Photokina: Nieuwe Olympus PEN camera’s (en XZ-2)

Olympus lanceerde vandaag tijdens de Photokina een nieuwe compactcamera en twee nieuwe PEN systeemcamera’s en een viertal nieuwe M.ZUIKO objectieven voor het Olympus Micro Four Thirds systeem. In dit artikel worden de camera’s beschreven.


Olympus STYLUS XZ-2

De compactcamera betreft de Olympus STYLUS XZ-2 en is de opvolger van de STYLUS XZ-1. Deze compactcamera maakt gebruik van een 1/1,7″ backlit BSI CMOS sensor van 12,3 megapixel en dezelfde TruePic VI beeldprocessor die wordt gebruikt in Olympus’ OM-D systeemcamera. De sensor is lichtgevoelig tot een ISO-waarde van 12.800 en de camera beschikt over 35 autofocus punten. Het objectief van de XZ-2 is een 4x groothoekzoom i.ZUIKO (28-112mm op fullframe) met een diafragma van f/1,8 tot f/2,5.

De compactcamera kan filmen in 1080p met 30fps. Rondom de lens zit een hybride lensring waarmee de fotograaf snel toegang heeft tot verschillende functies. De camera heeft een kantelbaar aanraakgevoelig scherm van 7,6cm met 920.000 pixels en maakt gebruik van Touch AF, waarmee met een tik op de weergave van een object hier automatisch op wordt gefocust. De STYLUS XZ-2 bezit 11 standaard filters die direct in opnamen verwerkt kunnen worden. De camera ondersteunt Eye-Fi kaarten en FlashAir waarmee beelden op de sociale media gedeeld kunnen worden. Halverwege november zal er een onderwaterbehuizing beschikbaar komen voor de XZ-2 welke bescherming biedt tot een diepte van 45m. De Olympus STYLUS XZ-2 is verkrijgbaar vanaf eind oktober 2012 voor een adviesprijs van €549,- en is verkrijgbaar in het zwart.

De nieuwe Olympus STYLUS XZ-2


Olympus PEN Lite & mini

De nieuwe PEN Lite en PEN mini systeemcamera’s zijn respectievelijk de Olympus E-PL5 en de Olympus E-PM2. Beide PEN camera’s beschikken over dezelfde sensor en beeldprocessor en zijn identiek aan de sensor en beeldprocessor die gebruikt wordt in het topmodel van Olympus’ Micro Four Thirds systeem, de OM-D E-M5. Het betreft een Live-MOS sensor van 16,1 megapixel met een lichtgevoeligheid tot ISO 25.600 en de TruePic VI beeldprocessor, die ook in de nieuwe compactcamera van Olympus is verwerkt. Beide systeemcamera’s kunnen maximaal 8 repeterende foto’s per seconde maken. De PEN camera’s kunnen uiteraard filmen in 1080p met 30fps en een bitrate van 20 Mbps. Tijdens het filmen kunnen beelden tot 4x vergroot worden zonder dat dit gevolgen heeft op de resolutie.

De nieuwe Olympus PEN Lite (E-PL5)

Met uitzondering van het kantelbare scherm beschikt de E-PM2 (mini) over vrijwel iedere functie als de E-PL5 (Lite). een aanraakgevoelig LCD scherm van 7,6cm met 460.000 pixels. Het scherm van de E-PL5 is tevens kantelbaar. Evenals de XZ-2 bezitten beide PEN camera’s over ruim tien filters die kunnen worden toegepast op zowel foto- als filmopnamen. De systeemcamera’s ondersteunen tevens Eye-Fi kaarten en FlashAir.

De PEN Lite (E-PL5) is verkrijgbaar in zwarte, zilverkleurige en witte uitvoering en krijgt een adviesprijs van €699,-. Evenals voor de XZ-2 zal er vanaf eind november een onderwaterbehuizing verkrijgbaar zijn die tot een diepte van 45m bescherming biedt aan de PEN Lite. De PEN mini (E-PM-2) is verkrijgbaar in het zwart, zilver, wit en rood en krijgt een adviesprijs van €599,-.

De nieuwe Olympus PEN mini (E-PM2)

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *