Patent toont 18-45mm kitlens van Canon systeemcamera

Op de Japanse site Egami is een patent gepubliceerd van een Canon 18-45mm f3.5-5.6 lens. Deze is bestemd voor een APS-C camera met 1,6x crop (oftwel hetzelfde sensorformaat als gangbaar is in de meeste consumenten spiegelreflexcamera van Canon). Het patent is al in juli 2010 ingediend, maar pas net vrijgegeven. Het is zo goed als zeker dat het ontwerp van de alternatieve kitlens bedoeld is voor een toekomstige systeemcamera van Canon.

29-70mm

Omgerekend naar 35mm equivalent (fullframe) komt de beeldhoek overeen met een 29-70mm lens. Dat is beduidend korter dan wat normaal is bij Canon kitlenzen (29-88mm), wat zeer waarschijnlijk te maken heeft met de omvang. Een minder groot zoombereik komt de omvang van een lens ten goede. De optische zoom ratio van de lens is 2,39x.

Extreem dicht op de sensor

Niet alleen de aangepaste brandpuntsafstanden zijn een indicatie voor gebruik op een systeemcamera. Uit het patent blijkt dat de backfocus, oftewel de afstand tussen de sensor en de lens, slechts 0,5 cm bedraagt. Dat is extreem weinig, zeker als je bedenkt dat de afstand in een Canon spiegelreflex normaal 4,4 cm is. Bij andere systeemcamera’s zit de lens ook dichter bij de sensor, maar zo dichtbij is nog niet eerder voorgekomen. In het patent worden verder een aantal specificaties met betrekking tot lensfouten genoemd: zo zou de sferische aberratie ongeveer 0,1 mm zijn, de astigmatisme minder dan 0,2, de chromatische aberratie is ongeveer 0.6μm en de groothoek vervorming zou -11% bedragen.

Toekomst?

Is er een kans dat het bovenstaande klopt? Die kans is er zeker; het patent is in ieder geval het zoveelste bewijs dat Canon al een tijdje aan het nadenken is over een systeemcamera. Het feit dat het patent uit juli 2010 dateert, betekent waarschijnlijk dat Canon de markt tot nu nog niet rijp achtte voor de introductie. De verkopen van systeemcamera’s in Europa en Amerika vallen dan weliswaar nog wat tegen, maar in Japan zit het marktaandeel al op 46,1%. Zeker als Japans bedrijf kan Canon die markt niet laten liggen. Aan de andere kant is het de vraag hoe Canon zich, als laatkomer, zal onderscheiden van de concurrentie. Wordt het een ‘me too’-product of echt iets onderscheidends? Als de lens in dit patent echt gebruikt gaat worden hebben we in ieder geval al één nadeel te pakken: een matig zoombereik. Aan de andere kant zal de camera met lens gezien de korte backfocus misschien wel echt extreem compact kunnen zijn. Later dit jaar weten we meer…

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *