Patent: Canon EF 2,8x tele-converter

Er is een patent opgedoken van een nieuwe extender (teleconverter) van Canon. Aan de gegevens in het patent te zien biedt de extender een vergroting van 2,779 van de brandpuntsafstand, wat waarschijnlijk neerkomt op een 2,8x extender. Het patent werd al ingediend in augustus 2010, maar is deze maand vrijgegeven. Een 400mm f2.8 L IS zou een 1120mm f8 worden, oftewel het effect is hetzelfde als een 2x en 1,4x extender die worden gestapeld. Dat levert een dus een enorme vergroting op en mogelijk ook betere optische kwaliteit omdat de lenselementen in één extender zitten en daardoor beter op elkaar afgestemd zijn. Desondanks zou een dergelijke extender drie stops licht kosten, net zoveel als de gestapelde variant.

Een gePhotoshopte versie van een mogelijke 2,8x extender

Autofocus

Er is één serieus vraagteken voor de komst van een dergelijke extender. De recent aangekondigde Canon 1D X biedt – in tegenstelling tot zijn  voorgangers – geen autofocus meer bij f8. Dat is opvallend, omdat zijn voorgangers dat dus wel deden waardoor het gebruik van een 2x en 1,4x extender tegelijk een bruikbare optie was. Tenzij deze functionaliteit alsnog wordt toegevoegd lijkt een 2,8x extender weinig zin te hebben.

Patent

Patent Publication No. 2012-47869

2012.3.8 Release Date
2010.8.25 filing date
Example 1

-83.98mm focal length
Expansion rate β = 1.996
Lens Construction 5 group nine
Example 3

-41.91mm focal length
Expansion rate β = 2.779
Lens Construction 5 group nine
Canon’s patent

Rear converter is to increase the focal length, F number, the residual aberration
When doubled, twice the lateral aberration, longitudinal aberration is 4 times greater rate of expansion, because the F-number is also double, longitudinal aberration is twice per depth of focus
Rear converter configuration consisting of three groups of positive and negative positive
Reduce the aberration of the rear converter itself

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *