Pentax K-3 uitgelekt

Pentax krijgt binnenkort een nieuw topmodel. De Pentax K-3 zal zijn voorganger, de K-5 II, aflossen, die in exact een jaar geleden werd aangekondigd. Naast enkele specificaties is nu ook het eerste officiële beeld uitgelekt via het Japanse Digicame info. De body van de Pentax K-3 lijkt als twee druppels water op die van de K-5 II. Het verschil is vooral optisch, zoals het lettertype van de ‘K-3’ tekst in vergelijking met de K-5 en het nu gouden SR logo.

Geen fullframe

Helaas voor iedereen die geloofde of hoopte dat Pentax met een fullframe body zou komen, de K-3 is gewoon een APS-C camera. Dat is te zien aan de lens, wat een weerbestendige 18-135mm f3.5-5.6 DA lijkt te zijn. Volgens de geruchten is er aan de binnenzijde wel het een en ander veranderd. Zo zou de K-3 voorzien worden van een nieuw flitssysteem, zijn alle 27 af-punten kruislingsgevoelig en ondersteunt de af ook tracking. De camera zou 8,3 foto’s per seconde kunnen schieten en de gestabiliseerde sensor zou voor 4 stops winst zorgen. Wat de sensor betreft is er ook nieuws: dit zou een 24 megapixel exemplaar betreffen (vermoedelijk afkomstig van Sony) en deze zou standaard niet uitgerust zijn met een anti-alias filter (moiré zou software gefilterd worden).  De videomodi zijn ook verbeterd en ondersteunen nu FullHD met 50/60p en geluid via een externe microfoon. De Pentax K-3 zou ongeveer 800 gram wegen. Als prijs wordt $ 1300 genoemd, wat vermoedelijk neerkomt op € 1299. De Pentax K-3 wordt vermoedelijk volgende week maandag 7 oktober aangekondigd.

Ondanks de verbeterde specificaties zien we op basis van deze geruchten geen innovatieve verbeteringen. Sinds de K-7 is de body nauwelijks veranderd. Als deze geruchten kloppen zou deze camera alleen voor bestaande Pentax gebruikers (die willen upgraden) interessant zijn.

PentaxK-3_01 (1)

Ter vergelijking, de van body K-5 (gelijk aan de K-5 II):

pentax-K5-front_1280px

 

 

Deel dit

5 antwoorden op “Pentax K-3 uitgelekt”

 1. 8,5 fps haalt geen enkele concurrent zelfs niet de top aps-c dslr modellen (ik heb het niet over mirrorless of slt) van canon en nikon. Dat is echt wel veel. Je moet naar de D4 om 10 fps te halen). Als het waar is dat er een aparte spiegel en shuttermotor in zit, zou de camera in live view nog sneller rates moeten kunnen halen. Samen met sterk verbeterde AF en een geoptimaliseerde 20mp sensor van sony, zou dit wel eens een killer aps-c kunnen worden.

  1. Wat is een half beeldje per seconde? De hoogbejaarde Nikon D300s haalt echt 8 fps:
   “Continu-opnamen van 7 bps (8 bps mogelijk bij gebruik van het optionele MB-D10 battery pack).”
   maar het is een lekker belangrijk feature. Ik ben benieuwd hoeveel je het gebruikt.

   Het is trouwens ook te hopen dat hij tijdens die burst-mode ook scherp blijft stellen, anders heb je er al helemaal niets aan…

   De 24 MP sensor zal misschien dezelfde zijn als ook in de D7100 zit en dan ben je inderdaad niet slecht af.

   1. D300s wel ja maar dat is ook een pro body, de d7100 haalt 6 en heeft een te kleine buffer. Of de AF nog werkt tijdens snelle bursts? Op de K-5 niet, maar wie weet. Laten we camera eerst maar eens afwachten voor we uitgebreids specs gaan bespreken die hij misschien wel helemaal niet heeft.

    1. “8,5 fps haalt geen enkele concurrent zelfs niet de top aps-c dslr modellen ”
     Ik dacht dat de D300s wel binnen die beschrijving viel….. 😉

     De buffer van de D7000 en D7100 is zwaar k. Je kunt bijna niets met de max fps. Zelfs niet als je alleen JPG schiet, want het aantal frames dat Nikon dan claimt haalt hij in geen velden of wegen (of je zou hem op zeer lage kwaliteit moeten zetten).

 2. Ik zie niet waarom deze camera eigenlijk enkel voor bestaande Pentax gebruikers zal zijn. Als ik in de markt was voor een dSLR dan zou ik toch als eerste kijken bij Pentax (en dus deze K-3). Simpelweg omdat het geen eenheidsworst is zoals Canikon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *