Phantom HD slow-motion camera en demo

Technyx heeft de laatste tijd aardig wat timelapse video’s geplaatst, ofwel ‘versnelde’ films, gemaakt met een DSLR. Het omgekeerde effect kan ook bijzonder fraai zijn, maar een DSLR leent zich er nog niet zo toe: films met slow motion, ofwel zeer vertraagde beelden. In software kan je nog heel wat bereiken – zie helemaal onderaan dit bericht een voorbeeld hiervan – maar écht slow motion doe je door een camera razendsnel opnames te laten maken en die op ‘normale’ snelheid af te spelen.

De nieuwe Phantom v1210 en v1610 van Vision Research zijn camera’s, die helemaal op dit type opnames gebouwd zijn. De aanduiding ‘Phantom HD’ is voor de kenners al voldoende signaal, er zijn al de nodige spectaculaire demo’s op het web te zien. Nu zijn er dus twee nieuwe modellen. De v1210 kan 12.000 (twaalfduizend!) tot 16.000 frames per seconde registreren, de duurdere v1610 haalt zelfs 650.000 tot 1.000.000 beelden per seconde – de hogere snelheden worden alleen bereikt wanneer je concessies aan de resolutie doet. Standaardopnames gaan met 1280×800 beelden per seconde – geen Full HD dus.

De v1210 wordt geleverd met 12, 24 of 48GB gesegmenteerd geheugen, de v1610 met 24, 48 of 96GB. Verder beschikken de camera’s over een netwerkaansluiting, exacte tijdcodering, 12-bit kleurdiepte en een HD-SDI-uitgang. Een prijs is nog niet bekend, maar die zal niet mals zijn. Echter, dan kun je wel opnames maken die nóg meer registreren dan deze (geschoten met een Photron Full HD High Speed Camera SA2, 1000 beelden per seconde):

En een demo van de Phantom HD Gold:

Tot slot, het resultaat van slow-motion met behulp van Apple Motion:

Mocht je hiervan geïnspireerd zijn om zelf aan de slag te gaan: zolang de Phantom camera’s nog niet op de markt zijn, is deze tutorial een goede (en goedkopere) start!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *