Pentax K50 DSLR: 120 kleurcombinaties

Onlangs berichtten we al over de op handen zijnde K50. In één van de commentaren werd later aangegeven dat hij er echt was met wel een “kazillion kleurtjes”. Dat blijken er “iets” minder te zijn, maar met 120 verschillende kleurcombinaties heeft Pentax toch wel een USP (Unique selling proposition/point) te pakken. Waar andere fabrikanten proberen op te vallen door nieuwe features heeft Pentax voor de kleurtjes gekozen. Of dit, in dit marktsegment, de verkoopcijfers zal brengen die Pentax graag ziet, vragen wij ons toch terdege af.


Kleurtjes Pentax

Als je de Nederlandse site van Pentax bezoekt, vind je vreemd genoeg, op het moment van dit schrijven, nog geen enkele aankondiging van de K-50. Wat daar de oorzaak van is, is ons niet duidelijk, want rond augustus wordt toch verwacht dat deze camera leverbaar zal zijn, voor een prijs van € 649,=.

K-50

In onze eerdere publicatie gaven we al aan dat Pentax-rumors deze camera niet als de opvolger van de K-30 ziet, hoewel de verschillen met deze camera uiterst gering zijn. Pentax zelf profileert de camera als een perfecte partner “for all types of active shooting, and a talented guide to a brand-new photographic experience” . Dit wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de waterdichte body en de mogelijkheid om bij weinig licht nog te fotograferen.

Een greep uit de belangrijkste zaken van deze camera op een rijtje zijn (aldus Pentax):

SR van Pentax

De in-body optische stabilisatie. Dit systeem kennen we al van de andere camera’s van Pentax. Het grote voordeel is dat het op iedere lens werkt.

Super grote ISO-gevoeligheid. De camera heeft instelmogelijkheden die uitbreidbaar zijn tot ISO 51.200. Hierdoor zijn snel bewegende objecten makkelijker te “bevriezen” en kunnen foto’s gemaakt worden onder extreem weinig licht-omstandigheden.

Scènes: In de camera zijn 19 verschillende scènes ingebouwd, waaronder HDR. Met deze scènes zijn in een handomdraai de juiste instellingen voorhanden.

APS-C CMOS: De camera heeft een 16,28 MP (effectief) APS-C sensor aan boord.

PentaprismaPentaprisma: Het pentaprisma zorgt voor helder beeld van bijna 100% en geeft een vergroting van 0,92 keer.

AF: De autofocus werkt met 11 AF-punten. Hiervan zijn er negen kruisgevoelig.

5/6 fps: Het is mogelijk 6 beelden per seconde te schieten, als de camera is voorzien van de D-LI109 accu. Met AA-batterijen worden 5 beelden per seconden gehaald.

1/6000 s: De kortste sluitertijd is 1/6000 seconde.

SAFOX IX i+ AF module

SAFOX IX i+ AF module: De K-50 beschikt over een state-of-the-art SAFOX IX i+ AF module. Het zorgt, volgens Pentax, voor een buitengewoon accurate autofocusing bij minimale Chromatische Aberratie.

Sensor-stof-reductie: Op de sensor (low pass filter) is een speciale coating aangebracht om te voorkomen dat stof er aan vast kleeft. Daarnaast beschikt de camera over een systeem om stof te verwijderen, door verticaal te vibreren.

HDR: Je kunt in de HDR-mode (alleen JPG)  tot 3 beelden combineren tot één foto, om zodoende een hoger dynamisch bereik te bewerkstelligen.

Live View: In de LiveLive view view mode kun je gebruik maken van “Image tracking” en gezichtsherkenning. Een grid helpt bij het maken van je compositie.

Full HD video: Je kunt opnamen maken in MPEG4-formaat met 30, 25 of 24 beelden per seconde. Er kunnen diverse visuele effecten worden toegevoegd met andere beelden en digitale filters. Er is een eenvoudig te bedienen editor aanwezig. Ook kun je automatisch videobeelden die met een bepaalde interval geschoten zijn, automatisch samenvoegen.

Wieltjes

Twee wieltjes: Met twee wieltjes (voor en achter) zijn eenvoudig zaken als sluitersnelheid en diafragma te regelen.

D-Range: Met de D-range kunnen bij erg contrastrijke foto’s toch nog voorkomen worden dat de schaduwen dichtlopen en de hoge lichten uitbijten.

Automatische Horizon correctie: Een handige functie die vooral zijn waarde bewijst bij foto’s die uit de hand genomen zijn. Maximaal kan de horizon met 1,5 o gecorrigeerd worden.

GPS: De K-50 is compatibel met de optionele O-GPS1 GPS unit.

Gebruikersinstellingen: Het is mogelijk om twee instellingen te programmeren onder de U1 en U2 op het programmawiel.

Eye-Fi: De camera ondersteunt Eye-Fi en andere draadloze geheugenkaartjes.

Framing: Door de beweegbare sensor is het mogelijk om kleine framing aanpassing te doen zonder de camera van positie te wijzigen.

Digitale waterpas: Tot slot vermelden we de digitale waterpas, welke in deze camera is ingebouwd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *