelli-kalender!

Ook dit jaar valt er weer genoeg vrouwelijk schoon te bewonderen voor de ‘happy few’ die dit jaarlijkse kunststukje van de bandenfabrikant op hun deurmat kunnen verwachten. De kalender bevat 23 foto’s van elf modellen zoals Petra Nemcova, Summer Rayne Oakes en Adriana Lima.

Het logo voor de nieuwe kalender. Klik op de foto om de speciale website van Pirelli te bezoeken.

Anders dan anders

Wie echter op de gebruikelijke naaktfoto’s rekent, zal waarschijnlijk enigszins teleurgesteld zijn. In deze editie van “The Cal” is geen naakt te bekennen. Ook de fotograaf zal misschien voor wat vraagtekens zorgen. In plaats van een glamourfotograaf is dit jaar gekozen voor Steve McCurry, een fotojournalist die vooral bekend werd door zijn “Afghan Girl”.

Beide keuzes hebben duidelijk met elkaar te maken. De modellen die dit jaar voor de kalender poseerden, zijn allemaal actief voor goede doelen. In sommige ontwikkelingsgebieden ligt zo’n naaktfoto nog gevoelig, en zou de foto dus ten koste van hun werk kunnen gaan. Nu is de keuze voor McCurry al iets duidelijker: het krachtig vastleggen van gekleede personen is iets waar hij wel raad mee weet, getuige zijn overbekende Afghan Girl-foto.

Fotomodel Summer Rayne Oakes, een van de elf modellen die aan deze editie hebben meegewerkt.

Ook de keuze voor de locatie past uistekend in dit geheel: Rio de Janeiro. Een kleurrijke stad, die een perfecte achtergrond vormt voor het soort foto’s dat we van McCurry gewend zijn. Bovendien past Brazilië goed in het ontwikkelingsthema; dit land is zelf namelijk volop in ontwikkeling.

Meer dan alleen modellenfoto’s

Naast de gebruikelijke modellen zijn er ook elf foto’s van het dagelijkse leven in Rio zelf gemaakt, zoals Capoeira dansers, een fruitverkoopster op de markt en een jonge bokser die met een training bezig is. Ook zijn er twee foto’s van graffiti te bewonderen, iets wat in Rio als een verrijking gezien wordt, en niet als vandalisme zoals bij ons. In veel andere foto’s heeft McCurry hier ook dankbaar gebruik van gemaakt, en heeft de graffiti als kleurrijke achtergrond ingezet.

Niet alleen modellen, maar ook het dagelijks leven in Rio is door McCurry vastgelegd.

Niet te koop

Bij productaankondigingen eindigen we een nieuwsbericht meestal met een stukje over prijs en beschikbaarheid. Maar zoals gezegd is deze kalender alleen voor een geselecteerd gezelschap beschikbaar. De zeer beperkte oplage wordt door Pirelli verdeeld onder belangrijke klanten en VIP’s.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *