Patent: Konica Minolta 14-42mm MFT lens

Via Egami bereikte ons een zeer verrassend patent. Konica Minolta heeft namelijk ontwerpen ingediend voor een 14-42mm en 12-42mm zoomlens voor Micro Four Thirds, allebei met een diafragma van F/3.5-5.6, en beide uitgevoerd met optische beeldstabilisatie. Dit is verrassend om twee redenen:

  1. Konica Minolta heeft zich nog maar zes jaar geleden geheel uit de cameramarkt teruggetrokken, door de complete Photo Imaging-divisie aan Sony te verkopen.
  2. Dit bedrijf is officieel geen deelnemer aan de Micro Four Thirds standaard.

Links een tekening van de 14-42mm, rechts de 12-42mm.

Terugkeer op de cameramarkt?

Dat Konica Minolta terugkeert op de cameramarkt, is natuurlijk best mogelijk. Toen de fotografiedivisie aan Sony werd verkocht, zijn veel ingenieurs bij K-M gebleven. De kennis om zulke objectieven te ontwerpen hebben ze dus altijd in huis gehad. Bovendien heeft Konica-Minolta nog altijd een optische divisie. Momenteel levert die divisie lenzen voor zeer uiteenlopende toepassingen: kleine lensjes voor gebruik in optische drives en smartphones, maar ook grotere objectieven voor bijvoorbeeld videocamera’s, projectors en 3D-scanners.

…of toch niet?

Maar dat Konica Minolta zulke producten aan andere fabrikanten levert, kan ook betekenen dat het bedrijf zelf helemaal niet op de cameramarkt terugkeert. Misschien is dit ontwerp ook in opdracht van een andere fabrikant gemaakt, en zien we dit objectief uiteindelijk als Panasonic, Olympus of ander merk terug.

Gezien de optische beeldstabilisatie zou je dan eerder aan Panasonic denken; Olympus heeft die stabilisatie tenslotte in de camera zelf zitten. En misschien is het gewoon toeval, maar de huidige Panasonic 14-42mm X staat bij B&H sinds kort op “disconinued”…

Een screenshot van 27 januari van de B&H Photo website. Klik op de afbeelding om naar de huidige pagina te gaan.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *