Panasonic patent voor sensorstabilisatie

Op het inmiddels bekende Japanse Egami blog is een patent opgedoken voor sensor-beeldstabilisatie van Panasonic. Het Japanse bedrijf gebruikt tot nu toe stabilisatie elementen in de lens, in tegenstelling tot MFT Olympus die al langer sensorstabilisatie gebruikt (en dit momenteel als enige toepast in een systeemcamera). Met dit patent zou Panasonic wel eens de eerste fabrikant kunnen worden die zowel stabilisatie in de body als het objectief gebruikt (hoewel Nikon in 2009 ook al een soortgelijk patent heeft ingediend).

Beide varianten van stabilisatie hebben voor- en nadelen. De stabilisatie in een objectief kan voor ieder objectief geoptimaliseerd worden. En hij is goed geschikt voor lange brandpuntsafstanden. Maar deze methode is duur (je hebt voor ieder objectief aparte stabilisatie nodig) en neemt veel ruimte in beslag. Als je stabilisatie in de body stopt gebruik je één stabilisator voor al je objectieven, wat geld en ruimte scheelt. Maar deze vorm is niet geschikt voor tele-objectieven, omdat het beeld meer verschuift naarmate de brandpuntsafstand groter wordt. Dat vereist niet alleen een zeer beweeglijke sensor, maar ook een grote beeldcirkel van het objectief. In zulke gevallen zou Panasonic de sensorstabilisatie uit kunnen schakelen, en de stabilisatie van het objectief gebruiken.

Uiteraard zouden met deze techniek de huidige kleine objectieven, zoals de 14mm en 20mm pancakes, ineens ook gestabiliseerd zijn.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *