Panasonic vernieuwt 14-42mm kitlens

Afgelopen maandag schreven we al over een Konica Minolta-patent wat we waarschijnlijk als Panasonic-product terug zouden zien. Dat blijkt nu inderdaad het geval, want Panasonic heeft een nieuwe 14-42mm F/3.5-5.6 kitlens laten zien op de CP+ in Japan.

Kleiner en beter?

De nieuwe kitlens lijkt een grote stap vooruit te zijn als we naar de specificaties kijken. Ten opzichte van de oude versie is hij aanzienlijk kleiner en lichter geworden. Het formaat gaat van 64 x 61 mm (lengte x diameter) naar 49 x 56 mm, en het gewicht wordt verlaagd van 165 gram tot 110 gram. Deze verkleining is mogelijk door het gebruik van een compleet nieuw ontwerp. Het optische ontwerp bestaat nu uit 9 elementen; drie minder dan in de oude versie. Dit is mogelijk gemaakt door het nieuwe ontwerp van een extra asferisch element te voorzien.

Nu zou je denken dat die verkleining ten koste van de prestaties moet gaan, maar als we de gegevens van Panasonic kunnen vertrouwen is daar geen sprake van. De MTF-grafiek laat namelijk juist een beter resultaat zien, met name in de hoeken van het beeld (rechts in de grafiek). Als je met de muis over onderstaande afbeelding beweegt, krijg je de MTF-grafiek van de oude versie te zien.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe standaardzoom zal in twee kleuren geleverd worden: zwart en zilver. Naast de losse verkoop zal hij ook als kit geleverd worden met de Panasonic DMC-G5 en DMC-GF5. Over de prijs en beschikbaarheid in Nederland is nog niets bekendgemaakt.

Specificaties

Model No. H-FS1442A
Lens Construction 9 elements in 8 groups (2 aspherical lenses)
Mount Micro Four Thirds mount
Optical Image Stabilizer Yes (MEGA O.I.S.)
Focal Length f=14mm to 42mm (35mm camera equivalent 28mm to 84mm)
Aperture Type 7 diaphragm blades / Circular aperture diaphragm
Aperture Range F3.5(Wide) – F5.6(Tele)
Minimum Aperture F22
Closest Focusing Distance 0.2m / 0.66ft (at focal length 14-20mm), 0.3m / 0.98ft (at focal length 21-42mm)
Maximum Magnification Approx. 0.17x / 0.34x (35mm camera equivalent)
Diagonal Angle of View 75°(W) – 29°(T)
Filter Size 46mm /1.8inch
Max.Diameter 56mm / 2.2inch
Overall Length Approx.49mm / 1.9 inch (from the tip of the lens to the base side of the lens mount)
Weight Approx. 110 g / 3.88 oz (excluding lens cap, lens rear cap and lens hood)
Standard Accessories Lens cap, Lens hood, Lens rear cap

Konica Minolta Patent – nieuwe powerzoom ook onderweg?

Tot slot willen we nog even terugkomen op het patent van maandag. In dat patent werden twee optische constructies beschreven, waarvan de grootste gebruikt is voor de nieuwe kitlens. Het andere ontwerp, met nog een element minder, is dus nog niet gebruikt. Aangezien de 14-42mm Vario X nog steeds op “discontinued” staat bij B&H, zou het ons niet verbazen als we binnenkort nog een persbericht van Panasonic krijgen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *