Patent maakt weg vrij voor APS-C en fullframe BSI CMOS-sensoren

Er is een patent opgedoken voor een BackSide Illuminated (BSI) CMOS sensor van Canon. De techniek, waarbij de elektrische bedrading van een sensor onder de fotodiodes is geplaatst waardoor de laatstgenoemde meer licht vangt, is een groot succes in compactcamera’s en smartphones. Met een BSI CMOS sensor wordt de potentiële lichtgevoeligheid van een sensor verhoogd, terwijl de ruisproductie omlaag gaat. Het is opvallend dat we deze techniek tot nu toe alleen in kleine sensoren hebben teruggezien en niet bij camera’s met een APS-C of fullframe-sensoren. De techniek schijnt complexer te produceren zijn, dan een traditionele sensorstructuur, met meer kans op uitval (en hoe groter de sensor, des te groter het risico). Dat verhoogt ook de kostprijs, waardoor dergelijke sensoren duurder zijn om te producerne. Desondanks lijkt Canon van plan te zijn om de techniek in de toekomst ook in grote sensoren te gebruiken. Dat blijkt uit een patent dat al in juni 2010 werd ingediend en dat deze week openbaar gemaakt werd. 

Of we al op korte termijn een APS-C of fullframe sensor op basis van de BSI techniek gaan zien, is de vraag. Maar het zou een nieuwe stap kunnen zijn in low-light fotografie. De huidige generatie sensoren zijn al in staat om op ISO 6400 en 12.800 redelijke beelden te produceren. What’s next?

Een BSI-sensor (rechts) vergeleken met een traditionele sensor (links). Afbeelding: Sony

In het patent staan de volgende notities (in het Engels, vertaald vanuit het Japans):

  • The two bonded substrates photoelectric conversion unit and the peripheral circuit manufacturing to
  • Photoelectric conversion unit and the peripheral circuit microprocessor which is connected by bump
  • The incident light is changed and the current strong influence to adjacent pixels in the peripheral circuit, and noise 
  • A peripheral circuit connected to a DC power supply photoelectric conversion unit
  • Resistance is lowered, reducing the voltage drop

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *