Panasonic patenteert alternatieve fasedetectie

Panasonic heeft een patent ingediend voor fasedetectie. In een spiegelreflex wordt een spiegel gebruikt om het beeld dat de lens binnenkomt door de sturen naar de zoeker (bovenin), maar tegelijkertijd via een sub-spiegel ook te reflecteren naar een speciale autofocussensor (fasedetectie) aan de onderkant. Een systeemcamera heeft geen spiegel, dus gebruikt in de regel constrastdetectie, dat in de regel trager is dan fasedetectie (maar wel steeds sneller wordt dankzij de vorderende techniek). Panasonic heeft nu een alternatieve manier bedacht om toch fasedetectie te gebruiken in een systeemcamera zonder spiegel. 

Volgens het patent van Panasonic bestaat de ruimte tussen de fotodiodes op de sensor uit reflecterend materiaal. Op die manier kan de sensor zelf licht reflecteren naar een autofocussensor, onderin de camera (13). De spiegel zou dan niet meer nodig zijn, terwijl de camera naast contrastdetectie- dus ook fasedetectie-autofocus kan gebruiken (waardoor hij in potentie een stuk sneller wordt). Panasonic noemt de techniek “Front side illuminated sensor”.

Of deze methode ook echt gebruikt gaat worden is echter de vraag. Allereerst zijn systeemcamera’s met contrastdetectie al een heel stuk sneller geworden, waardoor het verschil tussen beide af-technieken steeds kleiner wordt en ten tweede bestaat er al een beter alternatief om fasedetectie te gebruiken. Namelijk… door de af-diodes direct op de sensor te plaatsen (in plaats van enkele RGB fotodiodes), zoals Nikon heeft gedaan met de Nikon 1 V1 en Fujifilm eerder met de F300EXR. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *