Pentax X-5: K-5-achtige bridge met 26x superzoom

Pentax heeft een nieuwe superzoom-camera gelanceerd met een bijzondere vormgeving. Hij lijkt namelijk sprekend op de K-5 DSLR van hetzelfde merk. Nu is het normaal dat een bridgecam een SLR-achtig design heeft, maar Pentax heeft dit principe duidelijk verder doorgevoerd dan gebruikelijk.

Hoewel het model qua uiterlijk en naamgeving compleet nieuw is, gaat het in feite om een opvolger van de X90 die in februari 2010 geïntroduceerd werd. Ook dat was een bridgecam met 26x optische zoom. Uiteraard zijn er na ruim twee jaar wel de nodige vernieuwingen te melden.

Kenmerken

We beginnen met het pronkstuk van iedere superzoom: het objectief. Hoewel de zoomfactor gelijk is aan z’n voorganger, is het bereik flink aangepast. De X90 had een zoombereik van 26mm tot 676mm, terwijl de X-5 een bereik van 22,3mm tot 580mm meekrijgt. Dit is wel iets ten koste gegaan van de lichtsterkte. Bij de X-5 loopt het maximale diafragma van f/3.1 tot f/5.9, waar de X90 nog over een f/2.9-5.0 objectief beschikte.

De 12 megapixel CCD-sensor is vervangen door een 16 megapixel BSI-CMOS exemplaar, dat wederom d.m.v. sensor-shift voor de beeldstabilisatie zorgt. Door de toepassing van CMOS-techniek is de maximale video-resolutie ook verhoogd van 720p naar 1080p. Om te zien wat deze sensor vastlegt heb je de keuze uit twee mogelijkheden: een elektronische zoeker met 230.000 beeldpunten, of een kantelbaar 3 inch scherm met 460.000 beeldpunten.

Ook deze bridgecam biedt uitgebreide mogelijkheden om de opnamestand naar wens in te stellen. Automatisch, handmatig, scenemodi, en filters: alles is weer aanwezig. Opvallend hierbij is wel dat het instelwiel bovenop de gebruikelijke diafragma- en sluitertijdvoorkeuze ontbeert. Of deze standen geheel ontbreken is niet duidelijk; ze kunnen ook onder de M van handmatige bediening verborgen zitten. De ruimte op het instelwiel is tenslotte beperkt, en tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden die een plekje opeisen.

Hoewel de behuizing sterk aan een spiegelreflex doet denken, en hij er op foto’s fors uitziet, is het in werkelijkheid natuurlijk een wat kleiner model. Hij meet 120 86 x 106 mm, en weegt 508 gram exclusief batterijen. Dat zijn er trouwens vier van het AA-type, waarmee je (afhankelijk van de capaciteit) zo’n 330 foto’s moet kunnen maken bij gebruik van alkaline, 500 stuks met Ni-MH, en 950 stuks als je lithium-batterijen gebruikt.

Prijs en beschikbaarheid

De camera wordt vanaf eind september in de winkels verwacht, in een geheel zwarte en een zilverkleure uitvoering. De adviesprijs bedraagt €259.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *